Ena dagen blev president Zelenskyj utskälld av sin amerikanske motpart under en presskonferens i Vita huset och några dagar senare infann sig en känsla av hopp om att man trots detta skulle kunna hitta en fredlig lösning på kriget i Ukraina.
Den här bilden av osäkerhet och oförutsägbarhet i vår omvärld syntes i både Försvarsmaktens och MSB:s årsredovisningar för 2024 och i deras budgetunderlag för 2026 när dessa lämnades in till regeringen i slutet av februari. I dessa underlag konstateras återigen att det säkerhetspolitiska läget är det allvarligaste sedan andra världskriget. Samtidigt finns det tydliga tecken på hopp,
bland annat genom vårt medlemskap i Nato och den höga ambitionsnivån när det gäller att rusta Sveriges totalförsvar.
Frivilligheten är en viktig del
I underlagen lyfts frivilligheten fram som en viktig komponent i den fortsatta uppbyggnaden av totalförsvaret och man aviserar därmed om ökade satsningar även inom vårt område. MSB skriver bland annat: ”Behovet av förstärkningsresurser till det civila försvaret är stort och ytterligare medel utöver redan tillskjutna medel behövs.”
Att vi kan fortsätta att rekrytera och utbilda förstärkningspersonal till både det civila och det militära försvaret är med andra ord avgörande för att totalförsvaret ska kunna nå dit man önskar. Det är dock lika viktigt att vi fortsätter bidra till ökad försvarsvilja hos befolkningen genom ökad totalförsvarsupplysning. Som vanligt kan ni i detta nummer av tidningen läsa om hur vi och andra aktörer inom totalförsvaret på olika sätt arbetar med alla dessa delar.
En stabil demokratisk grund
Att totalförsvaret nu genomgår en nödvändig och omfattande upprustning bygger på en övergripande, bred politisk samsyn i riksdagen. Det innebär att man kan bygga en långsiktig och gemensam plan för att tillsammans ta sig an utmaningarna. På samma sätt är den stabila demokratiska grunden inom vår
organisation en förutsättning för att vi ska kunna bidra till totalförsvaret på bästa sätt.
Ni har alla nyligen genomfört era förenings- och förbundsstämmor och nu är det viktigt att ni tar hand om de styrelsemedlemmar som är nya i sina roller. Det handlar om att säkerställa en ordentlig överlämning och introduktion, att avsätta tid för egen styrelseutveckling och att gå igenom befintliga och kommande uppdrag på ett tydligt sätt. Det handlar även om att se till att alla i styrelsen vet vilka regelverk som styr verksamheten. På det sättet säkerställs stabilitet och
kontinuitet i styrelsen och, i förlängningen, i hela organisationen. Jag vill påminna er om att anmäla era nya styrelseledamöter till den årliga utbildningsveckan på Tylebäck kursgård vecka 32. Nyttig läsning finns också på sidan 20 i det här numret, där Försvarsutbildarna i Norra Småland berättar hur de arbetar i sin förbundsstyrelse.
Som enskilda individer kanske vi inte kan påverka utvecklingen i vår omvärld i någon högre utsträckning. Som organisation kan vi dock arbeta tillsammans för att skapa ökad kunskap och därmed även hopp i vår egen del av världen.
Bo Stennabb, generalsekreterare