Kommunikatör

Kommunikatörerna är en frivillig förstärkningsresurs som behövs för att förstärka myndigheterna vid höjd beredskap, krig och kriser när myndighetens egna resurser inom kommunikation inte räcker till. För tillfället rekryterar vi inga kommunikatörer.

Förstärkningsresursen med kommunikatörer ska nyttjas vid stora samhällsstörningar, exempelvis vid skogsbränder, pandemi och översvämningar. Även vid höjd beredskap och krig ska resurserna användas inom ramen för totalförsvarsplikt.

I befattningen ingår att tjänstgöra som frivillig kommunikatör till myndigheten. Dina arbetsuppgifter kan vara omvärldsbevakning, arbeta med underlag för frågor och svar (FAQ), ta fram mediabild eller annat kommunikativt stöd som kan behövas vid en kris.

Efter genomförd grundutbildning hos Försvarsutbildarna kommer du att krigsplaceras och teckna avtal med en myndighet för tjänstgöring vid kris (om du redan är krigsplacerad kan du inte antas).

Det är viktigt att känna till att det här inte på något vis är en fast anställning utan det är en frivilligresurs som kan kallas in vid kriser när myndighetens egna resurser inte räcker till samt vid höjd beredskap eller krig.

Deltagande vid insats och övning ersätts i nivå med Sveriges kommuners och regioners avtal för räddningstjänstpersonal i beredskap (RiB).

Läs mer detaljer på vår sida om frågor och svar kring frivilligavtal samt information till kursdeltagare.

Livsmedelsverkets roll

Livsmedelsverket har två roller i arbetet inför och under kris eller höjd beredskap: Som beredskapsmyndighet har Livsmedelsverkets samordningsansvar för livsmedelsförsörjningen i leden efter primärproduktion. Som sektorsansvarig myndighet för beredskapssektorn Livsmedelsförsörjning och dricksvatten leder Livsmedelsverket samordningsarbetet inom beredskapssektorn. Vid en allvarlig händelse som påverkar Sveriges livsmedel- och dricksvattenförsörjning ska Livsmedelsverket bl.a. driva på arbetet och stödja beredskapsmyndigheterna samt verka för att sektorns åtgärder samordnas med de åtgärder som andra beredskapsmyndigheter, inklusive länsstyrelser och civilområdesansvariga länsstyrelser, samt Försvarsmakten vidtar. Samverkan ska även ske med näringslivet.
Läs mer om vår roll på livsmedelsverket.se/beredskap

Ditt åtagande

Du ska tjänstgöra som förstärkningsresurs vid behov i samband med kris eller samhällsstörning i fredstid. Varje år förväntas du delta en dag per år på utbildning eller övning som myndigheten kallar dig till. Vid höjd beredskap och krig kommer du med stöd av din krigsplacering att kallas in för tjänstgöring enligt Lag (1994:1809) om totalförsvarsplikt.

VAD KRÄVS AV DIG

  • Du ska vara stadigvarande bosatt i Sverige och vara mellan 18 och 65 år när utbildningen påbörjas i år.
  • Svenskt medborgarskap är ett krav, då uppdraget kan innebära placering i säkerhetsklass.
  • Du ska ha max 2h reseavstånd till centrala Uppsala.
  • Du får inte vara krigsplacerad på din arbetsplats, i Hemvärnet, i annan del av Försvarsmakten eller i en annan frivillig försvarsorganisation.
  • Du ska ha relevant utbildning och minst ett års yrkeslivserfarenhet inom kommunikationsområdet.
  • Du har arbetat med omvärldsbevakning av traditionella medier, sociala medier och andra myndigheters eller organisationers externa kommunikation.
  • Du har erfarenhet av att publicera i digitala kanaler, framförallt webb (Episerver) och sociala medier.
  • Du har god språkkänsla och erfarenhet av att skriva, redigera och anpassa texter till olika kanaler.
  • Du har goda kunskaper i svenska och engelska, både i skrift och i tal.

Det är meriterande om du har

  • Kunskap om det svenska totalförsvaret
  • Grundläggande kunskap i Adobe-program som Photoshop och InDesign
  • Erfarenhet av arbete i stab
  • Erfarenhet av redaktionellt arbete
  • Kunskap i ytterligare språk, inklusive erfarenhet av att skriva lättläst
  • B-körkort är meriterande ifall du bor avsides utan kollektivtrafik

Övrigt

  • För att bli antagen krävs det att du har möjlighet att delta i utbildning, övningar och insatser.
  • För att kunna delta på utbildning ska du vara medlem i en frivillig försvarsorganisation, företrädesvis Försvarsutbildarnas förbund Criscom.

UTBILDNING

Utbildningarna genomförs i den ordning som de är uppställda enligt punktlistan ovan.

Rekommenderade kurser, ej obligatoriska

Ansökan

Ansökan till att bidra som frivillig kommunikatör är nu stängd. Du är välkommen att återkomma vid ett annat tillfälle eller besök gärna vår hemsida och se om det finns någon annan befattning/förstärkningsresurs som kan vara av intresse.