Civila sjukvårdsinstruktörer

Sjukvård är viktigt i vårt samhälle och det senaste året har vi sett att den kvalificerade sjukvården behöver stöttas på flera plan. Nu behövs frivilliga civila sjukvårdsresurser som kan hjälpa den kvalificerade sjukvården vid kriser, höjd beredskap och krig när myndigheternas egna resurser inte räcker till.

Brinner du för sjukvård och vill hjälpa till i samhället och stödja totalförsvaret? Har du grundläggande utbildning i sjukvård och är intresserad utav att lära ut till andra människor? Då kanske det är dig vi söker. Finner du ett intresse och att detta stämmer överens med dig, gör en intresseanmälan.

Just nu söker vi frivilliga civila sjukvårdsinstruktörer som ska utbilda frivilliga förstärkningsresurser hos kommuner och regioner samt vissa andra frivilliga som har avtal för att stödja civila myndigheter. Vi ska även utbilda ungdomar (15-20 år) som ingår i frivilliga försvarsorganisationernas ungdomsverksamhet inom sjukvård. Utbildningarna kommer i första hand att genomföras på någon av våra kursgårdar. Utbildningslängden kommer att variera mellan 5 och 8 dagar och de finansieras av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap (MSB). Då området civil sjukvård är nytt hos oss är exakta beslut om antal utbildningar och utbildningslängder inte beslutade ännu.

Det är viktigt att känna till att det här inte på något vis är en fast anställning, utan som instruktör är man en frivilligresurs som på sin fritid utbildar andra frivilliga i sjukvård som har till uppgift att rycka in och hjälpa till vid stora kriser och katastrofer när myndigheternas egna resurser inom sjukvård inte räcker till.

Mer om oss

Försvarsutbildarna är en av 18 frivilliga försvarsorganisationer som är en del av totalförsvaret och som stödjer vid kris och krig. Vi rekryterar och utbildar på uppdrag av både Försvarsmakten och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap. Försvarsutbildarna finns i hela landet med 28 000 medlemmar i 23 regionala förbund och 16 rikstäckande förbund.

Här hittar du mer information om Försvarsutbildarna

Ditt åtagande

Du åtar dig att efter genomförd instruktörsutbildning att tjänstgöra som sjukvårdsinstruktör på minst två utbildningar per år de kommande åren.

Vad krävs av dig

  • Du ska ha god hälsa, psykisk balans och en god fysik
  • Du måste ha någon form av utbildning i sjukvård, längre än 3 timmar ABC eller HLR
  • Du ska ha ett intresse eller erfarenhet av att utbilda andra
  • Att du är prestigelös och kan arbeta i grupp

Övriga förutsättningar

För att kunna genomföra utbildningen hos Försvarsutbildarna måste du vara medlem i en frivillig försvarsorganisation när utbildningen påbörjas, detta för att ersättning och försäkringar ska gälla.

När man tjänstgör som instruktör får man dagarvode. Vidare får man ersättning för förlorad arbetsförtjänst motsvarar 90% av SGI (sjukpenningsgrundande inkomst) på vardagar samt på helger om man kan intyga att man tagit ledigt från ett ordinarie arbete. Som instruktör har man även fri resa till och från kursplats samt fritt boende.

Din utbildning

Intresseanmälan

Vi har för tillfället fått in tillräckligt många intresseanmälningar och därför stängt anmälningsformuläret. Vi kommer att göra ett urval och ta kontakt med er som skickat in en intresseanmälan.