Tunga vapen: kulspruta och pansarskott, sommaren 2007

”Sergeant Mattsson: Pansarskott – godkänd. KSP – underkänd!”
Det skulle kunna låta som slutet på en misslyckad kurs, men jag är av motsatt åsikt. Försvarsutbildarnas Tunga Infanteriföreningen genomförde under ett veckoslut i augusti utbildning Pskott och KSP på Utö skjutfällt. Kraven var höga. Tempot likaså. Och inlärningen blev, åtminstone för min del, effektiv.

Jag tycker att det var uppfriskande med en kurs som krävde att jag ansträngde mig. Det fanns gott om ammunition och vi sköt 20mm övningsvapen med pansarskotten. Det var inte där skon klämde. Jag hann helt enkelt inte lära mig att bemästra alla momenten av skjutningen, vilket innebär att jag lärde mig så mycket jag bara kunde.

Alla går en sådan kurs av olika skäl. Jag var där för att lära mig handhavandet och säkerheten för KSP58. Och det gjorde jag.

Kanske var det bara nyttigt för mig att bomma skjutningen på 300 meter. Det gav en handfast förståelse för vikten av SARA – ställning, andning, riktning och avfyrning. Och för att lösa uppgiften var jag som skytt även tvungen att lyssna på laddarens eldreglering, eftersom alla målen inte syntes genom siktet. Att vi dessutom sköt BT (laser) med pansarskotten var en bonus – det är bra inlärning och drill.

Sedan är det inte fel att platsen är skärgårdsvacker, vädret perfekt och omgivningen full av grönklädda män och kvinnor att språka med. Vi var två på kursen närvarande från min hemvärnsgrupp och det var trevlig omväxling att utbildas utanför ordinarie verksamhet, tillsammans.

Jag tackar för en väl anordnad och hållen kurs. Hatten av för 10 människor som ideellt offrade en helg och mer därtill för att jag och 22 kurskamrater skulle få tillfälle att bevara/bättra på vår kompetens. Sådan anda är imponerande.


Sidan publicerad/ändrad 2009-09-19 kl. 22:05 av System user.