Bodenresan 120601-03

 

 

 

 

 

Succé för Bodenresan

Garnisonens dag, Rödbergsfortet och Försvarsmuseet. Det var några av höjdpunkterna när 21 medlemmar i Försvarsutbildarna och andra frivilligorganisationer inom FOS-Y besökte Boden den första helgen i juni. Det blev ett spännande och intressant besök i den stad som rymmer det mesta av det som återstår av Norrlands en gång så starka försvar.

I Boden väntade redan på fredagskvällen ett besök vid den omtalade fästningen Rödbergsfortet. Där fick deltagarna en kvalificerad visning i denna på sin tid mycket viktiga anläggning för landets försvar. Påläst och entusiasmerande guide var Bernt Wikström.

Före besöket i Rödbergsfortet tittade deltagarna närmare på den omtalade Ballonghallen. Från denna märkliga byggnad skickades en spaningsballong med två mans besättning maximalt upp till 800 meters höjd för att från den positionen spana mot eventuella angripare och kanske fungera som eldledning. Hallen byggdes 1914 och är den enda i landet. Den är förklarad som statligt byggnadsminnesmärke.

Radiobunkern

Även den så kallade Radiobunkern besöktes. Anläggningen byggdes 1914 för att hålla kontakten med riksledningen i Stockholm. 1919 öppnades Boden radio för allmän trafik med fartyg och fungerade som sjöräddningscentral. 1925 sändes för första gången radions riksprogram från Boden radio.1938 övertogs sändningarna av den nya radiostationen i Luleå.

Rödbergsfortet är en viktig del av Bodens fästning som brukar kallas ”Låset i norr”. Fästningen består av fem tunga bergfort, tre mindre fortifikationer, samt enskilda artilleribatterier. Dessa är placerade i en ring runt Bodens stad. . Fästningens storlek och slagstyrka gör att den saknar motsvarighet i Norden.

Efter övernattning i logement vid I 19 var det dags för nästa spännande aktivitet, Garnisonens dag med öppet hus inom I 19 och A 9:s kasernområden.

Fordonsparad

Mest intressant var den fordonsparad med äldre stridsfordon som Föreningen P 5 och Traditionsgrupp Pjäs & Motor svarade för. Tänk bara att få lyssna på motorljuden och känna vibrationerna i marken när fordonen visade upp sig. Det blev också gott om tillfällen att träffa soldater och officerare som gärna berättade om fordon och materiel.

Garnisonens dag avslutades med en Veteranceremoni och invigning av en minnessten samt kransnedläggning. 

Norrlands lås

Den tredje höjdpunkten blev ett besök vid Försvarsmuseet i Boden.   I museets basutställning, Norrlands lås, gjorde deltagarna en resa i svensk försvarshistoria från slutet av 1800-talet till idag, genom fred och krig ur flera perspektiv. Vår sakkunnig och entusiasmerande guide var museets chef Thorbjörn Wikström.

Under hemresan på söndagen besöktes även Sävar där svensk trupp slogs mot ryssar 1809.Resultatet blev ett nederlag som ledde till att Sverige bland annat  förlorade Finland.

Vid utvärderingen under hemfärden framfördes många positiva åsikter om besöket i Boden.

 Ett minne för livet, kommenterade en av deltagarna. 

I den grupp som ledde besöket i Boden ingick Uno Gradin, vice förbundsstyrelseordförande i Försvarsutbildarna Västernorrland, förbundssekreterare Irene Jonsson samt Birger Bylund och Bertil Edfors vid Försvarsutbildarna i Härnösand.

 

 

 

 

Rödbergsfortet

Garnisionens Dag

 

Garnisionens Dag

Rödbergsfortet

Ballonghallen

Text och bild Uno Gradin

Sidan publicerad/ändrad 2012-06-08 kl. 13:05 av Jan Johansson.