På klipphällarna i morgonljuset, slutövningen 2000

I början av juni i år hade vi våran slutövning som den här gången var en tre dagars övning ute på Väddö. Det jag minns bäst från övningen är inte vadningen som vi genomförde mitt i natten, mötena med fienden eller det stora skademomentet utan faktiskt ett av de lungnare tillfällena.
Den andra natten skulle våran pluton bedriva rörlig och fast spaning/ bevakning längs en bit av kustremsan till Östersjön. Jag blev visad den slinga som vi skulle gå med patrullerna av gruppchfen andra grupp så att jag sen kunde leda min patrull den vägen. Vi gick längs klipphällarna och försökte hålla en ganska låg profil medans vi tittade ut längs kusten och ut över vattnet. Dykarutrustning hade hittats på andra ställen och de flesta förbanden hade stött på personer som helt klart inte hade något här att göra så det var ju inte omöjligt att vi skulle stötta på något nu.

Jag vet inte riktigt vad klockan var men solen hade precis börjat gå upp och kastade ett mjukt sken på klipporna. Det var alldeles tyst förutom att man hörde vattnets långsama rörelser och himmlen som varit fylld med regnmoln var nu nästan helt klar. Jag borde längtat till sovsäcken eftersom jag knappt sovit något men nu blev jag bara besviken när vi efter en tag lämnade klipporna och svängde av upp i skogen igen. Det lilla gav lite extra energi och tur var väl det eftersom det inte blev något mer sova för min del resten av övningen. Efter att vi kom upp till basen igen fick nämligen rycka ut till ett skademoment lite längre bort. Men det är som man brukar säga en annan historia.

Fredrik Jerneke
Tillbaka till startsidan.
Sidan publicerad/ändrad 2009-09-19 kl. 20:43 av System user.