Vi tar oss an 2025 med hopp och allvar

När jag skrivet den här ledaren har jag just kommit tillbaka från Folk och Försvars årliga rikskonferens i Sälen och kan konstatera att trots ett fortsatt allvarligt omvärldsläge så var tonen inte fullt lika ödesmättad som förra året.

Kanske beror det på att Sverige under 2024 tog många viktiga steg för att förbättra landets säkerhet, ett arbete där både frivilligheten i stort och Försvarsutbildarna medverkat med viktiga bidrag.
Mina sammanfattande nyckelord från konferensen får bli ”hopp och allvar”.

En viktig förändring jämfört med förra året är naturligtvis medlemskapet i Nato, men det är också tydligt att det budskap som ministern för civilt försvar, Carl-Oskar Bohlin, framförde vid förra årets konferens och som löd ”Sätt igång!” har gett resultat. Många har satt igång och dessutom har vi nu ett försvarsbeslut som kommer att ta oss ytterligare framåt. Tillsammans är detta en bra utgångspunkt för det fortsatta arbetet.

De nödvändiga frivilliga
Som jag konstaterar i artikeln på sida 11, där vi sammanfattar Försvarsutbildarnas arbete under 2024, så har det gångna året varit historiskt ur ett säkerhets- och försvarspolitiskt perspektiv. Medlemskapet i Nato ställer helt nya krav på hela vårt totalförsvar och det nya försvarsbeslutet innebär både stora ekonomiska satsningar på totalförsvaret som helhet och skickar tydliga signaler om att vi inom frivilligheten har en mycket viktig roll att spela. I den proposition som ligger till grund för försvarsbeslutet står det bland annat: ”De frivilliga försvarsorganisationerna är viktiga för den samlade förmågan inom totalförsvaret och folkförankringen. De utgör därmed ett starkt bidrag till den svenska försvarsviljan. Utöver detta bidrar de till bemanning av det svenska totalförsvaret. Det är nödvändigt att dessa organisationer får tillräckliga ekonomiska medel både för att möta de ökande behoven inom totalförsvaret och för att skapa långsiktiga verksamhetsförutsättningar för organisationernas egen utveckling.”

Vi ska göra allt vi kan
För oss som organisation gäller det nu att bidra så mycket vi kan och på så många sätt vi kan till de ökande behoven. Vi kan och ska inte göra allt men vi ska göra allt vi kan och vi har redan under 2024 haft många konstruktiva samtal med uppdragsgivare som sannolikt kommer medföra en positiv utveckling redan i år. Bland annat kommer vi med kraft fortsätta stödja införandet av ett nytt sjukvårdssystem i Hemvärnet, något som den vetgirige kunde läsa om i nummer 5, 2024. När det gäller vår egen organisation har vi under 2024 lagt stor kraft på att titta inåt i organisationen. Vi har till exempel utvecklat stödet till våra funktionärer för att underlätta deras arbete och även tittat på hur vi kan underlätta och stödja våra förbund. Under 2024 har vi digitaliserat hanteringen av ersättningar och arvoden och kommer under 2025 att undersöka andra möjligheter till förenklingar.

Vi är eldsjälarna
Innan jag slutar vill jag än en gång återvända till Folk och Försvars rikskonferens för att låna ett citat av ministern för civilt försvar, ett citat som breddar och fördjupar ansvaret för den civila delen av totalförsvaret:
”Uppbyggnaden av det civila benet av totalförsvaret är dock inte fritt valt arbete, eller en uppgift som bara kan läggas på några eldsjälars axlar.”
Detta är något som vi inom frivilligheten har vetat länge och vi försitter aldrig ett tillfälle att påminna om vikten av robusta system och långsiktiga lösningar. Det är vi som är de eldsjälar ministern nämner och det är vi väldigt stolta över.

Bo Stennabb, generalsekreterare

Här kan du läsa hela tidningen.