Frivilligheten blir allt viktigare

Samtidigt som jag skriver årets sista ledare är jag och personalen vid kansliet i full färd med att förbereda oss inför 2025. Jag kan lugnt konstatera att det inte finns några tecken på att efterfrågan på våra tjänster kommer att minska, snarare tvärtom.

I mitten av september kom budgetpropositionen med kraftfulla satsningar på det militära och de civila delarna av totalförsvaret. Strax därpå kom totalförsvarspropositionen för perioden 2025 till 2030 där det militära försvaret får
sammanlagt 170 miljarder extra och det civila försvaret sammanlagt 35,7 miljarder extra till 2030. Det är historiska satsningar och försvarsutgifterna kommer därmed att uppgå till 2,6 procent av BNP redan 2028. Detta är tydliga tecken på att man nu på allvar satsar på och har kommit igång med uppbyggnaden av totalförsvaret i Sverige.

Allt detta innebär att vi inom frivilligheten kommer att få mer att göra. Här gäller det att hänga med och inte bara genomföra fler kurser och föreläsningar, utan även utveckla befintlig verksamhet och ta fram ny, efterfrågad verksamhet.

Frivilligheten lyfts särskilt
Det som är extra glädjande med totalförsvarspropositionen är att den ger en väldigt positiv bild av de frivilliga försvarsorganisationerna och lyfter vår stora betydelse för totalförsvaret. Regeringen ser de frivilliga organisationernas engagemang som central för att stärka försvarsviljan och öka folkförankringen, vilket blir allt viktigare i ljuset av den geopolitiska situationen, särskilt efter Rysslands invasion av Ukraina.

I propositionen finns också en ökad finansieringen av frivilligheten i takt med tillväxten inom övriga totalförsvaret. Detta för att möta de växande behoven och för att möjliggöra långsiktig utveckling av organisationerna. Regeringen föreslår ett budgettillskott för 2025 för att stödja verksamhet och kompetens inom olika områden, såsom sjukvård, logistik och befolkningsskydd.

Det finns även tankar om att se över förordningen om frivillig försvarsverksamhet för att täcka de omfattande behov av förstärkningsresurser som finns även i regioner, kommuner samt statlig verksamhet som är organiserad i bolagsform.

Här lyfts även behovet av att skapa bättre förutsättningar för medlemmar att delta i utbildningar genom tjänstledighet och anställningsskydd för instruktörer, vilket skulle främja deras arbete inom totalförsvaret ytterligare. Över lag har propositionen stort fokus på personalförsörjning i händelse av höjd beredskap och krig samt på vikten av allmänhetens kunskap och förmåga till egen beredskap.

Själva totalförsvarsbeslutet kommer inte förrän i slutet av året, men eftersom propositionen i allt väsentligt speglar försvarsberedningens rapport, kring vilken det fanns en övergripande bred partipolitisk enighet, kan vi anta att mycket av propositionen kommer finnas med även i försvarsbeslutet.

Vår roll kommer att växa
Vi frivilliga försvarsorganisationer spelar redan en stor och viktigt roll i Sveriges totalförsvar och vår roll kommer att växa ytterligare allt eftersom uppbyggnaden går framåt. Att regeringen ser och uttrycker vikten av de organiserade frivilliga krafterna är oerhört glädjande och ger både kraft och energi åt vårt arbete med rekrytering och utbildning.

Vi lever i en osäker värld och på det internationella planet sker det så mycket så fort att det nästan är svårt att hänga med. Just därför blir det extra viktigt för en organisation som vår att göra det vi är bra på, att samarbeta med våra uppdragsgivare och att hålla örat mot marken så att vi kan bidra med vårt allra bästa, vad som än sker i vår omvärld.

Bo Stennabb, generalsekreterare

Här kan du läsa hela tidningen.