Försvarsutbildarna Stockholm och Södermanland

Välkommen till Försvarsutbildarna Stockholm och Södermanland

  

20170628_135411

Veteranmarschen 2017

Åtta medlemmar i Försvarsutbildarna Södermanland, varav två ungdomar, deltog i årets Veteranmarsch på sträckan mellan Gävle och Söderhamn. Möten över generationer och utbyte av erfarenheter blev några av resultaten utöver naturupplevelser längs vägen. Här följer en av ungdomarnas upplevelse av marschen.

Jag heter Norton Paulsen Wallenius och är ungdomsmedlem i Försvarsutbildarna Södermanland där jag har varit med sedan 2014. I år är det tredje året i rad som jag gått Veteranmarschen och jag brukar få frågan vad Veteranmarschen är när jag någon gång pratar om det. Så vad är Veteranmarschen?

Veteranmarschen är ett sätt för Fredsbaskrarna att uppmärksamma alla veteraner som varit i utlandstjänst, att gå för alla Sveriges veteraner och för att hedra dem som inte kom tillbaka levande.

I år var det lite annorlunda än vad det har varit de andra åren. I år gick jag första etappen från Gävle till Söderhamn. Vi startade på morgonen inne i centrala Gävle och fick höra ett tal från Åsa Lindestam som är försvarsutskottet vice ordförande som sedan vinkade av oss när vi började gå mot Söderhamn.

Det finns inte mycket man kan göra på en sådan här marsch mer än att kolla runt omkring sig på naturen eller prata med kamraten som går bredvid sig. Man kan höra många intressanta saker från de veteraner som går, till exempel hur det var när de var utomlands.  Det är en mäktig resa man gör tillsammans med andra som är veteraner, soldater och civila, och så får man höra många historier. Man får helt enkelt ha äran att gå tillsammans med folk som har kämpat för andras folks frihet och demokrati i andra länder.

På vår resa mot Söderhamn så bjöds alla på en läsk av Sibylla och en glass av Fredsbaskrarna. Vi fick äran att hedra en grav som tillhörde en utlandssoldat som har omkommit i ett annat land. Vi hedrade graven med ett tal och en tyst minut innan vi gick vidare mot vårt mål.

På grund av trafiksäkerheten så fick vi åka minibuss lite här och där och då fick det fungera lite som en vilopaus.

När vi kom in mot centrala Söderhamn så snyggade vi alla till oss med baskrarna på och marscherade med fyra fanor i fronten: en svenska fana, en FN fana, en Fredsbaskerfana samt Södermanlands regementes fana. När vi kom, så tog Söderhamn emot oss och flera tal hölls. Efter talen delades det ut soldatprov märke till alla som har gått och sedan var det dags och åka hem till Södermanland igen. 
 

Text: Norton Paulsen Wallenius 

bild1
 

Stockholms Artilleri - och Granatkastarbefälsförening (AGB) har skjutit sin sista ELDSTÖT!!

 

Föreningen som efter sammanslagningen 1999 mellan de båda föreningarna Art (1926) och Grk (1916) beslutade redan 2014 att lägga ner verksamheten 2017.

Sammanslagningen berodde på ett vikande medlemsantal i de båda föreningarna vilket har fortsatt även efter sammanslagningen, beroende på att rekryteringsunderlaget när det gäller specialtruppslagens neddragningar minskade.

Båda föreningarna bedrev egen utbildning fram till 80-talet under namnet Tung Eld och hade skarpskjutningar med 10,5 cm Haubits och 8 till 12 cm Grk på Marma, Blåhäll, Villingsberg och Älvdalens skjutfält samt Kungsängenfältet. Föreningarna hade också välbesökta kvällslektioner och studiebesök på dåvarande A1 (Linköping) och A9 (Kristinehamn). Artilleribefälsföreningen drev dessutom egen ungdomsavdelning (UART) fram till 1995.

Efter 100-årsjubilet i höstas som firades på Kavallerimässen och sista årsmötet 2017 med tillhörande medlemsmöte i juni så upphörde föreningen. Alla föreningens handlingar lämnas nu in till Krigsarkivet vilket vi påbörjade redan 2011.

Olle Holmström

fd. ordf Artilleribefälsföreningen
 

Karlbergs Musikkår bjöd på festmusik när
Militärhögskolan Karlberg firade 225-årsjubileum

I närvaro av gäster, personal och kadetter, sammanlagt 300 personer, firade Militärhögskolan 225-årsjubileum lördagen den 17 juni 2017.
Som en del i jubileumsprogrammet underhöll Karlbergs Musikkårs Sextett under ledning av Peter Göthe med samlingsmusik innan Militärhögskolans chef Kommendör Anna-Karin Broth höll högtidstal samt under den efterföljande lunchen i den vackra slottsparken.

MHS K 2017-06-17 5

 

 

 

 

 

 

 

 

 
 

Sidan publicerad/ändrad 2017-10-15 kl. 23:37 av Peter Hawlitzky.

Förbundsinformation

Nyhetsdatum: 2017-05-13
”Soldatprovet” inte bara lever vidare (se Slagfjädern 4-2016, sidan 14) utan behåller sin popularite...