Hemsö fästning 120519

 

 

 

 

 

Hemsö fästning imponerade

 

Drygt 30 medlemmar i Försvarsutbildarna Västernorrland imponerades av Hemsö fästning vid ett studiebesök på lördagen. Kunniga och entusiasmerande guider var S O Eriksson och Josefine Olsson.

-          Hemsö fästning  hade som främsta uppgift att skydda Härnösands hamn  och de viktiga industrierna vid Ångermanälven, berättade S O Eriksson.

Under kalla kriget och fram till Berlinmurens fall 1989 var fästningen en av Sveriges viktigaste förvarsanläggningar. Nu är Hemsö fästning kulturminnesmärkt och ett populärt turistmål.

Under 2011 hade Hemsö fästning 10 000 besökare.  I år räknar Christer Sefbom, som driver anläggningen, med att besöksantalet ökar till 12 000.

Det tunga batteriet i Storråberget som på Hemsöns ostsida bemannades av 320 soldater. Batteriet är byggt för att bemanningen ska kunna klara tre månader i den kärnvapenskyddade anläggningen.

 Tre 15,2 centimeters kanoner  med dubbla eldrör var huvudbeväpningen. Räckvidden var upp till 22 kilometer. Kanonerna styrdes från eldledningscentralen 40 meter ner i berget. Stridsledningen kunde följa upp till 6 fartyg samtidigt och beskjuta tre av dem åt gången.
Varje pjäs krävde 25 mans besättning.

-          Kanonerna är egentligen fartygspjäser från Bofors som ursprungligen beställdes av kungen av Siam. Det Svenska exportförbudet under andra världskriget gjorde att han aldrig fick sina kanoner. Istället hamnade de på Hemsön, konstaterade S O Eriksson.

 

Den kunnige guiden S O Eriksson informerar en grupp av besökare om det tunga batteriet i Storråberget.

I köket klarade kockarna av att laga mat till över 300 soldater

 

 

 

S O Eriksson visar ammunitionen till de tre stora 15,2 centimeters

kanonerna vid det tunga batteriet i Storåberget. 

 

 

 

 

 

 

I Hemsö fästning finns ett komplett  sjukhus med bland annat

operationsavdelning.

Numera är det dockor som innehar de olika befattningarna.

 

 

Text och bild Uno Gradin

 

 

 

Sidan publicerad/ändrad 2012-05-21 kl. 08:25 av Jan Johansson.