Karlstads HV/FU-ungdomsavdelning

Tävlingsverksamhet
oriväl.JPG
Att finna fram till målet i terrängen är så klart viktigt att kunna i militärt inriktad verksamhet. Därför är orientering en viktig gren i tävlingssammanhang.
Olika former av tävlingar och märkesprov ingår i ungdomsverksamheten.

Rikstävlingen för hemvärns- och FU-ungdomar äger rum varje år. Uttagna lag från olika delar av Sverige, och under senare tid även från Estland, Lettland och Litauen, samlas då till fälttävlan ett veckoslut i slutet av sommaren i Vällinge utanför Södertälje.
Det var i år 250-300 ungdomar i åldrarna 15-20 år som samlades. De tillhör ungdomsverksamheten inom hemvärnet, försvarsutbildarna, sjövärnskåren och frivilligorganisationerna. Dessa bildade sammanlagt sextio lag om fyra plus lagledare.
I varje gren tävlar tre av fyra i laget, för blandade lag gäller minst en pojke eller flicka i varje gren. Man genomför fälttävlan under två dagar med följande tio grenar: Avståndsbedömning, målupptäckt, sjukvårdstjänst, handgranatkast, sambandstjänst, orientering, fältskytte, biathlon (springskytte), terränglöpning med hinder och ett överraskningsmoment, som alltså betyder att man inte kan träna i förväg. I år bestod momentet av klättring på vägg. Vi brukar varje år sända minst två lag till rikstävlingen.


hgrväl.JPG
I detta moment kastar man blind övningshandgranat mot en "husvägg" med dörr, fönster och takglugg. Tungan rätt i mun för att få högsta poäng.

Sidan publicerad/ändrad 2013-12-29 kl. 19:03 av Ulf Lindén.