Genomförd verksamhet 2024

Nationaldagen 2024

Försvarsutbildarna och flera andra frivilliga försvarsorganisationer inramade nationaldagsfirandet i Skövde. Firandet inleddes med att en fanborg marscherade genom staden för att slutligen ställa upp vid Kulturhustorget. Där fortsatt programmet med hissning av den svenska flaggen.

I täten Hemvärnets och Försvarsutbildarnas fanor.
Försvarsungdom Skaraborg ansvarade för ceremoniell hissning av den svenska flaggan.
Glad marschansvarig.

Hissandet sköttes föredömligt av medlemmar ur Försvarsungdom Skaraborg. Programmet fortsatt med sång och högtidstal samt avslutades med nationalsången och utmarsch. Förutom Försvarsutbildarna deltog Lottorna, Hemvärnet, Bilkåren, Röda Korset och Civilförsvarsförbundet. Bland övriga deltagare märktes Svenska Kyrkan och Frimurarna.

Text: Hans Ingbert
Foto: Karin Sandén

Information för utryckande värnpliktiga

Genom välvilligt tillmötesgående från chefen P4 tillika Skaraborgsförbundet ordförande har Skaraborgs Försvarsutbildningsförbund vid två tillfällen fått möjlighet att orientera samtliga utryckande värnpliktiga om Försvarsutbildarnas och övriga Frivilliga Försvarsorganisationers verksamhet under en timmes tid.

Götasalen fylld av utryckande värnpliktiga.

För informationen svarade förbundsstyrelsens ordförande, vice ordförande och rekryteringsansvarig. Informationen tog fasta på verksamheten här och nu kombinerat med några utblickar framåt. Särskilt betonades möjligheterna att utbilda sig till instruktörer och ungdomsledare samt engagera sig som funktionär eller efter hand att mera aktivt medverka i någon av de frivilliga försvarsorganisationerna.

Information om Försvarsutbildarna och övriga frivilliga försvarsorganisationer.

Informationen gav upphov till ett antal frågor från de värnpliktiga. Informationen vände sig till utryckande värnpliktiga från samtliga utbildningskompanier vid P4.

Text: Hans Ingbert
Foto: Karin Sandén

Minnesstund

För att hedra vår avlidna styrelsemedlem hölls en öppen minnesstund för Bengt Andersson den 4 juni. Minnesstunden var förlagd till soldathemmet i Skövde.

Vice förbundsstyrelseordföranden hade sammanställt ett fantastiskt bildspel kring Bengt Andersson alla roller och uppdrag inom Hemvärnet och Försvarsutbildarna. Möjlighet fanns vidare att skriva en hälsning i en kondoleansbok som senare kommer att överlämnas till Bengts fru. Minnesstunden var väl besökt och många passade på att skriva några minnesord i kondoleansboken.

Försvarsutbildarna riksstämma 2024

Försvarsutbildarnas riksstämma var förlagd till kursgården i Höllviksnäs. Stämman inleddes under lördag eftermiddag med ett anförande från Försvarsutbildarnas förbundsordförande Mats Ström. I sitt anförande tog han bland annat upp konflikterna i Ukraina och Gaza samt att Sverige som nation anslutit sig till NATO. Sammanfattningsvis kunde Mats Ström konstatera att de frivilliga försvarsorganisationerna kommer att ha en i roll i att stärka säkerheten och uthålligheten i landet. I detta bedöms ligga utmaningar i såväl krav som möjligheter.

Riksstämman öppnas av ordföranden Mats Ström

Ordföranden konstaterade att Försvarsutbildarna ska anta utmaningarna. Efter detta följde tre uppskattade anföranden av Hanna Gunnarsson (riksdagsledamot (V) och medlem i Försvarsberedningen), Niklas Nordgren (kanslichef Civilområde Syd) och Överste Per Nilsson (chef Södra Militär-regionen). Efter de tre anförandena genomfördes en kort frågestund med föredragshållarna och ställföreträdande rikshemvärnschefen, Brigadgeneral Mattias Ardin ledd av Överstyrelsens ordförande. Härefter vidtog förhandlingarna. Redovisningen för verksamhetsåret 2023 godkändes och Överstyrelsen beviljades ansvarsfrihet.

Representanter från Skaraborg vid stämmomiddagen.

Till ledamöter av Överstyrelsen omvaldes Krister Rydholm, Marinette Nyh Radebo, samt genom nyval Jonas Stålhandske Palovaara och Fredrik Wallén. Till ersättare valdes genom nyval Niklas Gustafsson och Katarina Randevik. Till ny ordförande för valberedningen valdes Irma Palm (i övrigt omval).

 

 

Besök av generalsekreteraren

Försvarsutbildarnas generalsekreterare, Bo Stenabb, förlade ett av sina fyra förbundsmästerskap till Skaraborgsförbundet. Generalsekreteraren kom tillsammans med regional utbildningsledare väst, Erik Sielaff.

Generalsekreteraren möter förbundsstyrelsen.

Besöker inleddes reda på förmiddagen med möte med chefen Skaraborgs regemente tillika Skaraborgsförbundet ordförande. Besöket fortsatte sedan med möte med företrädare för Skaraborgsgruppen och FOS presidie följt av möte med förbundsstyrelsen för Försvarsutbildarna Skaraborg.

Hela besöket avslutades med fältbesök hos den inneliggande kursen Grundutbildning för frivilliga. Förbundets utbildningsledare medföljde vid besöket. Vid mötet med förbundsstyrelsen redogjorde inledningsvis förbundsstyrelsens ordförande Hans Ingbert för den verksamhet som under våren genomförts och redovisade vidare inplanerade aktiviteter för hösten 2024.

F.v. Erik Sielaff (regional utbildningsledare), Hans Ingbert förbundsstyrelseordförande, Bo Stenabb generalsekreterare.

Bo Stenabb kunde konstatera några saker vid sammanfattningen av möten med förbundsstyrelsen; dels att förbundsstyrelsen har en för Försvarsutbildarna låg medelålder, dels att den var representerad av ledamöter med olika bakgrund och att företrädare för Försvarsungdom var involverad i styrelsearbetet, samt att den verksamhet som genomförs omfattar många olika aktiviteter och att de genomförs med högkvalitet.

Text: Hans Ingbert
Foto: Fredrik Holmkvist

Grundläggande soldatutbildning för frivilliga

Kursen grundläggandet soldatutbildning för frivilliga (GU-F) har med gott resultat genomförts av Försvarsutbildarna Skaraborg. Kursen utgör en grundplattform för specialister inom Försvarsmakten, främst inom hemvärnsförbanden. Specialister utgörs av hundförare, sjukvårdare, signalister, kommunikationsbefäl, fordonsförare, fältkockar, stabsassistenter, flygförare med flera som inte genomfört värnpliktsutbildning.

Stridsparsvis framryckning
Instruktion i skytte

Utbildningen genomfördes av 22 deltagare med godkänt resultat. De klan nu gå vidare med fortsatt utbildning inom vald specialistkompetens. Själva utbildningen var till sin huvuddel förlagd till Skövde garnison. Ingående utbildningsmoment utgörs bl.a. av sjukvård, vapentjänst Ak4 alternativt pistol (vissa befattningar), förläggningstjänst, exercis och skydd mot kemiska stridsmedel. Utbildningen genomförs under tio dagar. Kurschef och instruktörer kommer från Försvarsutbildarna. Kurschef var Suzanna Nilsson. Ett stort antal allmän och specialistinstruktörer deltog inom sina specialområden.

Text: Hans Ingbert
Foto: Suzanna Nilsson

Soldatprov

Försvarsutbildarnas största övning, soldatprovet, har genomförts med över 50 deltagare som tog sig fram längs med en kuperad terräng om 30 kilometer. Provet utgick från Flämslätts kursgård och hade målgång vid samma plats. Efter genomgången fotmarsch kunde soldatprovsmärket överlämnas av förbundsstyrelseordföranden efter målgång. Försvarsutbildarna erbjud som avslutning deltagarna en förstärkt lunch. Bland deltagarna märkets tio ungdomar från Försvarsutbildarna Skaraborg, vilka alla fullföljde hela banan. För ungdomarna genomfördes marschen som strapatsövning under ledning av ungdomsinstruktör. Övriga deltagarna utgjorde till sin huvuddel av hemvärnspersonal.

FOS presidie bemannar kontrollstation.

Arrangemanget genomfördes i samverkan med och med stöd av Skaraborgsgruppen vid Militärregion väst. Utmed banan fanns fyra kontrollstationer där vätska och enklare förtäring delades ut. Sjukvårdsberedskap upprätthålls genom ambulerande hemvärnssjukvårdare.

Kondoleansbok för Bengt Andersson

 

 

 

Hotet från Drönare – hur möter vi det?

Drönare – hot eller möjlighet utgjorde en kvällsföreläsning för närmare 40 deltagare i Soldathemmet vid Skaraborgs regemente, anordnad av Försvarsutbildarna Skaraborg. Föredragshållare var förvaltare Lars Jakobsson från Försvarsstaben vid Högkvarteret.

En drönare (även benämnd UAV/UAS; Unmanned Aerial Vehicle) är en obemannad flygande farkost som finns i olika storlekar.

Utmaningar

Drönaren styrs vanligen från marken av en pilot. I samhället finns i dag en stor mängd olika drönare att tillgå. Väger den över 250 gram fordras ett så kallat drönarkort för att flyga den. Det bedöms finnas omkring 500 000 drönare, men bara ca 50 000 drönarkort! Många flygningar förekommer i anslutning till Försvarsmaktens verksamhet. Några av dessa flygningar kan utgöras av någon forma av underrättelseinhämtning.

Drönarhotet

Erfarenheterna från Ukraina visar att mindre, billiga drönare används som ett vapen. Drönarna betraktas i dessa sammanhang som förbrukningsvara. Försvarsmakten i Sverige är inte där ännu. Det noteras att en drönare, genom nyttjande av länken mellan pilot och drönare, kan störas ut.

Det finns härutöver ett antal andra motmedel; allt från enklare burna system till fasta installationer krig flygplatser, hamnar och liknande. En utstörd drönare ska omhändertas så att den inte flyger i väg igen. Den är uppgiften ska dock skötas av utbildad personal. Andra motmedel utgörs av av maskering och skenmål.

Text och foto: Leif Wetterlid

Stort frivilligdeltagande vid Krishanteringsråd

Krishanteringsrådet Skaraborg samlade vid sitt vårmöte ett stort antal deltagare där de frivilliga försvarsorganisationerna återigen utgjorde en stor grupp. Krishanteringsrådet har funnits flera år och ägs av kommunerna i Skaraborg, men består av ett stort antal krisledande aktörer, exempelvis polisen, Försvarsmakten, företrädare för kommunal bilaga och förbund, Västra Götalandsregionen.

Deltagare ur de frivilliga försvarsorganisationerna.

En frivillig försvarsorganisation presenterar sig varje gång och nu var det dags för Svenska Brukshundsklubben som redogjorde för utbildningsgången för hundförare med hemvärnshund. Övriga närvarande frivilligorganisationer utgjordes av Försvarsutbildarna, Frivilliga Automobilkåren, Bilkåren, Frivilliga Radioorganisationen, Röda Korset, Frivilliga Flygkåren och Civilförsvarsförbundet.

Övriga teman för dagen utgjordes av en presentation av Nato framförs av säkerhetssamordnaren från Hjo kommun. Västra Götalands Regionen redogjorde för planeringen för civilt försvar dels vid Skaraborgs sjukhus, dels för Västra Götalands regionen som helhet. Dagens fjärde tema utgjordes av en genomgång av en studie kring svensk försvarsvilja utförd av FOI. Det kunde konstateras att försvarsviljan är större i Sverige än i många andra länder.

Text och foto: Hans Ingbert

Samlad rekrytering vid Billige Outdoor

Billinge Outdoor en är ett stort utomhusengagemang med bl.a. SM i utematlagning, tävlingar i olika former och ett stort antal utställare på området. Likt flera tidigare deltog Försvarsutbildarna tillsammans med ett antal andra frivilliga försvarsorganisationer.

Förbundsstyrelsens ordförande och rekryteringsansvarige i informationstagen.
FFO samverkan vid Billinge Outdoor.

Syftet med deltagandet är att sprida information om verksamheten och rekrytera medlemmar. Antalet besökare var förhållandevis stort och en och annan besökare kan säkerligen komma att blir medlemmar i en frivillig försvarsorganisation och kanske engagera sig på olika sätt. Försvarsutbildarna noterade särskilt ett intresse för Försvarsungdom, en verksamhet som bedrivs för ungdomar mellan 15 och 20 år.Ordföranden i FOS Skaraborg (gemensamt forum för alla verksamma frivillig organisationer i Skaraborg) höll ett anförande där hon presenterade frivilligorganisationernas verksamhet och vilka förmågor som finns samlade hos dessa. Utöver Försvarsutbildarna deltog Frivilliga Automobilkåren, Frivilliga radioorganisationen och Civilförsvarsförbundet samt presidiet för FOS Skaraborg.

Text och fota: Hans Ingbert

 

 

Försvarsungdom Skaraborg besöker hemvärnsövning

Under en fälthelg med Försvarsungdom Skaraborg anordnades ett uppskattat studiebesök vid en hemvärnsövning. Inledningsvis skedde samling vid Soldathemmet där ungdomarna orienterades om hemvärnet och hemvärnets uppgifter och vad som krävs för att vara med i hemvärnet.

Förevisning av hemvärnssjukvårdens materiel.
Hemvärnssjukvårdare tillika förbundsstyrelseledamot orienterar om hemvärnssjukvården.
Förevisning i maskeringens ädla konst. Användbart motmedel mot spanande drönare bland annat.

Härefter skedde packning av utrustning inför dagens övning som omfattade bland annat förläggningstjänst. Lunch intogs på militärrestaurangen vid regementet. Efter marsch till förläggningsplatsen upprättades tältförläggning och genomfördes utbildning i hur tältkaminen fungerar. Efter tältslagningen genomfördes utbildning och praktisk i hantering av kniv, yxa och såg. En överflygning från hemvärnsflyget föranledde kommandot Flygare skydd, vilket blev ett uppskattat avbrott. Middagsmålet utspisades i form av påsmat följt av korvgrillning på kvällen.Väckning skedde till revelj framfört av hemvärnstrumpetaren Patrik Karlsson. Omtumlande och brutalt. Efter frukost revs förläggningsplatsen och transport till skedde till hemvärnet förbandsövning med besök för vid olika pågående moment. Bland annat besöktes stabsplats och sjukvårdstält. Motorcykelordonnanserna förevisade sina fordon och skyttesoldaterna redovisade sin uppgifter och förmågor. Hela programmet med besök på hemvärnsövningen avslutades med utspisning av lunch från ett fältkök tillhörigt hemvärnets kokgrupp.

Text: Hans Ingbert
Foto: Patrik Karlsson

 

 

Bengt Andersson har lämnat frivilligvärlden för alltid

En i sanning stor frivilligvän har för alltid lämnat oss. Bengt Andersson avled den 7 maj. Bengt hade ett stort engagemang för frivilligarbete. I stort sett efter genomgången värnplikt började han sitt frivillligengagemang inom Röda Korset och hemvärnet som sjukvårdare. Han kom tidigt i kontakt med Rödakorskårens beredskapsgrupp, sedermera första hjälpen grupp.

Efter hand överflyttade han sitt engagemang till Försvarsutbildare och innehade olika poster i förbundsstyrelse, bl.a. som dess vice styrelseordförande. Sjukvård, ungdomsverksamhet och långmarscher stod honom närmast.

Han har genomfört över tjugo Nijmegenmarscher och under flera år varit kurschef för förbundets årliga soldatprov.

Under många år var han ordförande för frivilligorganisationerna samarbetskommitté i Skaraborg, först som företrädare för Skövde
Rödakorskår och på senare som företrädare för Försvarsutbildarna.
Närhelst en hjälpande hand behövdes stod alltid Bengt redo att hjälpa till.
En i sanning stor frivilligkraft har lämnat oss.

Bengt hade många strängar på sin lyra, bland annat som kyrkvärd i Bergs församling. Han var också vida känd i sin glansroll som tomten under december månad varje år. Många är de barn och vuxna som glatt dem vid julklappsutdelningar.

Att röra sig på staden med Bengt innebar många stopp då han var vida igenkänd från sin mångåriga yrkeskarriär som folkskollärare. Gamla elever (nu vuxna) kom ofta fram och hälsade.

Bengt lämnar oss i stor saknad i och med sin alltför tidiga bortgång.

Frid över hans minne.

 

Belönade Försvarsutbildare

Frivilliga Automobilkåren (FAK) bytte vid sin kårstämma namn från FAK Skaraborg till FAK Väst. Skälet till namnbytet är att de tidtagare kårerna i Älvsborg och Bohuslän-Dal valt att samarbeta med Skaraborgskåren under namnet FAK Väst. Kåren kommer alltjämt att ha sitt säte i Skövde.Utöver en bredare samverkan i Västra Götalands län uppmärksammades även ett antal förtjänta medlemmar och andra genom tilldelning av förtjänstmedalj respektive förtjänsttecken. Utdelning av dessa skedde genom rikskårchefens, Curt-Ove Jakobssons försorg.  Förbundsstyrelseledamoten m.m. Bengt Andersson tilldelades förtjänsttecken i guld för utomordentliga förtjänster i flera frivilliga försvarsorganisationer jämte mångårigt engagemang som ordförande i Frivilliga försvarsorganisationernas samarbetskommitté i Skaraborg (FOS). Förbundsstyrelsens ordförande Hans Ingbert tilldelades samma utmärkelse för mångårig verksamhet i flera frivilligorganisationer, hemvärnet och som samordnare av Krishanteringsrådet Skaraborg under många år.

Försvarsupplysning

För medlemmar i Skaraborgs Försvarsutbildningsförbund har chefen P4, Stefan Pettersson, hållit ett intressant föredrag om Försvarsmakten efter Sveriges anslutande till Nato. Återigen inpräntades att det inte är Försvarsmakten som blivit medlem i Nato, utan Sverige som nation. En effekt är att nationella svenska resurser ställs under Natoflagg. Nato bildades som ett fredsprojekt 1949 och bestod då av tio Europeiska stater jämte USA och Kanada. Artikel 5 reglerar det kollektiva försvaret medan artikel 3 reglerar kraven på varje nations eget robusta försvar. Medverkan ställer stora krav på det civila samhällets robusthet för att stödja Försvarsmakten och skydda medborgarna. Hel avsikten är att avskräcka en motståndare från att anfall mot en eller flera Natomedlemmar.

Sveriges och Finlands

Chefen P4, Stefan Pettersson, håller föredrag o Sveriges roll i Nato.

medlemskap kan ses som effekt av Rysslands förklaring om det utvidgade intresseområdet, vilket i allt väsentligt motsvarar det område och de stater som ingick i Warszavapakten.

Sverige ska organisera två brigader, vilka leds av Nato. Bedömningen är att förbanden till huvuddelen kommer att bestå av värnpliktiga. P4 kommer att sätta upp en av dessa brigader. Härutöver ingår enheter från flygvapnet och flottan för lösande av uppgifter inom ramen för Nato. Sverige bedöms i huvudsak ha uppgifter i Östersjöområdet och kring Arktis. Gränsen mot Ryssland går längs Finland och Baltikum, varför tanken är att Sverige i huvudsak ska utgöra uppmarschområde och logistikområde. För hantering av dessa uppgifter har tecknats avtal med USA (DCA-avtalet) om ett antal platser som amerikanska förband ska få tillgång till. Härutöver tillkommer olika uppgifter avseende värdlandsstöd till olika Natoförband.

Stefan Pettersson fick svara på många frågor.

Norden ska i ett Naturperspektiv ses som ett sammanhållet område bestående av Östersjöländerna samt området kring Arktis. Sverige ska härutöver ha försvarsförmåga inom landet. För närvarande utgör denna förmåga huvudsakligen av hemvärnsförband, territorialbataljoner samt militärbaser. Alltjämt kommer det att finnas ett antal militärt intressanta geografiska områden som ska hävdas och försvaras; ett sådant utgör Gotland.

Efter anförandet följde en frågestund där deltagarna fick möjlighet att ställa frågor.

Förbundsstämma

Försvarsutbildarna Skaraborg har genomfört förbundsstämma. Förbundsstämman inleddes med införandet av en fanborg förd av medlemmar i Försvarsungdom Skaraborg. Förbundsordföranden Stefan Pettersson hälsade gäster och övriga varmt välkomna, varefter stämma öppnades.

Välfylld kyrksal följer stämmoförhandlingarna.

Förbundsstyrelsens ordförande, Hans Ingbert redogjorde för styrelsens verksamhetsberättelse för det gångna året. Av verksamhetsberättelsens måluppfyllelse kan noteras att samtliga mål utom beträffande information nya medlemmar och information allmänheten uppfyllts. Såväl antalet aktiviteter som antalet deltagare har ökat gentemot föregående år. De uppdrag som ställts till förbundet har genomförts i följande delar; Military Weekend (helgkurs), Grundläggande utbildning för frivilliga (två veckor), Kombattantutbildning för civilanställd personal, regional ungdomsutbildning samt försvarsupplysning. Härutöver har genomförts ett antal medlemsaktiviteter som D-HLR, soldatprov, träningskurs Nijmegen, repetitionskurs sjukvård, styrelseutveckling samt förbundsmästerskap pistol .22 long och luftgevär.

Pristagare i förbundsmästerskap luftgevär.
Pristagare i förbundsmästerskap pistol .22 long (duell och fält).

På valberedningens förslag ser förbundets funktionärer ut enligt följande: Förbundsordförande Stefan Pettersson, Förbundsstyrelseordförande Hans Ingbert, Förbundssekreterare Fredrik Holmkvist, vice styrelseordförande Leif Wetterlid, ledamöter Mats Gustavsson, Tobbe Månsson och Karin Sandén. Ersättare är Magnus Lundell, Bengt Andersson, Tilda Rosenqvist och Max Ekänge.

Mottagare av utmärkelser vid förbundsstämman

Vid stämman erhöll följande förbundets utmärkelser; Leif Wetterlid och Bengt Andersson förbundets guldmedalj, förbundet silvermedalj tilldelades Stefan Pettersson, Eva Gustavsson, Linda-Marie Johansson-Spaak, Karin Sandén och Tobbe Månsson. Härefter skedde utdelning av priser i förbundsmästerskapen i pistol och luftgevär.

Försvarsungdom Skaraborg

Till en lördagsövning kunde Försvarsutbildarna Skaraborg hälsa sju nya medlemmar välkomna till Försvarsungdom Skaraborg. Härutöver deltog tidigare aktiva ungdomar, vilket innebär att det nu finns ungefär 20 aktiva killar och tjejer i verksamheten.

Genomgång inför övning

Övningen genomfördes som fotmarsch mellan övningsterrängen och Soldathemmet vid P4 (samlingspunkt.). Väl på plats bedrevs utbildning i sjukvård med de ingående momenten flödesschemat, förbandsläggning, försvarsmaktens sjukbår samt bårtransport av skadad (figurant). Vidare ingick moment som demonstration av fältkök, och övning i matlagning med hjälp av fältköket. Dagen avslutades med ett träningspass i exercis.

Bårtransport av skadad

Försvarsutbildarna bedriver ungdomsverksamhet i åldersspannet 15 – 20 år med fortsatt verksamhet till och med 20-årsåldern. Uppdraget är ställt av Försvarsmakten och följer fastställda utbildnings- och övningsplaner. Verksamheten syftar inte till utbildning militära stridsmoment, utan ska orientera om värnplikt, anställningar i Försvarsmakten och totalförsvaret i övrigt samt vilka utbildnings- och avtalsvägar som finns bland de samlade Frivilliga försvarsorganisationerna.

Text: Hans Ingbert
Foto: Tilda Rosenqvist

Försvarsungdom

Försvarsungdom Skaraborg har haft uppstartsmöte för medlemmarna i ungdomsavdelningen. Utöver tidigare medlemmar kunde sex nya ungdomar hälsas välkomna; tre killar och tre tjejer. Vid introduktionen gick företrädare för ungdomsinstruktörer igenom vilka bestämmelser som gäller för Försvarsungdom och vilka aktiviteter som genomförs. Genomgången gav upphov till många frågor och engagerade diskussioner.Efter introduktionspasset skedde en genomgång om hur man klarar sig i kallt väder. Som avslutning på dagen togs mått på de nyrekryterade ungdomarna inför lån av överdragskläder från Försvarsmakten. Närmast planeras en marschövning med ingående moment kring matlagning i terräng. Såväl nya som äldre medlemmar i Försvarsungdom Skaraborg såg positivt på fortsatt engagemang i verksamheten.
Försvarsutbildarna bedriver orienterande verksamhet för ungdomar mellan 15 och 18 år med en möjlighet till fortsättning fram till 20-årsåldern. I utbildningen ingår information om det svenska totalförsvaret, grundläggande kunskaper i militärt uppträdande, förläggningstjänst, sjukvård och mycket annat som är bra att känna till. Verksamheten ska också vara förberedande för kommande uppgifter i totalförsvaret.
Text: Hans Ingbert
Foto: Tilda Rosenqvist

 

För Din Säkerhet

Försvarsutbildarna Skaraborg kan konstatera att intresset för krisberedskap har ökat markant. Vid den nyligen genomförda kvällskursen deltog 48 engagerade personer från flera orter i Skaraborg. Deltagarantalet får betraktas som Skaraborgsrekord i sammanhanget.

Deltagarna fick lära sig många enkla saker som skapar uthållighet genom att själv bygga upp en egen krislåda med livsmedel med lång hållbarhet och tänka framåt beträffande egna läkemedel och det lämpliga i att ha kontanter i små valörer hemma för den händelse att det elektroniska betalningssystemet upphör.

Soldathemmet i Skövde i det närmaste fullsatt.

Kurschef var B-O Svensson från Norra Smålands Försvarsutbildningsförbund, biträdd av Bengt Andersson från Skaraborgsförbundet. Närvarande var också två förbundsfunktionärer som planerar sig att under våren utbilda sig till nya informatörer för konceptet För Din Säkerhet.

Avslutningsvis kan konstateras att det redan inkommit förfrågan om ytterligare utbildningar under året och minst en till planeras för genomförande. Informationerna är ett uppdrag till Försvarsutbildarna från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Text: Hans Ingbert
Foto: Tilda Rosenqvist

Program för 2024 under distribution

Verksamhetsprogrammet för Försvarsutbildarna Skaraborg är under distribution till medlemmarna. Programmet jämte lite annan information bör vara medlemmarna tillhanda inom någon vecka.

Av programmet framkommer att de statliga utbildningsuppdragen minskat något medan förbundets medlemsaktiviteter har ökat något. Vidare kan noteras att förbundet har fått uppdraget att genomföra Försvarsforum under hösten 2024.

Programpackning en lördag i frivillighuset.

För medlemmen kända och återkommande aktiviteter utgörs av soldatprov, repetitionskurs sjukvård samt förbundsmästerskap luftgevär och pistol 22 long. Vidare planeras ett antal försvarsupplysningsaktiviteter, information nya medlemmar och konceptet tillsammans försvarar vi Sverige.

Försvarsungdom genomför verksamhet utifrån eget program.

Välkommen att bli en aktiv medlem 2024!