Kurser för dig i frivillig försvarsorganisation och Försvarsmakten
Vi utbildar för din och samhällets säkerhet. Vi utbildar bland annat inom kommunikation, hälsoskydd, farliga ämnen, sjukvård, matlagning och andra specialområden till myndigheter och Försvarsmakten för uppdrag i fred, kris och krig. Här hittar du utbildningar som riktar sig till dig som är medlem i en frivillig försvarsorganisation, men även till dig som som har ett anställningsavtal med Försvarsmakten.
CBRN – civil fördjupningskurs
Kursen riktar sig till dig som har genomfört grundkursen och är i behov av en aktuell uppdatering för att fullfölja din uppgift som CBRN-specialist placerad vid civila myndigheter och organisationer.
Läs merCBRN – civil introduktionskurs
Kursen syftar till att du ska erhålla grundläggande CBRN-kunskap i skydd mot stridsmedel (kemiska, biologiska, radiologiska eller nukleära stridsmedel) eller en olycka med giftiga kemikalier och förstå följderna av en sådan händelse.
Läs merCBRN – grundkurs
Kursen syftar till att du ska erhålla grundläggande kunskaper i skydd mot olika stridsmedel för att kunna överleva CBRN-anfall och för att kunna bidra till förbandets överlevnadsförmåga och operationsduglighet i CBRN-miljö.
Läs merCBRN – gruppchef grundkurs
Kursen syftar till att ge dig kompetens att som gruppchef leda och rekognoserings- eller saneringsgrupp bestående av stf gruppchef samt 8-1 rekognoserings- eller saneringssoldater.
Läs merCBRN – operatör
Kursen syftar till att du ska erhålla fördjupade kunskaper för lösande av uppgifter inom ramen för CBRN-pluton.
Läs merCBRN – rekognosering/sanering
Kursen syftar till att förbereda och träna soldater och chefer att lösa CBRN-plutonens uppgifter enligt krigsförbansspecifikationen. Under utbildningen tränas både enskild färdighet samt gruppens metodik och organisation i lösande av plutonens huvuduppgifter.
Läs merCBRN – civil grundkurs
Kursen syftar till att du ska erhålla kunskaper för att kunna bistå civila myndigheter med dina CBRN-kunskaper.
Läs merFysiskt stridsvärde
Kursen syftar till att ge dig kunskaper om behovet av konditions- och styrketräning samt näringslära, i syfte att bibehålla stridsvärdet.
Läs merFältarbeten – grunder
Kursen syftar till att ge dig en grundläggande kunskap och förståelse för fältarbetenas specifika egenskaper, effekter och möjligheter. Målet med utbildningen är att du efter genomförd utbildning ska kunna placeras som hemvärnspionjärsoldat.
Läs merFältartist – fördjupningskurs
Kursen syftar till att fortbilda och uppdatera de fältartister som redan har en grundläggande kompetens som fältartister. Kursen ska höja nivån på din kompetens när det gäller tjänstgöring i nationella och internationella fältartistuppdrag.
Läs merFältartist – grundkurs
Kursen syftar till att ge dig grundläggande kompetens för att kunna tjänstgöra i en fältartistbefattning och delta i fältartistuppdrag, framförallt nationellt.
Läs merFältartist – regissörskurs
Kursen syftar till att fortbilda och vidmakthålla kunskaper hos fältregissörer som ska leda fältartistgrupper i olika situationer inom ramen för Försvarsmaktens insatser, både nationellt och internationellt.
Läs merFältartist – repetitionskurs
Kursen syftar till att du repeterar dina kunskaper från grund- och fördjupningskursen för att kunna tjänstgöra i en fältartistbefattning och delta i fältartistuppdrag både nationellt och internationellt.
Läs merFältkock – grundkurs
Kursen syftar till att ge dig en grundutbildning inför en kommande avtalsbefattning som fältkock i hemvärnet.
Läs merFörsvarsmedicin – grundkurs 1
För dig som ska ha en befattning som sjukvårdare i hemvärnet är denna kurs första steget i utbildningen som syftar till att ge dig grundläggande kompetens inom försvarsmedicin.
Läs merFörsvarsmedicin – grundkurs 2
För dig som ska ha en befattning som sjukvårdare i hemvärnet är denna kurs andra steget i utbildningen som syftar till att ge dig grundläggande kompetens inom försvarsmedicin.
Läs merFörsvarsmedicin – sjukvårdsgruppchef grundkurs
Kursen syftar till att ge dig kompetens att som gruppchef leda en sjukvårdsgrupp. Gruppchefens uppgift är att planera och leda insatser både under beredskapsuppdrag samt övningar.
Läs merGrundkurs krisberedskap
Utbildningen omfattar kunskap om svensk krisberedskap och den passar bland annat dig som har CBRN- eller kommunikatörsbefattning såväl som för dig som är FRG-ledare eller stabsassistent på en civil myndighet.
Läs merGU-F (grundläggande soldatutbildning)
Kursen riktar sig i första hand till dig som inte har genomfört militär grundutbildning och är rekryterad till en specialistbefattning i insatsorganisationen, t ex i hemvärnet med de nationella skyddsstyrkorna.
Läs merHv Infobefäl 1
Kursen är första steget i utbildningen till Hv infobefäl och syftar till att du ska få grundläggande kunskaper för att kunna inneha befattningen på bataljonsnivå inom hemvärnet.
Läs merHv Infobefäl 2
Kursen är andra steget i utbildningen till Hv infobefäl och syftar till att du ska få grundläggande kunskaper för att kunna inneha befattningen på bataljonsnivå inom hemvärnet.
Läs merHälso-, livsmedel- och miljöskydd – grundkurs
Denna kurs ger dig grundläggande kunskaper för att verka som förstärkningsresurs i en basorganisation med specialkompetens inom områdena hälsoskydd, livsmedel och miljöskydd.
Läs merInformatör – För din säkerhet!
Denna kurs är för dig som är intresserad av att utbilda dig till informatör inom vårt koncept För din säkerhet! Syftet med För din säkerhet! är att informera medborgarna om hur de kan skapa en större förmåga att klara sig vid kriser och större samhällsstörningar.
Läs merInformatör – För din säkerhet!, repetition och fortbildning
Kursen syftar till att du ska upprätthålla din kompetens av tidigare genomförd grundkurs Informatör - För din säkerhet! samt ta del av uppdateringar inom ämnesområdena.
Läs merInformatör – introduktionsutbildning för nya medlemmar
Kursen ger dig grundlagd förmåga att kunna genomföra introduktionsutbildning för nya medlemmar i de frivilliga försvarsorganisationerna.
Läs merKrisberedskap – fördjupning mot stab
Kursen ger djupare förståelse för innebörd i begreppet Motståndskraft i fred och under höjd beredskap.
Läs merKrisberedskap – grunder
Detta är en grundläggande kurs på två dagar med genomgång av roller och ansvar inom krisberedskapen.
Läs merKriskommunikatörer basorganisation – fördjupningskurs
Kursen riktar sig till alla kommunikatörer som ingår i basorganisationen hos Criscom och den ger dig aktuell uppdatering för att fullfölja uppgiften som kommunikatör och omvärldsbevakare placerad vid civila myndigheter.
Läs merKriskommunikatörer basorganisation – grundkurs
Kursen riktar sig till kommunikatörer som har blivit rekryterade till Criscom Basorganisation. I kursen ingår bland annat kommunikation i offentlig förvaltning, verktyg, analys, genomförande av kommunikation vid kriser samt information om vad din roll som frivillig med ett civilt avtal innebär.
Läs merMedia gaming
Kursen syftar till att du efter genomförd utbildning ska kunna delta i en Media Gaminggrupp i Försvarsmaktens övningar.
Läs merMiljö och hälsa basorganisation – fördjupningskurs
Kursen riktar sig till dig med miljö- och hälsoskyddskompetens som ingår i basorganisationen hos Försvarsutbildarna Miljö och hälsa med placering vid länsstyrelsen som förstärkningsresurs.
Läs merPersonlig tränare – grupp
Kursen syftar till att ge dig kunskaper för att kunna leda fysisk träning i grupp.
Läs merSamverkan och ledning
När samhället utsätts för störningar behöver organisationer och myndigheter arbeta tillsammans för att hantera konsekvenserna.
Läs merSkogsbrandsbekämpning – grundkurs
Fokus på grundkursen är utbildning på materiel för skogsbrandsbekämpning samt risker vid skogsbränder. Syftet är att påbörja uppbyggnaden av regionala pooler med utbildade frivilliga för den fredstida krisberedskapen samt befolkningsskydd för totalförsvaret.
Läs merSpråkkurs för militärtolkar
Kursen syftar till att du ska vidmakthålla din förmåga i det aktuella språket, och därtill hörande färdighet.
Läs merStridsutbildning för specialister i Hemvärnet
Under denna kurs får du som specialist (avtalspersonal) i Hemvärnet en möjlighet att fördjupa dina kunskaper i stridsutbildning, bland annat i grunder för uppträdande inom stridspar.
Läs merTotalförsvar – grunder
Kursen ger en förståelse för innebörden av Totalförsvaret idag, från den enskildes ansvar till Myndigheten för samhällsskydd och beredskap och Försvarsmaktens roller och var frivilliga försvarsorganisationernas uppgift är i sammanhanget.
Läs merTotalförsvarsinformation – fördjupningskurs
Detta är en fördjupad veckokurs som syftar till att du ska kunna driva försvarsinformationsfrågor i eget förbund/organisation.
Läs merTotalförsvarsinformation – grundkurs
Detta är en helgkurs som syftar till att du ska få såna kunskaper om totalförsvarsinformation att du själv kan genomföra introduktion till nya medlemmar.
Läs merTotalförsvarsinformation – grundkurs, nätbaserad utbildning
Kursen syftar till att du ska få grundläggande kunskaper om totalförsvaret.
Läs merVerksamhetssäkerhet
Kursen syftar till att höja din kompetens och förståelse för vikten av ett aktivt och målmedvetet arbete med verksamhetssäkerhet och förebyggande åtgärder.
Läs merVintertjänst – fördjupning
Kursen syftar till att du ska erhålla, bibehålla och utveckla din förmåga att lösa uppgifter i vintermiljö. Målet med kursen är att du, efter genomförd utbildning, ska ha grundlagd duglighet i vintertjänst i fjällmiljö, både teoretiskt och praktiskt.
Läs merVintertjänst – grunder
Kursen syftar till att du ska erhålla, bibehålla och utveckla din förmåga att lösa dina uppgifter i vintermiljö. Du ska få en grundlagd duglighet i vintertjänst, både teoretiskt och praktiskt.
Läs merÖverlevnad – barmark
Syftet med kursen är att du ska få grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper om överlevnad under barmarksförhållanden.
Läs merÖverlevnad – barmark introduktion
Syftet med kursen är att du ska få grundläggande teoretiska och praktiska kunskaper om överlevnad under barmarksförhållanden.
Läs mer