Soldatprov 2004-04-24

TUBs soldatprov våren 2004
Årets första soldatprov genomfördes 24/4 och arrangerades av TUB. För provets mycket ambitiösa upplägg ansvarade Thomas Lamrell

Uppslutningen var dock usel endast åtta (!) personer deltog. Dessa var Mikael Björkdahl, Göran Holmström, Stefan Larsson, Jan Nilsson, Björn Waerner, Andreas Carlsson, Johan Edblom och Kristofer Gegenwarth.

Provet startade 08.50 vid Ursviks motionsgård med en linjeorientering på 15 km. Under provet skulle deltagarna även lista de viktigaste punkterna som en spaningsrapport skall innehålla. Efter linjeorienteringen var det dags för en kort paus och matrast. Mackor och Risifrutti smakade fantastiskt.

Något som också var fantastiskt var vädret, inte en droppe regn utan bara solsken hela dagen. Efter den korta pausen fick deltagarna avge svaren på spaningsrapportens punkter. Därefter var det dags för att genomföra en spaningsuppgift där tre objekt inom en radie av åtta kilometer skulle ritas av.

Innan deltagarna fick ge sig av fråntogs de kartan för linjeorienteringen, endast en snabbskiss av densamma fick medföras. Efter att detta uppdrag avklarats var det genomgång av skisserna. Härvid fick deltagarna reda på vad som var bra med dem och vad som skulle kunna göras bättre.

Efter detta följde ett sjukvårdsmoment med bla. vård av skadad figurant och bårbärning med egentillverkad bår. Dockan som låg på båren var tung, trots att alla åtta hjälpte till att bära och släpa.

Thomas utvärderade det hela och gav beröm för att deltagarna använt sig av kommandona ”fatta, säkra, lyft”. Därefter genomfördes ett prov av deltagarnas skicklighet i att resa tält på tid, vilket inte var helt särskilt lätt. Både resning och nedtagning tog för lång tid, det bör dock påpekas att två deltagare var ovana med detta tält (typ 12).

Dagen avslutades med en orientering i terrängen på 3,5 km. Denna klarades av mycket snabbt trots besvärlig terräng och gammal karta. Målgången skedde ca 17: 15 varefter deltagarna fick det efterlängtade märket och kunde pusta ut i ett par minuter innan det blev dags för gruppfoto och hemresa.

Provet var mycket bra upplagt, Det var inte bara det gamla vanliga ”tre mils-marsch”. Detta soldatprov bjöd på oväntade intellektuella övningar som inte endast ledde till att köra slut på deltagarna utan även fick dem till att gnugga geniknölarna.

Ett stort tack till Thomas för ett mycket bra organiserat, trevligt och tufft soldatprov.

Kristofer Gegenwarth, Stockholms Trängbefälsförening

Sidan publicerad/ändrad 2009-09-19 kl. 22:04 av System user.