25 grader kallt, inga problem!

Under den första helgen i februari hade äldrestyrkan sin första nattövning för terminen. Endast de som var över 18 år fick följa med eftersom vi skulle öva grunderna i strid den mesta tiden. Övriga hade en kortare övning under söndagen då de övade på andra saker.
Halv nio på lördag morgon möttes alla vid en skjutbana ute på Kungsängen fältet. Tempraturen låg på minus 21 grader när jag lämnade bilen och plockade ur ryggsäcken från bakluckan. När vi krängde på oss snödräkter, stridsbälten med mera och kvitterade ut våra vapen märktes det att man inte var van vid kylan. Ta av handskarna för att "fippla" med packningen och dina händer blir snabbt stela och kalla så att man har svårt för att arbeta. Som tur är går det snabbt över bara man får på sig handskarna igen och ser till att öka blodcirkulationen genom att röra på fingrarna.
Tappad_handske.jpg
Att tappa en handske kan snabbt sätta ner handlingskraften hos en person. Foto: F.Jerneke
Efter avlämningen till avdelningschefen satte vi genast igång med verksamheten. Vi övade bland annat på patrulls uppträdande, stridsparsstrid, gruppsstrid, eldställningar och åtgärd vid stridskontakt på väg. Senare när det blev mörkt anordnades en förevisning om hur långt olika ljud hörs och ljus syns i skogen, en tändsticka t e x syns en ganska bra bit på natten.

Därefter var det dags för skarpskjutning på skjutbanan, då vi ytterligare övade på eldställningar och kommunikation inom gruppen. Eftersom det var väldigt mörkt vid det här laget så hade vi fått ut signalpistoler som vi använde oss av för att lysa upp målen som vi skulle bekämpa. Det här momenten genomförde vi ett flertal gånger så att så många som möjligt skulle få pröva på de olika rollerna gruppchef, observatör, signalpistolskytt och AK skytt.

Som avslutning på kvällen/natten skulle vi ta och försvara ett skogsparti som fienden höll. Det gick inte helt smärtfritt, under framryckningen krånglade ett antal personers vapen p g a av den stränga kylan (nu nere i 25 minus grader). Detta gjorde att allt gick mycket långsamare och att folk måste koncentrera sig på att försöka få vapnet att fungera igen. För det andra så brast det i kommunikationen i gruppen. När det smäller överallt, personer flyttar på sig hela tiden och alla bär hörselskydd blir det svårt att få ut order till alla. A och O är tydliga och enkla order samt att alla repeterar vad som ropats ut så att även de på flankerna vet vad som ska hända. Men vi var rätt nöjda ändå, med tanke på att det var första övningen som vi övade strid tillsammans, för vissa var det första stridsövningen överhuvudtaget.

På morgonen när vi hade rivit ner tältet vi sovit i och ätit ”frukost” kom yngrestyrkan ut för att öva på spanning och annat. Vi äldre genomförde ett liknande moment som vi gjort på natten och den här gången funkade allt mycket bättre. Efter vapenvården (vapen har nämligen en tendens att bli väääldigt skitiga) gick vi samman med yngrestyrkan och hade en bra avslutande blandning av exercis och skjuvård. Som ni säkert förstår tycker jag att det var en väldigt lyckad helg. Så jag tar tillfället i akt att tacka alla befäl och instruktörer för en väldigt bra övning och alla deltagare som gjorde den ännu bättre!

Fredrik Jerneke
Sidan publicerad/ändrad 2009-09-19 kl. 20:43 av System user.