Ulvöresan 2015

Heldag på Ulvön för härnösandsbor

Nästan femtio härnösandsbor njöt av en heldagsutflykt till Ulvön under lördagen den 27 juni. Målet var bland annat det nya intressanta fiskemuseet i Ulvöhamn samt Ulvö gamla kapell. Fyra föreningar delade på arrangörsskapet, Familjens motorklubb, Flottans män, KA 5 Kamratförening och Försvarsutbildarna. Arrangemanget gynnades, trots illavarslande prognoser, av strålande väder.

Ulvöresan 2015

Agneta Alenius Madsen berättar om hur fisket gick till vid Ulvön under slutet av förra seklet.

Vid museet fick de många deltagarna en proffsig guidning av Agneta Alenius Madsen samt Sven Bodin med förflutet från fiskeläget Trysunda några kilometer norr om Ulvön. Fiskemuseet invigdes så sent som i mitten av juni. Bakom satsningen står Ulvö kapellag som efter mer än tio års kamp har lyckats ro projketet i hamn. . Ekonomiskt handlar det om en satsning på sammanlagt 3,3 miljoner kronor. Hälften av pengarna kommer från EU:s strukturfonder. Medfinansiärer är även bland annat länsstyrelsen och Örnsköldsviks kommun.

Museet består av sjöbod, gistvall och hembygdsgården som flyttats till den nya platsen och blivit kokhus som det faktiskt varit en gång i tiden. Sjöboden är hjärtat i anläggningen. Byggnaden indelas i sex olika utrymmen, sjöbodens huvudrum, bodsvale, vedbod, båtlänning och brygga samt bodskulle.

Efter en välsmakande skärgårdsbuffé på Ulvö hotell var det dags att titta  närmare på Ulvö kapell som byggdes redan 1622.

- Kapellet räknas som Ångermanlands äldsta träbyggnad, berättade guiden Bettan Nordqvist. Meningen var att kapellet skulle rivas sedan kyrkan byggts i slutet av 1800-talet. Oskar II räddade emellertid kapellet genom en donation på 200 kronor. Det var mycket pengar på den tiden.

Innan det var dags för hemresa hann deltagarna också med att ta sig upp till Lotsberget för att njuta av den milsvida utsikten och studera lotsmuseet i den gamla lotsstugan.

Text & bild: Uno Gradin

Information/utskick inför Studieresa till Ulvön

Sidan publicerad/ändrad 2015-07-16 kl. 10:19 av Per-Olof Hansson.