Information till föräldrar

Är din ungdom medlem i Försvarsungdom eller nyfiken på att bli det? Då ska du läsa vidare!

Jörgen Sjöholm

Försvarsutbildarnas ungdomsverksamhet (benämnd Försvarsungdom) ger ungdomar en meningsfull fritidssysselsättning och en god gemenskap. De får samtidigt kunskap och förståelse för samhällets beredskap och Sveriges militära försvar och hur de själva kan bidra. Förhoppningen är att åren inom Försvarsungdom ska väcka intresse för ett framtida engagemang inom samhällets beredskap och totalförsvar.

Vad gör en försvarsungdom

Försvarsutbildarnas ungdomsverksamhet omfattar utbildning, övningar och tävlingar. Försvarsutbildarna har särskilt utbildade ungdomsledare som tar hand om ungdomarna och Försvarsmakten stöttar verksamheten med bland annat utrustning och lokaler. Förutom kurser och aktiviteter i den egna ungdomsavdelningen erbjuder vi även en mängd olika kurser och andra aktiviteter runt om i Sverige, som både ger ny kunskap och en möjlighet att lära känna andra ungdomar.

Ungdomarna får möjlighet att besöka Försvarsmakten och olika civila myndigheter för att få kunskap om Sveriges beredskap och försvar. Ungdomarna i Försvarsungdom får till exempel lära sig:

  • sjukvårdstjänst och första hjälpen
  • grunderna i överlevnad
  • att samarbeta med andra
  • att leda och utbilda andra
  • fysisk träning och idrott

Förutom all praktisk verksamhet så får ungdomarna även information om:

  • Försvarsmaktens verksamhet, uppgifter och organisation
  • vilka yrkes- och karriärvägar som finns inom Försvarsmakten
  • mönstring och värnplikt
  • frivilliga försvarsorganisationer och hur man kan engagera sig efter Försvarsungdom
  • vad som menas med civil beredskap och vad det innebär
  • hur den svenska försvars- och säkerhetspolitiken ser ut

Försvarsungdom är öppen för alla ungdomar från det år de fyller 15 år och till och med det år de fyller 20 år eller påbörjar militär grundutbildning/värnplikt. Ungdomar som är utländska medborgare men bor i Sverige är också välkomna.

För ungdomar som är under 18 år måste en vårdnadshavare godkänna att ungdomen får bli medlem och aktiv i Försvarsungdom.

Basen i ungdomsverksamheten är lokala aktiviteter på helger men det förekommer också större samlingar vid lov. Förutom en årlig medlemsavgift är all verksamhet kostnadsfri och ungdomarna får låna den utrustning de behöver. Vid veckokurser på annan ort betalar Försvarsutbildarna för boende, mat och resor till och från kursplatsen.

Medlemsavgiften skiljer sig åt mellan olika föreningar men ligger mellan 100 och 300 kronor per år. I medlemsavgiften ingår ett försäkringsskydd i form av dels en statlig försäkring och dels av Försvarsutbildarnas försäkringar. Skyddet gäller för ungdomen under utbildningsverksamheten och under vissa förutsättningar även medföljande anhöriga.

Ungdomar omfattas av försäkringsskyddet från det att färden till utbildningen eller verksamheten påbörjas, under utbildningen och fram tills färd från utbildningen eller verksamheten avslutas.

Detaljerade bestämmelser finns hos Försvarsutbildarnas föreningar och förbund. Försvarsutbildarnas ungdomsverksamhet följer de regler och anvisningar som är utgivna av regeringen och Försvarsmakten.

Sociala medier