Fältmusikkåren Strängnäs

Musiksällskapet Gripen.jpg

Musiksällskapet Gripen bildades i november 2004. Föreningen beslöt att starta en stadsmusikkår i Strängnäs som sedermera anslöts till Försvarsutbildarna och i det sammanhanget fick namnet Fältmusikkåren Strängnäs.

Bakgrunden var att Strängnäs blev utan blåsmusik när Arméns Musikkår lämnade Strängnäs 2005 i samband med Södermanlands Regementes nedläggning. Av tradition finns ett mycket stort intresse för blåsmusik och militärmusik i regementsstaden Strängnäs. Ett antal intresserade musiker i alla åldrar har under de gångna åren medverkat i musikkåren. Inledningsvis hade musikkåren ett mycket stort upptagningsområde för deltagande musiker. Detta ledde till en hög kvalitet på verksamheten men också till att kostnaderna blev höga och administrationen omfattande. I dag är musikkåren lite mindre med en fortfarande hög ambition anpassad till förutsättningarna.

Fältmusikkåren Strängnäs leds i dag av dess ordförande och kände Strängnäsprofilen Lasse Östlund. Till vardags lärare på Kulturskolan i Strängnäs.

Musiksällskapet Gripens syfte är att driva Fältmusikkåren Strängnäs. Föreningen har sitt säte i Strängnäs kommun. Föreningen är religöst och politiskt obunden och arbetar på ideell grund. Föreningen skall verka för bevarandet och utvecklandet av den svenska blås- och militärmusiktraditionen. Föreningen skall därmed även stötta, synliggöra och popularisera verksamheten vid Försvarets musikkårer, civila musikkårer, vårda traditionerna kring stads- och bruksmusikkårer.

Den musikaliska verksamheten består främst av repetitioner och konserter med Fältmusikkåren Strängnäs men också tillsammans med andra musikkårer och körer.

Du kan även hitta information på http://www.gripenmusik.org/
Där kan Du hitta tider för repetitioner och spelningar.


Reviderad 2009-03-22 av Karl-Arne Ahlqvist (ka.ahlqvist@gmail.com)
 

 

Sidan publicerad/ändrad 2010-01-27 kl. 20:36 av Joakim Andersson.