Rapport från Soldatprov hösten 2019

Soldatprovet höst, 2019-10-05
Eller
Den årliga kontrollbesiktningen

Text: Leif Jansson, Tunga infanteriföreningen


Roland Mäki, Jan Nilsson och undertecknad. Foto: Daniel Krumlinde

Klockan väcker mig tidigare än på vardagarna för det är dags för den årliga ”kontrollbesiktningen”. Soldatprovet, 30 km med packning.  Kl 07:45 var det upprop vid ”gamla” K1 på Lidingövägen. Bland deltagarna var Tungas hedersordförande Jan Nilsson som redan 1978 gick sitt första soldatprov och det första men inte det sista Soldatprov som Tunga arrangerat. (Hösten 1977 genomfördes armén det första Soldatprovet som försök) Det är vi från Tunga infanteriföreningen som arrangerar på uppdrag av förbundet. Efter upprop, ”namngivning” av soldatprovsgruppen, insamling av närmast anhörigblankett m m gav sig de tre grupperna iväg från K1 några minuter efter 08:00. Som efterpatrull startade jag.

Det var fyra olika slingor som gångarna fick gå. Två stycken 10 km-rundor och två 5 km rundor där den sista även var ”snabbmarschmomentet”. Banorna gick delvis i stadsmiljö och delvis i terräng runt Djurgården och Lill-Jansskogen så marschunderlaget var både hårt och mjukt. Nu var inte kartmaterialet alltid det bästa så det blev ibland ”svårnavigerat” vilket gjorde att några grupper gick lite längre.


”Gifflarna” rastar vid Djurgårdsbrunnsbron. Foto: Leif Jansson

Har ”vinden vänt”? Personligen tycker jag att de ”civila” som jag mötte i år och de senaste åren har blivit ”positivare” till FM när man går soldatprovet. Nu för tiden så ”spontanhälsar” folk, ger tummen upp, ler och liknande. Så var det inte för ett par år sedan. Det är också trevligt att se Stockholm vakna upp en lördagsmorgon och möta hundägare, motionärer m m även om vissa kaféer hade minskat ”sommarutbudet”

En fördel med att gå i Stockholm är att man kan hitta egna rastplatser Dock så ”stänger” Stockholm så det blev inte kaffe och glass vid Djurgårdsbrunnsbron som på våren för glassen var slut för säsongen. Det fick bli varm choklad med vispgrädde istället. Foto: Leif Jansson

Daniel Krumlinde genomför det sista momentet vägning av ungdomsgruppens ryggsäckar. Foto: Leif Jansson

Förutom att ”marschera” så var det olika stationsmoment som grupperna skulle lösa vid K1, som var ”navet” vid Soldatprovet. Momenten var avståndsbedömning, upprätta samband med tfn m/37 inkl gör ett förbindelseprov, fordonsigenkänning och självklart avslutades provet med ryggsäcksvägning 12 resp 8 kg beroende på ålder. Ryggsäcksvägningen går ut på att komma så nära idealvikten utan att för den skulle bära en för lätt ryggsäck.

Bästa grupp blev ”Gifflarna” före ”Går på dejt” och på en hedrande tredjeplats kom ungdomarna. Spridningen mellan grupperna var ibland hårfin, tex avståndsbedömningen där den vinnande gruppen hade ett totalfel på 200 meter och de som bedömt mest fel hade ett totalfel på 206 meter.

Utdelning av soldatprovsmärken till ”Går på dejt”. Foto: Daniel Krumlinde

Vakten på ”K1” skötte sig mycket bra, så vi hade inga problem med vare sig parkeringstillstånd eller toalettbesök. När vi nu för tiden genomför Soldatprovet i stadsmiljö så är det inte så enkelt att bara ”springa ut i skogen” när man behöver minska vätskenivån. Därför är det mycket bra att vi kan använda toaletterna på K1. Tack personalen på ”K1”/Liv-bat!

Johan Bergh och Daniel Krumlinde från Tunga drog det stora lasset att vara instruktörer, fixa mat etc. Vilket gjorde att jag denna gång kunde fokusera på att gå Soldatprovet och bara behöva sköta de enklare och roligare uppgifterna som upprop och utdelning av Soldatprovsmärken

Hur gick det då? Jo av 38 startande kom 37 i mål. När vårens Soldatprov kommer att genomföras är inte bestämt ännu. Håll koll på förbundets hemsida eller sänd ett mail till info@tunga.nu så återkommer Tunga med nya datumet så fort det är bestämt.

Var det värt att ställa larmet tidigare än på vardagarna? Ja! Inte bara för att jag tog mig runt mitt 37:e soldatprov utan mer för att en person som hade blivit skadad och därmed inte kunde gå soldatprovet ändå kommer på morgonen för att tacka att Tunga arrangerar soldatprovet. Då blev jag riktigt glad – det var värt att gå upp tidigare än normalt!

Foto: Leif Jansson

Vi ses i vår för en ny ”kontrollbesiktning” – Tunga hälsningar!

Leif Jansson!

Tungas soldatprovsansvarig