Reportage från ett soldatprov maj 2017

”Soldatprovet” inte bara lever vidare (se Slagfjädern 4-2016, sidan 14) utan behåller sin popularitet

Grp Attunda med Schäfern Trigga

I Stockholm hade över 50 deltagare anmält sig. Till slut var det 42 marschdeltagare och två Hemvärnshundar som kom till Kavallerikasernen på Lidiingövägen lördagen 13 maj. Heder också till er som hörde av er att ni inte kunde delta vilket inte alla gjorde. Soldatprovet utgick från K1 i 5-8 km-banor.

I år blev det ”konkurrens” om övningsterrängen; det var Student-Quarnevalen med ekipagebyggande på Valhallavägen, ”Though Viking” i Lill-Jansskogen och ”Kaknästornet 50 år” på samma platser som Soldatprovsslingorna men det gick bra efter omläggning i banordningen.


Fotvård

K1 är bra som nav för Soldatprovet :det ligger centralt, det finns parkeringsplatser och vi får låna toaletterna på K1. Stort tack till mj Jan Bredberg, C Kavalleriavdelningen, för lånet. Det är inte så lätt att hitta platser i stan när man behöver ”lätta på trycket”.

En fördel med att gå i stadsmiljö är att det oftast finns något att titta på, inte bara skog. Det blir helt enkelt mentalt enklare. En annan fördel är att det går att grupperna kan lägga in ”lämpliga” rasttillfällen vilket många gjorde när de passerade Djurgårdsbrunn, med en glass i vårsolen.

Mellan marschslingorna låg olika moment/stationer inlagda som avståndsbedömning, sjukvårdsmoment, fordonsigenkänning och ryggsäcksvägning.

Kom ihåg att dubbla strumpor är ALLTID bra att ha på fötterna vid marsch, för då uppstår friktionen mer mellan strumporna (än mellan fot och strumpa) vilket minskar risken för blåsor och sår på foten. Visst, det blir varmt med Kronans vita och grbrgr strumpor men hellre det än blåsor och skavsår.


Bästa grupp

Vandringspriset Guldkängan

Bästa grupp blev ”ULv.NÖ.Sjv” som kommer att få en plakett på vandringspriset ”Guldkängan”, se bild i Slagfjädern 4-2016.

Gruppen ”Mixed Marching Arts” kom på en hedrande andraplats.

Nästa år

I år är det 40 år sedan det första soldatprovet genomfördes, hösten 1977. Samtidigt är det 40 år sedan vi i Tunga infanteriföreningen arrangerade vårt första soldatprov och det är värt att fira. Så nästa år kommer det att bjudas på tårta!

Till min hjälp hade jag Robin Winter och Daniel Krumlinde från Tunga vilket var extra bra denna gång för det var mitt 35 årliga Soldatprov som jag inte ville missa. Inte trodde jag för 35 år sedan att jag skulle genomföra ett soldatprov varje år i ”evighet”. Jag undrar hur soldatprovskransen för 35 år ser ut?


Grp UING T-Unga får sina soldatprovsmärken

Den här webbplatsen använder cookies för att förbättra användarupplevelsen. Mer om webbplatsen.