Bakgrund
Sedan några år tillbaka är Kronobergs hemvärnsmusikkår avvecklad. Som ett komplement har Kronobergs Försvarsutbildningsförbund organiserat en ungdomsmusikkår. Målbilden är att ungdomsmusikkåren ska bli en tillgång för hela Kronobergs län, vårda det militärmusikaliska kulturarvet och efterhand personalförsörja en ”vuxenmusikkår”.
Militärmusiken är Försvarsutbildarnas bidrag till kulturlivet och den kulturella motståndskraften inom länet.
Militärmusik i Kronoberg
Syftet med förbundets ungdomsmusikkår är att ta tillvara ungdomars musikintresse och särskilt introducera dem till militärmusiken, med gamla anor. Militärmusiken påminner om vår historia. Ungdomarna övar på kvällar, veckoslut samt särskilda musikläger.
Träningen gör det bl.a. möjligt för ungdomarna att senare i livet antingen söka anställning inom någon av Försvarsmaktens tre yrkesmusikkårer – Arméns musikkår och Livgardets dragonmusikkår i Kungsängen utanför Stockholm, samt Marinens musikkår i Karlskrona – eller utgöra grunden till en ny Kronobergs hemvärnsmusikkår. Försvarsberedningen har också föreslagit skapandet av en värnpliktig musikkår.
Militärmusikens betydelse inom totalförsvaret
Historiskt har instrument används bl.a. för signalering (kommunikation) på stridsfältet. Genom trumpeter och trummor, tillsammans med fanor, kunde exempelvis order ges för olika aktiviter eller som identifikation. Stridsmiljön var kaotisk. Krutrök och damm påverkade sikten för alla sidor i striden. Att bekämpa musiker kunde därför få stora konsekvenser, eftersom det då blev svårt att kommunicera ordrar och därmed leda truppen. Att förlora musiker eller instrument kunde således bli kostsamt varför de fick ett stort värde som krigsbyten för motståndaren.
Modern militärmusik ingår huvudsakligen i krigföringens moraliska faktorer. Under kriget i Ukraina har militärmusiken betydelse för totalförsvaret uppmärksammats särskilt. Den bidrar till att öka sammanhållningen, vidmakthåller traditioner, samt är en viktig del i ceremonier, fast är också betydelsefullt som medel vid återhämtning och ibland som förströelse. När lokalbefolkningen tvingats sitta i skyddsrum under långa perioder har militärmusiken hjälpt dem att härda ut i den svåra situationen. Studier har visat att musiken kan vara ett verktyg för att identifiera, reglera, förstärka och uttrycka känslor. Musiken har olika syfte beroende på sammanhang och kan tillgodose känslomässiga, sociala och kreativa behov. Musiken motverkar även psykisk ohälsa, minskar stressreaktioner och ökar välbefinnandet. Musik bygger mental motståndskraft.
För intresserade
Förbundet välkomnar både ungdomar och vuxna musiker samt ledare inom området till verksamheten. Alla medlemmar måste fylla minst 15 år under året för medlemskapet. Vi är även öppna för samarbete med andra organisationer inom och utanför länet. Efterhand skickas kallelser till berörda gällande träning och spelningar, under professionell ledning. Efter avtal med Försvarsmakten tilldelas uniformer och annan nödvändig utrustning. Som aktiv inom musikavdelningen erbjuds många spännande möjligheter till att utvecklas professionellt.
Musikaliska ledare är Stellan Bresch (stavförare) och Robert Augustsson (dirigent). De kan kontaktas via epost:
Stellan.bresch@gmail.com
raugob@hotmail.com
Kronobergs regementes marsch.