Övningsverksamhet

Här visas axplock ur UINGs övningsverksamhet i text och bild. Huvuddelen av utbildningsverksamheten bedrivs på likartat sätt över åren, men moment och utbildningssätt förändras ständigt för att ge bästa möjliga utbildning och upplevelse för föreningens ungdomar.
Glada ungdomar lagar mat
Glada ungdomar lagar mat

Pårustning

Utbildningsårets första helgtjänst. För Grundkursen (GK) innebär det att ungdomarna får hämta ut uinform/överdragsklädsel* och övrig personlig utrustning. Därefter får de tillsammans med äldre elever ur Ledarskapskursen (LK) lära sig grunderna om förläggningstjänst och hur man uppträder i skog och mark. Övningen innehåller en första övernattning i tält.

Under tiden GK och LK utökar sin kunskap om förläggning så genomförde Fortsättningskursen en kortare överlevnadsutbildning.

 

*Inom ungdomsverksamheten råder förbud mot att använda fullständig uniform. Ungdomarna bär i stället uniformssystem 90 som överdragsklädsel. Detta medför att de inte får bära förbandstecken eller grad. Överdragskläderna märks ut med Försvarsutbildarnas emblem på ärmen och gult ungdomsmärke på bröstet.

 

 

På skjutbanan
På skjutbanan

Skjuthelg

Första skuthelgen för utbildningsåret 09/10. Skyttet genomfördes med med Gevär 22 HV*. Vana skjutledare utbildade ungdomarna i säkerhet och vapnens beskaffenhet (säkerhetsutbilding hade tidigare även genomförts under tidigare torsdagskvällar). Dagen avslutades med ett kortare skjutmoment på skjutbanan.

 

*Gevär 22 HV är ett salongsgevär, kaliber 22 long, som bl a används vid skidskytte.

Ordergenomgång inför strapats
Ordergenomgång inför strapats

44:an - Strapats & fältvana

Sista helgen i oktober bar det ut i skogen igen. Ledarskapskursen (LK) startade redan kl. 19 på fredagskvällen för en strapatsövning/soldatprov. Under mörker arbetade de sig fram som grupp i drygt 2 mil och löste olika uppgifter längs vägen. Förutom personlig utrustning bar de även på gruppmateriel; bår, sjukvårdsväska, radio 146 med tillbehör och en högantenn. Fortsättningskursen (FK) tog sig runt samma sträcka delvis i mörker under lördagen.

För Grundkursen (GK) handlade det främst om uppföljning av pårustningens förläggningstjänst, dvs fältvana. De utvecklade sina kunskaper bl a inom förläggning, tält och genomgick en kurs i vassa verktyg.

Övningen avslutades med ett antal tillitsövningar inne på Livgardet.

Redo för order
Redo för order

Vaksamheten - Tillämpad övning

Höstterminens sista övning var en tillämpad övning där eleverna fick testa sina kunskaper i spelade situationer. Momenten bestod av orientering, spaning, förläggning och sjukvård - allt i under spelat läge med "motståndsmän" i närheten.

Sidan publicerad/ändrad 2010-02-23 kl. 19:47 av Henrik Bjugård.