Genomförd verksamhet 2025

Klicka på länken för att ladda ner Årsprogram 2025
Nationaldagsfirande i Skövde

Såsom traditionen bjuder deltog Försvarsutbildarna Skaraborg vid årets nationaldagsfirande i Skövde. Försvarsutbildarna deltog med representanter ur såväl förbundets vuxna medlemmar som från Försvarsungdom.

Fantåget uppställt för avmarsch med kommunalråden i täten följt av Hemvärnet och de frivilliga försvarsorganisationerna.

I fantåget ingick vidare fanbärare från Hemvärnet, Bilkåren, Lottorna, Frivilliga radioorganisationen och Röda Korset. I fantåget ingick vidare ett antal andra organisationer.Försvarsutbildarna har varit sammanhållande för fantåget/fanborgen sedan 20-talet år.

I kön ses Lottakåren, FRO, Bilkåren, Röda Korset med flera organisationer.

Förbundets devis: ”Vi går i alla väder” kom väl till pass då årets parad genomfördes i god ordning, men i ihållande regn. Noteras vidare att förbundet även var representerat vid nationaldagsfirandet i Karlsborg.

Fantåget inspekteras vid avmarsch.

Text och foto: Hans Ingbert

Försvarsutbildarnas Riksstämma 2025

Riksstämman för Svenska Försvarsutbildningsförbundet genomfördes på Gotlandsförbundets kursgård Fårö. Delegater och gäster tillresta i huvudsak dagen före riksstämman. Innan riksstämman genomfördes ett välbesökt korum i Fårö kyrka.

Riksstämmoförhandlingarna har förklarats för öppnade.

Skaraborgs valda delegater utgjordes av Karin Sandén och Fredrik Holmkvist. Förbundsstyrelseordföranden Hans Ingbert deltog i stämman i egenskap av ordinarie ledamot av Försvarsutbildarnas Överstyrelse.

Leif Wetterlid tilldelas Försvarsutbildarnas Kgl guldmedalj av förbundsordförande Mats Ström.

Skaraborgsförbundets vice styrelseordförande tilldelades vid stämman Försvarsutbildarnas högsta utmärkelse Kgl guldmedalj för långvarigt och gagnerikt nedlagt arbete. Förhandlingarna genomfördes i god ordning och alla beslut följde Överstyrelsens förslag. Överstyrelsen beviljades ansvarsfrihet. Under utskottsarbetet behandlades bl.a. ett arbete kring jämställdhet, mångfald, värdegrunds- och demokratifrågor. Utskottens synpunkter ska omhändertas av Överstyrelsens Ag-framtid för fortsatt implementering i Försvarsutbildarnas verksamhet.

Skaraborgare på tiksstämman; fr.v. Hans Ingbert, Fredrik Holmkvist, Leif Wetterlid och Karin Sandén

Text och foto: Hans Ingbert

 

 

Chefsbyte vid P4

Försvarsutbildarna var representerade vid chefsbytet på Skaraborgs regemente eftersom avgående chefen P4 är förbundets ordförande. Överste Stefan Pettersson tillträder nu en befattning vid en Natostab i USA. I samband med avtackningen tilldelades Stefan Pettersson förbundets hederssköld för mycket gott samarbete och lika gott ordförandeskap. Förbundet representerades av styrelseordföranden Hans Ingbert.

Chefens porträtt avtäcks.
Porträttet i närbild. Den innehåller ett antal signifikativa symboler; Visby ringmur, Skaraborgs regementes flagg och NATO-flaggan samt skymtar Skaraborgsmässen i bakgrunden.

Text och foto: Hans Ingbert

Försvarsutbildarna deltog vid årets veterandag

I Skövde firas veterandagen dels vid ett veteranmonument inne centrum. Den ceremonin sker vanligen under förmiddag. Efter lunch sker en särskild samling vid Skaraborgs regemente där chefen P4 delar ut minnesjetonger till deltagande utlandsveteraner. För att hedra alla veteraner deltar Hemvärnets musikkår i ceremonin till vilken även brukar inbjudas hemvärnsveteraner. Från förbundsstyrelsen deltog styrelseordföranden och vice styrelseordföranden.

Fredsbaskrarna Skaraborg fana förs tillsammans med den Svenska fanan, regementets fan och kamratföreningens fana.
Hemvärnsveteraner och frivilliga vid firandet av veterandagen.

 

Beredskapsråd Skaraborg

Försvarsutbildarna och övriga Frivilliga Försvarsorganisationer var inbjudan till det första av årets två möten med Beredskapsråd Skaraborg (tidigare benämnt Krishanteringsrådet Skaraborg).

Sammantaget medverka 85 deltagare representerade ett mycket stort antal krisledande aktörer i samhället. Beredskapsrådet planlades och arrangerades denna gång av Lidköpings kommuns säkerhetsenhet, men med genomförande vid Högskolan i Skövde. I mötet deltog självklart företrädare för de 14 kommunerna i Skaraborg, Länsstyrelsen, Civilområdeskansliet, Västra Götalandsregionen, Västra Militärregion, representanter från regementen och en flottilj (P4, K3, F7).Från Högskolan i Skövde redovisades ett nyligen startat projekt rörande livsmedelsberedskap. Övriga programpunkter utgjordes av redovisning av pilotprojektet totalförsvar på Gotland (f. Landshövdingen Anders Flanking), Aktualiteter redovisades från Länsstyrelsen och Civot, bl.a. beträffande arbetet med en pågående hotbildsanalys.

Västra Militärregionens representant redovisade effekter på försvaret efter Sveriges inträde i Nato. Gullspångs kommun redovisade sitt pilotprojekt gällande beredskapsöverenskommelse om livsmedelsleveranser. De frivilliga försvarsorganisationerna har alltid haft förmånen att vara inbjudna till rådets möten. Rådet kan härleda sitt ursprung till slutet av 1990 med två årliga möten. Nästa möte genomförs i november, också denna gång med Lidköping som arrangörskommun.

Text och foto: Hans Ingbert

 

Soldatprov

Försvarsutbildarna Skaraborg har genomfört sitt årliga soldatprov. Det genomfördes som en tremilamarsch i trakterna av Flämslätt, Skara kommun.

Samling före marsch

Marschen gick i bitvis kuperad och lite svårtillgänglig terräng. Men alla deltagare klarade provet. För deltagare under 42 år krävdes dessutom tio kilos packning. Huvuddelen av deltagarna tillhörde något av de närliggande förbanden. Parallellt genomförde Försvarsungdom Skaraborg sin strapatsövning (fotmarsch samma sträcka).

Försvarsungdom tilldelas soldatprovsmärket.

I övrigt återfanns deltagare från angränsande förbund och även anställda vid Försvarsmakten. Totalt engagerade dagen 55 frivilliga inbegripet ett antal funktionärer. Funktionärerna betjänade dels en ambulerande sjukvårdspatrull och i övrigt bemannades sekretariat och fem kontroller längs med marschvägen.

Skaraborgförbundet bjöd avslutningsvis samtliga på middag tillagad och serverad på Flämslätts kursgård. De mest våghalsiga deltagarna avsluta övningen med ett dopp i tiogradigt vatten i Flämslätt.

Text: Hans Ingbert

Foto: Carl Åldemo, Max Ekänge och Fredrik Holmkvis

 

Förbundsmästerskap
Försvarsutbildarna Skaraborg har genomfört det årliga förbundsmästerskapet i pistolskytte 22 long.
Skyttar klara för första serien i Mil snabb halvmatch.
Foto: Fredrik Holmkvist

Totalt inställde sig nio skyttar för att göra upp om mästerskapet. Mästerskapsskyttet genomfördes i två tävlingsklasser; Militär snabbmatch (halvmatch) och Fältskytte.

Poängberäkning mil snabb.
Foto: Mats Gustafsson

Tävlingen genomfördes i samarbete med P4 IF pistol. Försvarsutbildarna framför sitt varma tack för en välorganiserad och genomförd tävlingsdag.

Klass Militär Snabb
1:a plats Tobbe Månsson 236 p
2:a plats Fredrik Gustafsson 234 p
2:a plats Fredrik Holmkvist 205 p
Klass Fältskjutning
1:a plats Fredrik Gustafsson 33 p (med flest poäng på station 3 vilket var utslagsgivande)
2:a plats Tobbe Månsson 33 p
3:a plats Fredrik Holmkvist 24 p
Text: Hans Ingbert

 

Försvarsupplysning

Det säkerhetspolitiska läget är det allvarligaste sedan andra världskrigets slut, inledde Chefen P4 en försvarsupplysning för medlemmarna i Skaraborgs Försvarsutbildningsförbund. Försvarsförberedelserna inom hela totalförsvaret måste öka skyndsamt.Sverige är medlem i Nato och har därför en förändrad roll som transit och logistikområde för Natos samlade resurser för att möte en motståndare vid Natos östra gräns. Det innebär att svenska förband tillsammans med andra allierade kommer att medverka i försvaret av Natos gräns i bl.a. Baltikum och Finland. För Sverige betydelsefulla områden utgörs av nordkalotten, Mellansverige, Stockholmsområdet, Gotland Öresund och västkusten. Västkusten är särskilt betydelsefull för införsel av förnödenheter till både Sverige och Finland.

Enligt Försvarsbeslut 2024 ska förbandsproduktion och förbandsuppbyggnad ske fram till 2024. Skövde garnison kommer att höra till de förband som ska vara uppsatta först. Skövde garnison kommer i händelse av ofred organiseras som Skövde militärbas för fortsatt utbildning, värdlandsstöd, materialhantering, öva och förbereda förband med mera. Föredraget gav upphov till ett stort antal frågor för att vidareutveckla innehållet.

Text: Hans Ingbert
Foto: Magnus Ingvarsson

Förbundsstämma 2025

Förbundsstämman 2025 har genomförts i god ordning med 25 närvarande medlemmar och två gäster. Förbundsstyrelsen redogjorde för verksamhetsåret 2024 och det ekonomiska utfallet. Årets resultat redovisade ett positivt överskott. Avsikten är att huvuddelen av dessa medel ska omsättas i olika former av medlemsgagnande verksamhet.

Vice förbundsordföranden Hans Ingbert och förbundsordföranden Stefan Pettersson summerar 2025 års förbundsstämma.

Förbundsstyrelsens ordförande kunde i sin redovisning konstatera att förbundsstyrelsens mål för 2024 uppfyllts undantaget ett antal medlemsaktiviteter som ej kunnat genomföras huvudsakligen till följd av brist på instruktörer eller för att inga medlemsanmälningar kom. Samtliga uppdrag på frivilligmedel och förbandsmedel har genomförts utom i några fall då uppdragsgivande myndighet beslutat att de ska ställas.

Förbundsstyrelseordföranden föredrar verksamhetsberättelsen. På podiet förbundets ledning; förbundskassören, förbundsordföranden och förbundssekreteraren.

Val av funktionärer följde i sin helhet valberedningens förslag. Till ny ersättare i förbundsstyrelsen valdes Linus Blennstedt och till revisor och valberedare valdes Suzana Nilsson. I övrigt gällde omval på samtliga befattningar.

Leif Wetterlid har tilldelats centralförbundets kungliga guldmedalj (utdelas vid Riksstämman), Magnus Ingvarsson tilldelades vid stämman Försvarsutbildarnas förtjänsttecken i guld och följande personer tilldelades Skaraborgs Försvarsutbildningsförbunds silvermedalj: Martin Inemyr, Skaraborgsgruppen, Johanna Nyman, Skaraborgsgruppen, Linda Eriksson, Soldathemmet samt Ulrika Johansson.

Vid förbundsstämman hölls försvarsupplysning om Sveriges roll i Nato och hotet från omvärlden.

För Din Säkerhet!

Försvarsutbildarna Skaraborg har genomfört informationen För din säkerhet för 75 deltagare ur PRO Skara. Informatör var Tilda Rosenqvist.För din säkerhet förmedlar grundläggande kunskaper om var information vid kriser kan hittas och hur den egna förmågan att ta hand om dig själv och andra vid kriser i samhället kan stärkas. Exempelvis kan nämnas konserver, spritkök och vevradio. Läkemedel för den närmaste tiden är också viktigt.Informationen genomförs under två timmar. Eventet var enligt deltagarna mycket uppskattat.

Foto: Freddie Wendin
Text: Hans Ingbert

 

Blivande instruktörer

Försvarsutbildarna Skaraborg har noterat stort intresse för bli allmäninstruktör för utbildning av blivande specialister i grundläggande soldatkunskaper. Specialister i hemvärnet genomför en kortare militär grundutbildning om tio dagar för att sedan gå vidare inom något fackområde som sjukvårdare informatörer, sambandspersonal, stabsassistenter fordonsförare med flera.För att omhänderta alla sökande inbjöds dessa till ett informationsmöte på Soldathemmet i Skövde garnison. Vid mötet informerades om Försvarsutbildarna och dess instruktörer i allmänhet och vidare om möjligheterna att vara instruktör i ungdomsverksamheten.

Förbundets utbildningsledare redogjorde avslutningsvis för de steg som ingår i att bli färdig allmäninstruktör. Beroende på den enskildes bakgrund kommer utbildningsgången att se olika ut. Bland de som allmänt intresse för att bli instruktör återfinns tidigare yrkesofficerare, hemvärnsinstruktörer, specialistinstruktörer inom olika områden. Slutlig utbildningsgång planeras efter samtal mellan den enskilde och förbundets utbildningsledare, då en individuell utbildningsplan och ett instruktörsavtal upprättas.Utöver de som närvarade vid mötet finns ytterligare intressenter som var förhindrade att delta, men som kommer att kontaktas av förbundets utbildningsledare.

Foto: Fredrik Holmkvist
Text: Hans Ingbert

Totalförsvar på Gotland

Försvarsutbildarna Skaraborg bjöd in till en försvarsupplysning med f. landshövdingen Anders Flanking som med en redogörelse hur han och hans tjänstemän påbörjade återinförandet av totalförsvaret av Gotland, givet öns strategiska läge. Planeringen genomfördes i tre steg.1. Det första spåret är totalförsvarsplanering i samhällsviktig verksamhet med fördjupade risk- och sårbarhetsanalyser inom för dessa. Analyserna ligger till grund för länets kontinuitets- och krigsplanläggning. Arbetet har genomförts gemensamt av representanter från länsstyrelsen och Gotlands regemente samt relevanta aktörer från nationell, regional och lokal nivå.

2. Organisationsutveckling för ett totalförsvar har syftat till att bygga upp myndigheternas förmågor att klara av att genomföra ledning och samverkan under höjd beredskap.

3. Arbetet med totalförsvarssamverkan vid höjd beredskap har syftat till att ta fram en metod för samverkan vid höjd beredskap mellan Försvarsmakten och länsstyrelsen.Föreläsaren gav följande förslag till åhörarna:

Gräv där du står. – D.v.s. ta tag i det man kan och gör det bra – här och nu.

Utmaningarna att bygga upp totalförsvaret är att bygga en robust ledningsstruktur, bygga nätverk, öva, pröva samt få en förståelse både från regeringen och från samverkande myndigheter att bygga totalförsvar tar tid, kraft och pengar.

Efter framförandet följde en frågestund där åhörarna ställde bra och kluriga frågor.

Text och foto: Fredrik Holmkvist

 

Hemvärnsföreningen

Vid Hemvärnsföreningens Skaraborg årsmöte valdes ny ordförande och sekreterare i hemvärnsföreningen. Till ny ordförande valdes Edit Rudström och till ny sekreterare Per Hjerpe. Avgående ordföranden Leif Wetterlid och sekreteraren Hans Ingbert avtackades för mångårigt främjande ledarskap.

Den nyvalda ordföranden flankeras f.v. avgående ordföranden Leif Wetterlid och avgående sekreteraren Hans Ingbert

Av årsmötehandlingarna framgår att föreningens uppgift är att vara en intresseförening för hemvärnspersonal inom 39 hemvärnsbataljonen och övriga med intresse att stödja föreningen och Hemvärnet. Föreningsverksamheten har i huvudsak utgjorts av ett antal kvalificerade försvarsupplysningar vilka genomförts i samverkan med Försvarsutbildarna Skaraborg. Härutöver har föreningen i samverkan med Hemvärnsbefälets Riksförbund medverkat till att tre av Hemvärnets främsta utmärkelser – Petrimedaljen i silver – tilldelats förtjänta medlemmar av det Skaraborgska hemvärnet.

Den nyvalda ordföranden framhöll vid sitt inledningsanförande att hon ser fram emot sitt uppdrag att hon avser att tillsammans med styrelsen öka aktiviteten inom föreningen.

Foto: Peter Fredén

Försvarsungdom

Försvarsungdom Skaraborg har genomfört Baskurs för nya medlemmar och tidigare medlemmar. De tidigare medlemmarna hade som huvudmoment spaningstjänst, medan nyrekryterade medlemmar genomförde baskurs i sin helhet med bl.a. utbildning i sjukvård och förläggningstjänst.

Baskursen uppställd inför genomgång

Baskursen lockade 15 ungdomar, vilket är en klar ökning sedan föregående. Intresset för att vara med i Försvarsungdom har inför och under 2025 hittills varit stigande. Närmst kommer utbildningar och övningar att fortsätta med bl.a. skytte (ungdomsvapen) och ett antal helgövningar.

Iordningsställande av ved för uppvärmning av förläggningstält.

Siktet är att kunna ha ungdomslag med vid Rikshemvärnschefens ungdomstävling och vid Para Endurance Race i Karlsborg (en form av uthållighetsövning i regi av Fallskärmsjägarförbundet).

Foto: Tilda Rosenkvist
Text: Hans Ingbert