Sommarkonserter på Hovstallet

Slå dig ner i Hovstallets lummiga park för en stunds sommarmusik. Under sommaren anordnas konserter på innergården. Hovstallets kafé håller öppet.


Onsdag 24 juli samt 7 augusti kl. 18.00–19.00 Karlbergs Musikkår


Musikaliska klenoder från kvarteren kring de Kungliga Hovstallen
Såväl det gamla Kungliga Hovstallet på Helgeandsholmen som det nuvarande på Östermalm var och är begåvade med musikalisk inramning av vackert och mångskiftande slag. Från Riddarhuset via Kungliga Operan, Svenska Teatern, Blanches Café, Sveasalen, Hallwylska Palatset, Berns Salonger, Musikaliska Akademien, Östermalmsteatern till Djurgårdsteatern och Hasselbacken.

Ur denna rika musikaliska miljö bjuder Karlbergs Musikkårs Slottsensemble på klenoder från dåtid till nutid. Sångsolist: Eva Magnusson. Dirigent: Nils-Åke Nilsson (24/7) och Peter Göthe (7/8)

Entré 50 kr. Barn t.o.m. 7 år fri entré


Om Hovstallet

H.M. Konungens hovstall ligger sedan mer än hundra år på Väpnargatan 1 på Östermalm i Stockholm. Här finns de hästar, paradvagnar, bilar, uniformer och seldon som används vid ceremoniell representation.

Du har kanske sett ett ekipage åka genom staden, eller på tv vid till exempel Kronprinsessparets bröllop. Dessa hästar och vagnar finns på Hovstallet, en för många okänd plats i centrala city.

Hovstallets huvuduppgift är att ansvara för planering och genomförande av alla transporter med bil för Kungafamiljen. Häst och vagn används vid ceremoniella tillfällen så som statsbesök, riksmötets öppnande och då Kungen tar emot nya ambassadörer.

Hovstallet har sina historiska rötter i Gustav Vasas tid och representerar därmed ett betydande kulturarv i form av klassisk rid- och körkonst och kunglig ekipagekultur.

Hovstallet har även uppgiften att förvalta, utveckla och visa upp detta arv för allmänheten. Besökare är välkomna året om på guidade visningar av vagnar, stall och seldon. På sommaren finns även ett kafé.


Om Karlbergs Musikkår

 

Välkommen till en musikkår med anor som förpliktar. Men också i högsta grad en musikkår i tiden. Musikkåren är också en av Föreningarna i Försvarsutbildarna Stockholm och Södermanland

Från gammal militärkårssättning med Ess-kornett och ventilbasun  till modern sättning med saxofoner, från storband till sextett
– då och då med skönsjungande solister – bjuder vi på angenäma musikupplevelser för såväl paraden, utomhusscenen och konserthuset som den lilla salongen.