Narva intogs utan motstånd

Tallinn – Rakvere – Sillamäe – Tartu – Viljandi – Pärnu – Paldiski – Tallinn
kanonskott.jpg
Kanonskott
Stockholms Trängbefälsförening har genomfört ännu en resa i österled och lärt känna grannlandet Estland. Fyra intensiva dygn med några timmars sömn och många starka intryck att sortera.

Ett av överraskningsmomenten var vid besöket i Rakvere borgruin. Uppe på muren utkämpades en kamp mellan två personer som slutade med att den ena kastades ner på borggården. Som tur var endast en docka. Mitt på borggården tronade en gammal kanon med en bamsig kanonskötare. Nu skulle vi få ladda och skjuta med svartkrut och halm. Intresset var stort hos framför allt herrarna. Damerna höll sig i bakgrunden.

När vi närmade oss Narva första kvällen började en kö med långtradare cirka 8-9 km från staden. Den innehöll 350 långtradare som väntade på att släppas genom ryska tullen. Det tar 3 – 4 dagar innan man kommer igenom en sådan kö. Det vilar ingen brådska vid gränsen.

I Narva med Hermansborg vid gränsen och det historiska museet fanns historia från bland annat slaget vid Narva 1700 och striden mellan Karl den tolfte och Peter den store. Att se och höra om slaget och se det troliga slagfältet i verkligheten kändes mäktigt. En entusiastisk guide på museet gjorde det inte sämre. I Estland bor det cirka 25 % ryssar, men i Narva är siffran på boende ryssar 96-97 %. Man var nästan i Ryssland.

En vacker och vilsam plats upplevde vi vid besöket i nunneklostret i Kuremäe mellan Narva och Tartu. Det kändes som om tiden stod stilla när man kom innanför klostermurarna.

I Tartu blev det besök vid BDC (Baltic Defence College), en gemensam militärakademi för de tre Baltiska länderna med lärare från många länder i Europa bland annat från Sverige. Biträdande skolchefen flygöverste Olle Ljung tog hand om oss i ”Björn von Sydows” sal och berättade om skolan. Skolan leds av alla tre baltiska länderna vilket gör att beslutsprocesserna ibland kan bli lite komplicerade då alla ska komma överens. Eleverna måste vara utbildade till kaptener i respektive land innan de får komma till högskolan och genomgå de fyra kurser som finns.

”Grundkurs” (en generalstabskurs enbart på operativ nivå);
”Army Intermediate Command and Staff” (kurs i armétaktik);
”Higher Command Studies Course” (kurs som siktar på att bli generaler) samt en ” Civil Servants Cours”. Skolan kan ta emot högst 80 elever.

Major Peter Holmqvist, chef för FM LOG detachement Estland berättade mer ingående om Estlands försvar och det svenska biståndet, vad Sverige bidragit med materiel och hur de estniska soldaterna får utbildning bland annat i Sverige på de olika materielen.
På vägen från Tartu till Pärnu ligger en gammal slottsruin från 1200-talet i Viljandi. Där fanns tidigare en Spetsnazbrigad förlagd. Ruinen var verkligen ruin men det var en strålande utsikt över Viljandisjön. Under promenaden på området passerade man också över en 50 m lång hängbro vackert målad och utsirad.

Reser man runt i Estland bör man även ta en titt på Paldiski väster om Tallinn - en av de sovjetiska ubåtsbaserna mot Västerhavet med bland annat ubåtskrigsskola för atomubåtspersonal. Det vi kallar Östersjön kallar man på andra sidan för Västerhavet. Ryssarna lämnade 1994 och demonterade kärnreaktorerna. Där finns många gamla gråa hus från kommunisttiden och Peter den stores torn samt en samling vindkraftverk som stark kontrast till övriga bebyggelsen.

Från Tallinn flög gruppen hem till Sverige uppfyllda av alla upplevelser som tack vare organisatören av resorna Nils Bovin och den svensktalande duktiga guiden Heli Reimann gjort dessa dagar till ännu en pärla att trä på kunskapens band. N

Tidigare genomförda studieresor med Stockholms Trängbefälsföreningen
2005 Lettland
2006 Litauen
2008 nästa resa (är i planeringsstadiet)䂠

Agneta Cedervall
Infogruppen Stockholms Trängbefälsförening
Sidan publicerad/ändrad 2009-09-19 kl. 22:00 av System user.