Europride Parade i Stockholm

Europride Parade i Stockholm. Försvarsmakten deltog med personal från i stort sett hela landet och från alla nivåer, från överbefälhavaren till soldaten och, för första gången någonsin, frivilligungdomar. Tillsammans visade de att försvaret står upp för människors lika värde. De nio ungdomarna kom från Försvarsutbildarna Norra Småland, där de sedan #metoo har börjat prata mycket om värdegrunden och vikten av att respektera varandras olikheter. En av instruktörerna berättade om sitt tidigare deltagande i Försvarsmaktens del av pride och då dröjde det inte länge innan några ungdomar frågade om de också får vara med. - Det var fantastiskt roligt att ha med ungdomarna. De fångades verkligen upp i den atmosfär av glädje och stolthet som finns i paraden. Vid ett tillfälle vände jag ryggen till och när jag såg mig om igen stod de och lirade luftgitarr med Överbefälhavaren. Det kommer jag aldrig glömma, berättar den ansvariga ungdomsinstruktören Robin och skrattar. Text och bilder: Robin Krüger

Ungdomarna vandrade stolt förbi de flera hundra tusen åskådare som trängdes längs med paradvägen.

Överbefälhavare Micael Bydén välkomnade själv ungdomarna till paraden. Förutom Försvarsmakten och Försvarsutbildarna deltog även Försvarshögskolan, Försvarets materielverk och Rekryteringsmyndigheten.
– Det visar att hela ”försvarsfamiljen” står upp för samma värdegrund, det är gott att se, säger Micael Bydén.

Försvarets bidrag till årets parad var antagligen det största hittills. Här syns ungdomarna längst fram till vänster, precis bakom överbefälhavaren Micael Bydén.

Det var jätte kul att få vara med! Roligaste jag har gjort på länge, berättar försvarsungdomen Léa.

Utanför stadshuset fattade överbefälhavaren micken till Elvis Presleys ”Suspicious minds”.
– Att sen se överbefälhavaren riva loss till Elvis var nästan overkligt. Vilket underbart land vi lever i, sa soldaten och ungdomsinstruktören Robin Krüger när Aftonbladet intervjuade honom efter paraden. (Se klippet här:
https://www.aftonbladet.se/a/G1AOv4)