Försvarsinformation med Försvarsutbildarna Norrbotten

Försvarsutbildarna Norrbotten arrangerade, traditionsenligt, den uppskattade årliga försvarsinformationen på F 21 i Luleå den 21 oktober. Ca 130 medlemmar samlades till dagens intressanta information med kunniga föreläsare. Dagen inleddes av C F 21, överste Claes Isoz som informerade om F 21 och den pågående övningen ”Trident Juncture 2018”.
Lars Gyllenhaal, Militärhistoriker och författare föreläste om Svenskar i strid mot Hitler, en titel som han har på sin senaste bok som handlar om de svenskar som stred mot Hitler i amerikanska uniformer.
Överste Ulf Siverstedt, C MRN, berättade om utvecklingen av Norra Militärregionen. Ulf efterlyser ett ”robustare” försvar.
Hanna Linderstål, VD på Erhart Business Protection agency föreläste om informationspåverkan.
Finske försvarsattachén, kommodor Rami Peltonen talade om Finlands försvar i dag och i morgon och avslutningsvis redovisade arméchefen, generalmajor Karl LE Engelbrektsson om omvärldsläget samt vision om Armén 2025 – 2035. Därmed var en intressent och givande dag till ände.

Från vänster: Märtha Angert Lilliestråle (Arméchefens adjutant), Rami Peltonen, Karl LE Engelbrektsson, Hanna Linderstål, Lars Gyllenhaal och Harald Högström som arrangerat träffen. Claes Isoz och Ulf Siverstedt saknas på bilden.
Flottiljchefen överste Claes Isoz inledde dagen och berättade om aktuell verksamhet vid F21.
Styrelseordförande Harald Högström tackar överste Ulf Siverstedt.
Lars Gyllenhaal föreläste om svenskar som under amerikansk tjänst stred mot Hitler under andra världskriget.
Finlands försvarsattaché kommodor Rami Peltonen talade om Finlands försvar i dag och i morgon.     Text och foto: Erling Molin