2010-11-08--18 KU Säkförband (FVRF)

Säkerhetsförbandsavdelningen utbildar i dag 10 st Kadetter på Operativa/Taktiska Programmet (termin 4-5) samt 10 st Sergeanter på Specialistofficersutbildningen. Tillsammans med delar av ledningen på 13. Säkerhetsbataljonen kommer de nu att genomföra en sammansatt övning för andra året i rad. Övningstruppen består till del av elever och till del av medlemmar ur frivilligorganisationer.

Militärpolisföreningens medlemmar med MP- och SÄK-bakgrund är inbjudna att deltaga och att ledas av elever och lärare i uppgifter som tropp, grupp och patrullmoment inom ramen för allmän ordning och säkerhet; eskort; genomsök; bistå andra förband m.m.

Kursen genomförs av Flygvapenfrivilliga (FVRF).


Kravet på deltagare är uniform, AK 5 utbildning (gärna C) medlem i Friv.organisation samt erfarenhet av att tjänstgöra i MP-kompani eller Säkerhetsbataljon (MP-skvadron).
 
Upplägget i stort är:
v. 45 mån-tis utbildning och samträning.
v. 45 ons organinsering och avmarsch.
v. 45 tor- v.46 tis övning
v. 46 ons återtransport och vård.
v. 46 tor efterarbete, tj. slut.

 

Från FVRF´s inbjudan till MPo´s medlemmar som uppfyller grundkraven:

 

Vi genomför en ny kurs, KU Säkförband.

Har du säkförbandsbakgrund och vill delta i en intressant och krävande kurs med tillämpad övning??
Anmäl dig då till KU Säkförband som går i Halmstad 8/11 (kl 0800) till 18/11 (kl 1800). Klicka här för att komma till anmälningsblanketten.
Läs mer nedan om vad kursen/övningen innebär och vad som krävs av dig. För att kunna delta i övningen krävs det att Du är med från början till slut.

Låter detta intressant??
För dig med säkförbandsbakgrund, men utan avtal med frivilligorganisation, det kostar 200 kr/år för att vara medlem i markförsvarsförbundet (du kan givetvis vara medlem i annan organisation). Under övningen får du fri mat och logi, gratis resor till och från kursen, dagpenning enligt SGI. Dessutom har du tillgång till andra kurser via din organisation. För att bli medlem i markförsvarsförbundet, 
klicka här och följ anvisningarna.

Är du hundförare men utan FM-hund kontakta oss så vi vet hur många hundar vi behöver ta in.

Har du en FM-hund och inte själv har säkförbandsbakgrund/inte kan delta. Då vill vi gärna låna din hund, under kursen/övningen, till en utbildad hundförare. Tidpunkt 6/11-18/11. Kontakta oss för vidare information.

Mål:
Uppdatera kompetens och förmåga på tidigare utbildade GSS i Säkförbandstjänst till samma nivå som nuvarande GSS. Formell och tillämpad utbildning i teknik och taktik. Stimulera till fortsatt engagemang i FM genom frivilligorganistation.

Syfte:
Förbereda frivilliga så att de är direkt anställnings- eller kontrakterbara som GSS i insatsförbanden såväl nationellt som internationellt.

Genomförande:
Kursen inleds med formell utbildning på nyhter inom teknik och taktik. Huvuddelen av kursen genomförs därefter som deltagande förband i FM UndsäkC övning Balzar. Kursen och övningen avslutas med utvärdering. Kursen genomförs årligen i anslutning till övning Balzar.

Deltagande:
Ca 40 elever.

Sista ansökningsdag måndag 2010-10-11
Antagning sker av Markförsvarsförbundet, FVRF
10 patruller (2 fordonsförare-lätt personterrängbil), 1 hundförare-helst ekipage, 1 Skytt, -understöd, prick-, skarp-, KSP 90-)

GRUNDKRAV:
Säkförbandsbakgrund (MP/SÄK, FBJ, SÄKKOMP SJÖ, STRILSÄK, FBASSÄK)

Logistik:
Personlig utrustning enligt FM UndsäkC utrustningslista (se nedan).

Behöver du komplettera utbildning/utrustning, börja redan nu. Vi kan eventuellt ordna viss komplettering i anslutning till kursen.

Utrustningslista KU Säkförband
Fältuniform 90(byxa+vapenrock)
Byxbälte
Regnställ
Fältskjorta 90 x 3
Förstärkningströja 90
Hjälm med hjälmunderlag 90
Knästrumpa 90 x 3
Ytterstrumpa x 2
Stridshandske 2000
Overall grön blxl
Värmejacka 90
Värmebyxa 90
Känga 90
Gummistövel 90
Fältmössa 90
Pälsmössa m/59
Stridsväst 2000
Dricksflaska 90 med fodral
Dunk 1L sprit 35
Första förband
Handduk frotté
Enmanskök jäg mt
Kåsa
Matbestick
Liggunderlag
Ryggsäck 2000
Ståltermos 1L
Stridssäck 2000
Sovsäck 2000 L
Sovsäck 2000 V
Ficklampa 3
Kompass
Slidkniv
Hörselskydd Comtac
Hänglås

Sidan publicerad/ändrad 2010-09-25 kl. 12:13 av Björn Bexander.