Hur klarar du en samhällskris?

Hur klarar du en samhällskris?

Hur klarar du dig i 72timmar utan vatten, värme och el?

I vårt trygga och väl fungerande samhälle är det inte många som funderar på detta. Vi är vana vid att det kommer vatten ur kranen och knäpper vi på elen kan vi laga mat och radio och TV´n fungerar. Blir det kallt i lägenheten ringer vi till hyresvärden och vips kommer det hjälp. Men vad händer om inget av detta fungerar? Folk uppfattar mer och mer att vi lever i en orolig tid. Våldsamma stormar och skyfall, översvämmningar, stora bränder och långvariga elavbrott har fått många av oss att tänka på hur vi kan skydda oss.

Försvarsutbildarna i Härnösand arrangerade under helgen en utbildning i hur vi som samhällsmedborgare kan agera vid en krissituation. Målsättningen var att 20 intresserade skulle lockas av inbjudan. Facit blev att mer än dubbelt så många deltog. Detta var den första utbildningen som arrangerades på detta sätt i Västernorrland. Fler är planerade för genomförande i närtid.

 

- De flesta av oss tror nog att det finns mat att köpa i butiken runt hörnet och att kommunen kommer till undsättning om det blir problem med till exempel el eller vatten eller utkylda bostäder, säger en av instruktörerna, Daniel Ågren från Härnösand. Nu vet vi att samhällets resurser inte alltid räcker till. vi måste lära oss att i vart fall inledningsvis klarar oss själva.

Det går ganska lätt att skydda sig. Ett stormkök med bränsle är oväderligt liksom en fungerande radio, dunkar med rent vatten, tändstickor och ett extra element som drivs med fotogen.

 

- En mycket intressant kurs, säger en av deltagarna, Stefan Backlund från Härnösand. Jag vill gärna veta mer om detta och ser gärna att det blir en fördjupningskurs med mer information om till exempel överlevnad i krissituationer och sjukvård och de olika myndigheternas ansvarsområden.

Under den intressanta utbildningen fick deltagarna tips om hur man själv kan bygga upp innehållet i en krislåda och ett enkelt matförråd som kan vara till stor hjälp om det plötsligt blir ett "skarpt läge". I USA finns det redan ett hastigt växande antal grupper och enskilda som arbetar förbereder sig för samhällets kollaps i någon form. Dessa kallas "preppers" från det engelska ordet prepared=förberedd. I Sverige blev ordet "prepping" ett begrepp redan för tio år sedan.

 

DSC_0804

Eleverna Birk Ehinger och Viktor Wickman agerade skadade i ett av sjukvårdsmomenten. Birk undersöker på bilden kompisen Viktor. Intstruktören Daniel Ågren kommenterade agerandet.

 

DSC_0818

Vad du bör ha hemma om krisen kommer diskuteras av instruktörerna Daniel Ågren och Mikael Wessely.

 

Text & Foto

Uno Gradin.

Sidan publicerad/ändrad 2017-02-24 kl. 08:36 av Stephanie Westerlund.