Svea Livgardes Musketerarkår

Avdelning ur Svea livgardes musketerarkår under nationaldagsfirandet på slottet 2012

Svea livgardes musketerarkår

Bevarar traditioner, ger historien liv. En kvalificerad uppvisningsgrupp, som medverkat i flera internationella tattooer och andra kvalificerade ceremoniella sammanhang. Vi uppträder på Kgl Slottet varje år på Nationaldagen. Vi har en veckoslutsövning i månaden och utbildningen följer en noggrann stegringsplan från enskild moment till samövad trupp, från musketerare/musiker i ledet till chef eller fanförare.

Karlborg som skapade FJS myntade uttrycket ”Den glada disciplinen”. Vi låter oss inspireras av detta. För att upprätthålla fältduglighet skjuter vi  även skarpt och har en intern serietävling på musköt.

Sedan 2014 har vi ungdomsverksamhet där övriga frivilligförsvarsföreningars ungdomar är välkomna att lära sig fanvaktsexercis.

Vid övningar bär vi m/90 och vid parad uniform m/1858, utrustade med slaglåsgevär m/1853 Enfield, eller instrument. För att delta i verksamheten ska du ha fullföljt någon form av militär utbildning: GU/GMU/LK2 eller motsvarande. Du bör ha normal fysik. Kan du spela instrument kan du ingå i vår musikavdelning ”Spelet”, som spelar Jägarhorn/flöjt/trumma. Grunden för vårt uppträdande är ”Reglemente för Fotregementena” från 1846. Introduktionskursen omfattar två veckoslut med antagning i september eller oktober, avslutas i oktober eller november, samt en utbildningskontroll i februari. Hos oss finner du en krävande men lustfylld verksamhet.

Referens: Youtube: (klicka här) Svea livgardes musketerarkår.

Läs mer här: Wikipedia

Länk till Svea Livgardets Musketerarkår:s Hemsida