Veckoslutskurser

Veckoslutskurserna på Marma och senare på Väddö svetsade samman medlemmarna. De kunde också ge minnen för livet. Tage Jönsson berättar:

"Från dessa övningar vill jag nämna två tillbud som för alltid fastnat i minnet. Det första var på Marma skjutfält. Eleverna hade inrett fem sprängobjekt med skilda tändsystem apterade med sprängpatroner och krutstubin. Avsikten var att spränga ett objekt i taget som därefter skulle studeras innan det var dags för nästa sprängning. Den första laddningen antände ljung och gräs runt de kvarvarande laddningarna. Troligen sattes då världsrekord i löpning 200 m i kuperad terräng från skyddsvallen till sprängplatsen. Krutstubinerna slets loss och vi kunde börja om efter att ha pustat ut ett tag.

Det andra tillbudet inträffade på Väddö. kursdeltagarna hade inrett ett 15-tal objekt till förstöring. Efter genomgång av laddningsberäkningarna och förväntat resultat av sprängningen, transporterades åskådarna utanför riskområdet. Bussföraren - en elev ur en annan kurs - skulle därefter köra tillbaka förbi sprängplatsen och tjänstgöra som post vid en infartsväg. Någonting klickade i sambandet. Då bussen var mitt för sprängplatsen ca 50 meter från närmaste sprängobjekt, utlöstes laddningarna. Bussföraren blev lindrigt sagt förvånad då plötsligt järnskrot och stubbrötter började vina runt och över bussen. Han tryckte gasen i botten och försvann i ett dammoln. Som tur var klarade sig både föraren och buss genom skärselden utan blessyrer. Jag sov dåligt den närmsta natten. Bussföraren anmälde samma problem följande morgon."
Sidan publicerad/ändrad 2009-09-19 kl. 21:00 av System user.