Regional sjukvårdsstyrka

Regionala sjukvårdsstyrkor är en resurs till regionerna som ska kunna förstärka sjukvården i fredstid, men även vid höjd beredskap och krig. Styrkan består av 30 personer och är uppbyggd regionvis. Just nu söker vi dig som bor i Västra Götalandsregionen.

Regionala sjukvårdsstyrkor ska i första hand nyttjas vid höjd beredskap och krig. Styrkorna ska utgöra en del av sjukvården för att förstärka den ordinarie sjukvårdspersonalen. Vid stora olyckor eller påfrestningar i fredstid när den ordinarie personalen inom sjukvården inte räcker till ska styrkan kunna kallas in för att förstärka regionens verksamhet. Det innebär att du utöver att hjälpa till med skadade även ska kunna hjälpa till med andra uppgifter inom regionen. Det kan vara genom att bistå vid transporter, fylla på förråd med sjukvårdsutrustning, organisera köer, informera eller att hjälpa till med administration.

Utbildningen delas in i olika steg där du får lära dig allt ifrån hur kroppen fungerar till att genomföra ett första omhändertagande av en sjuk eller skadad person. Du får även utbildning i hjärt- och lungräddning och du ska även efter utbildningen känna dig trygg i handhavandet av en halvautomatisk hjärtstartare. Du kommer även få en inblick i hur sjukvårdsorganisationen i totalförsvaret ser ut vid en katastrof, under höjd beredskap och i krig för att kunna stötta upp i den civila sjukvårdsorganisationens alla delar.

Efter genomförd grundutbildning kommer du att teckna avtal med regionen för tjänstgöring vid kriser och krigsplaceras (du får inte vara krigsplacerad på din arbetsplats, i Hemvärnet, i annan del av Försvarsmakten eller i en annan frivillig försvarsorganisation).

Deltagande vid insats och övning ersätts enligt Sveriges kommuners och regioners avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB).

Det är viktigt att känna till att det här inte på något vis är en fast anställning utan det är en frivilligresurs som kan kallas in vid fredstida kriser när sjukvårdens resurser inte räcker till samt vid höjd beredskap eller krig.

Läs mer detaljer på vår sida om frågor och svar kring frivilligavtal samt information till kursdeltagare.

Regionens ansvar

I Sverige utgår vi från ansvarsprincipen, det vill säga att den aktör som i vanliga fall har ansvaret för en verksamhet har ansvaret även i händelse av kris eller krig. Regionerna som i fredstid ansvarar för hälso- och sjukvård ska säkerställa att det går att bedriva hälso- och sjukvård även vid kris eller krig. För att kunna leva upp till dessa krav så behöver regionerna vara förberedda och kunna mobilisera krafter som kan vara behjälpliga och stödja vid allvarliga händelser.

ditt åtagande

Du ska tjänstgöra som förstärkningsresurs vid behov i samband med kris eller samhällsstörning i fredstid. Varje år förväntas du delta en dag per år på utbildning eller övning som regionen kallar dig till. Vid höjd beredskap och krig kommer du med stöd av din krigsplacering att kallas in för tjänstgöring enligt Lag (1994:1809) om totalförsvarsplikt.

VAD KRÄVS AV DIG

  • Du ska vara stadigvarande bosatt i Sverige och vara mellan 17 och 60 år när utbildningen påbörjas
  • Du måste bo i regionen vi rekryterar till
  • Du behöver ha full arbetsförmåga, ha god hälsa samt vara i god psykisk balans. Det krävs även att du har god uthållighet och kan tjänstgöra även på obekväm arbetstid.
  • Du behöver kunna bära en vuxen på bår, dvs klara av tunga lyft
  • Du kan inte ha dålig rygg eller knän som påverkar fysiskt krävande uppgifter
  • Du ska vara medlem i en frivillig försvarsorganisation, gärna i Försvarsutbildarna för att vara försäkrad under utbildning och övning
  • Du får inte vara krigsplacerad på din arbetsplats, i Hemvärnet, i annan del av Försvarsmakten eller i en annan frivillig försvarsorganisation

Det är meriterande om du har

  • B-körkort

UTBILDNING

Utbildningarna genomförs i den ordning som de är uppställda enligt punktlistan ovan.

Rekommenderade kurser, ej obligatoriska

Intresseanmälan

Du som uppfyller kravprofilen och bor i närheten till uppdragsgivarna kan klicka på aktuell länk nedan och fylla i intresseanmälan så blir du kontaktad av en frivillig funktionär i ett av våra förbund.

Då intresset varit stort tar vi inte emot fler intresseanmälningar för nedanstående län.

Du är välkommen att återkomma vid ett annat tillfälle eller besök gärna vår hemsida och se om det finns någon annan befattning/förstärkningsresurs som kan vara av intresse.

  • Intresseanmälan – Göteborg (Sahlgrenska Universitetssjukhuset och Vårgårda vårdcentral)
  • Intresseanmälan – Skaraborg (Vara och Vårgårda vårdcentral)