Fotvård

Ta hand om dina fötter, och du kommer gå långt i livet...
Med denna sida som grund och en duglig chefs kunnande kan man slippa de flesta av de vanligare skadorna som kan uppstå vid marsch.

Känner du under marsch att du håller på att få skav, eller annat ont, SÄG DÅ TILL - DIREKT! Ingen vinner på att ha en skadad i gruppen. Det gör absolut inget att begära en rast om man misstänker att en skada håller på att uppstå.

Allmänt
Syftet mot fotvården är FÖREBYGGANDE. När en skada väl uppstått är det svårare att behandla den. Risken för infektioner ökar. Även om det inte är så farligt, så är det alltid otrevligt för den enskilde att ha blåsor och sår på fötterna. Strävan är alltså att inte tillåta sig få blåsor, skavsår och annat elände pga slarv eller lathet.

Hygien
Det absolut mest grundläggande är rena (och torra) fötter och strumpor. Fötter skall tvättas dagligen, strumpor skall bytas minst en gång om dagen. Man bör i samband med tvätt även ägna lika stor omsorg åt att torka fötterna, särskilt mellan tårna. Fukt gör att huden mjuknar och spricker, i sprickorna blir det sedan lätt infektioner. En fot skall för övrigt alltid vara REN och TORR när man tejpar, annars fäster det inte.

Förhårdnader
Förhårdnader är överbliven hud som måste bort. Förutom tryckbildning på underliggande nerver, blir det även lätt infektioner. Ta bort hård hud med en schysst fotfil. Fila dock inte för djupt! Huden reagerar då genom att bli ännu hårdare. Tvätta och smörj in området med hudsalva efter filning.

Fotsvamp
Den som sköter sina fötter slipper sannolikt fotsvamp. För att svampen skall få fäste måste det finnas sprickor, smuts och fukt. Svampen dyker vanligen upp mellan tårna. Den ser inledningsvis ut som en hudspricka med rodnad hud runt. Huden runt om är även "fnasig". Svårare fall av fotsvamp är kraftig rodnad och sår.

Fotsvamp kliar och svider, så är det bara. Det är idag ganska enkelt att bli av med fotsvamp. På apoteket finns en salva med namnet "Lamisil". Köp den, följ instruktionerna och var kvitt alla besvär på en vecka.

Grunden för att slippa svamp är HEL, REN och TORR. Vill man odla svamp är ett dygn med kängor ett utmärkt sätt att inleda sin karriär som svampchef.

Fotvårtor
Detta är ett virus som försvinner. Det man kan göra på egen hand är att mjuka upp och fila, men peta INTE i den. Det finns en tuff salva på apoteket, med namnet "Fotvårtor" som hjälper både mot vårtor, liktornar och förhårdnader. Apoteket har även frysbehandling att köpa där man själv kan frysa bort vårtorna (följ instruktioner på paketet).

Liktornar
En liktorn är en förhårdnad som växer inåt. Liktornen uppstår vid ett punkttryck. Huden försvarar sig då genom att bilda nya celler, men tyvärr växer den inåt. Avlasta stackarn med speciella plåster som finns att köpa på närmsta apotek. Byt om möjligt kängor vid tillfälle, det finns något som trycker på din fot och det är inte skosnörena om vi säger så...

Extra hud
Trots god fotvård kan givetvis blåsor och skav uppstå. Som förebyggande åtgärd kan man då tejpa huden på utsatta ställen. Vilka dessa ställen är varierar från person till person, men vanliga ställen för skav är hälen och tårna. Tejpa hellre för mycket än för lite, men gör på rätt sätt:
  • För det första skall foten som tidigare nämnt vara REN och TORR, annars fäster inte tejpen på huden. Glider den av riskerar du bara ytterligare skavsår och smärta.
  • En tejpning skall vara stor. Tejpa långt och brett. Ta hälen t ex, skall du lägga på "extra hud" med vanlig Elastoplast, får du börja halvvägs upp på vaden och sluta under fotens mitt. Annars kan tejpen lättare korva sig och förorsaka mer skada än nytta. Skall du tejpa mitt under foten, får du börja och sluta på fotens ovansida.
  • Ett ord: Compeed. Guld värt. Köp på apoteket, small och medium är allt du behöver. Läs bara instruktionerna noggrannt och du kommer "aldrig" få problem med skav.

Blåsor
Om en blåsa inte behandlas i tid övergår det i regel till ett blödande sår. Detta då blåsan skavs sönder och det fortsatta slitaget gnuggar den hud som inte längre finns, mitt i såret. Fixa en blåsa tidigt, på följande sätt:
  • Tvätta rent med sårtvätt, ren sprit el motsv.
  • Stick hål på blåsan och töm den på sårvätska.
  • Tvätta rent, låt lufttorka.
  • Låt huden sitta och tejpa över enligt "extra hud".
  • Låt tejpen sitta kvar några dagar. Har man Elastoplast får man blunda och hoppas på att det sitter kvar, Compeed är gjort för att låta huden läka under plåstret. Låt det sitta tills det faller av av sig själv.

Skavsår
En drillad soldat får inte skavsår. Skulle det trots allt hända är det lätt fixat, men det är givetvis bättre att slippa.
  • Tvätta och tejpa enligt "extra hud".
  • Skulle det fortfarande kännas fel kan man (beroende på hur såret ser ut iofs) sätta en tunn salvkompress emellan. En salvkompress är behandlad och fastnar inte i såret. Den skall vara tunn som sagt, detta för att inte göra det till en egenhändigt byggd förhårdnad. Onödigt.

Avslutningsvis
Chefen har företrädesvis en liten förbandslåda med sig, innehållande sårtvättare, Compeed, salvkompress, elastisk binda (stukning/vrickning), fotpuder och liknande. Detta besparar dig mången problem och minskar tiden för sveda och värk. Säg bara till.
 
Sidan publicerad/ändrad 2010-03-19 kl. 23:03 av David Hassel.