Vinterkurs ungdom, Älvdalen 2008-02-25--03-02

Försvarsutbildarna i Stockholms län ordnar varje år en Vinterkurs i Älvdalen. Det är Förbundets egen kurs för ungdomarna i grundkursen (GK). I år hölls kursen den 25 februari till 2 mars. Det var snö, det var sol, det var mycket att uppleva och lära. Hela 26 ungdomar deltog. Samma vecka gick en ungdomskurs i Ånn med 11 deltagare, och veckan efter en i Hemavan med 7 deltagare. Så många har inte varit på vinterkurserna på många år.

Reportage från Älvdalskursen

Jag hade stora förväntningar inför den här kursen! Jag hade fått höra av flera medlemmar, på Nordöstra, att kursen alltid hade varit lyckad. Det jag såg mest fram emot var såklart tolkningen efter bandvagn, och det var jag antagligen inte ensam om.

Med tanke på den torra vinter som man genomlidit i Stockholm så skulle det såklart bli skönt att få spendera sportlovet med lite mera vinter. Och som sagt så blev kursen en stor succé! Vi var ett antal Gk och Fk medlemmar ifrån olika avdelningar i Stockholmsområdet som delades upp i fyra grupper, och under veckan som gick så hann man lära känna de flesta och lära sig att samarbeta som grupp.

Jag kan lätt säga att kursen uppfyllde alla mina förväntningar! Vi fick en grundläggande utbildning i allt från vinterförläggning till skidåkning och bandvagnstolkning. Vi fick även alla möjlighet till att få köra bandvagnen en kortare sträcka. Höjdpunkten på hela kursen!

På fredagen var det dags för fältdygn, och det klarade vi alla av utan större problem! Jag vill dock påpeka att jag aldrig mer vill se en snöskyffel igen, med tanke på all den snö vi var tvungna att skyffla bort för att få upp tältet. Vi var två grupper som spenderade nästan fem timmar med att skotta snö, medan de andra var uppe i skogen och hämtade granris till tältet. Det var ett långt och drygt arbete med alldeles för få vilopauser och jag var lagom stel när jag till slut fick lägga mig att sova i tältet på kvällen.

Vädret hade gärna fått vara lite kallare, temperaturen låg runt 0 till -5 grader hela veckan, men förutom det så fanns det inget att klaga på. Det fanns gott om snö och vädret var klart nästan varje dag! Jag är glad att jag fick chansen att följa med på den här kursen och är redan inställd på att anmäla mig till nästa år igen.

Stort tack till alla gruppchefer och instruktörer som var med under veckan och stöttade oss!

Vi ses nästa år...

Sebastian Fagerberg, GK Nordöstra


Sidan publicerad/ändrad 2009-09-19 kl. 20:43 av System user.