CBRN Operatör 2023

Under vecka samlades kursdelagarna i kyliga och soliga Boden

Boden välkomnade oss med närmare 25 minus, luften var krispig, himlen var blå. Vi var en tapper skara på fem elever som tog sig till ett av våra nordligare regementen för att fördjupa oss i utmaningar som kalla miljöer introducerar vid hanteringen av CBRN-händelse.

 

Dessa blev snart tydliga när sanering stod på schemat. Det tog inte många minuter innan slangarna började stelna och värre blev det när vår kära hetvattenberedare visade sina sämsta sidor. Vidare kunde förstås att det kommer bli svårare att hitta öppet vatten till saneringsbanan. Veckan löpte vidare med fokus på indikeringspatrullens uppgifter. Även här blev det påtagligt hur kylan och snöfall försvårar möjligheterna att få tydliga resultat och kunna ge klara svar på tilldelade spaningsfrågor. Dock bistod våra instruktörer gladeligen med tips och trix som gjorde att vi inte helt stod utan resultat.

 

Kylan bidrar även med risk att kontaminerad snö följer med på fotbeklädnaden utan att ge sig till känna under kontaminationskontrollen. Det blir snabbt en otrevlig situation när soldaten kommer in i värmen och snön börjar smälta och farliga gaser börjar avges.

Kursens senare del gick i det radioaktiva ämnenas tecken och en övning med att skarpa strålkällor. Vi elever tyckte det var väldigt givande att få se effekterna av strålskyddsprincipen (tid-avstånd-barriär). Kylans påverkan var här inte lika påtaglig i relation till själva ämnet men påverkan på såväl instrument som stridsvärdet fick upplevas.

Veckan bjöd på otippat mycket sport för att vara en kurs med CBRN-karaktär. World Military Skiing Championship genomfördes samtidigt och vi fick möjlighet att upprätta O-plats under frukostarna för att se skymtar av världsstjärnorna. Även ett besök på skjutvallen för att titta på herrarnas sprint i skidskytte planerades in där letten Andrejs Rastorgujevs vann med den rysliga marginalen av över minuten.

Ett studiebesök präglat av ”villhöver” genomfördes på den kungliga hovleverantören av knivar, Fällkniven. Detta var karaktärsprövande för flera av kursens deltagare, både elever och kursledning. Resultat – 60 procent klarade inte momentet utan anmärkning. Blev dyrt…

Vid pennan

Moa Hummelgård

CBRN Pluton Göteborg