Tunga vapen: Granatgevär m/48, 2008-10-10--12

Helgen 10-12 oktober 2008 genomförde föreningen kursen Tunga vapen: Granatgevär m/48 på Väddö skjutfält, norr om Norrtälje. Kursen samlade, trots ett stort antal antagna elever och reserver, endast 16 elever, men dessa fick uppleva en solig och fin helg i sköna Roslagen!

Inryckningen skedde som numera brukligt är på föreningens kurser, på fredagskvällen, och efter en kortare genomgång av kurschefen Lennart Lundberg, Livgardet, så återstod för eleverna endast att inkvartera sig i baracken.

Lördagen inleddes med teoretisk genomgång av granatgeväret, data och prestanda samt säkerhetsregler. Därefter flyttades utbildningen ut på skjutfältet och BT-träning drillades mot laserprisma på ”stridsfordonet” terrängbil 13.

Om de teoretiska kunskaperna från lördagens utbildning fastnat prövades på söndagsmorgonen med ett skriftligt prov. Dessvärre visade det sig att många elever förmodligen missbedömt hur mycket studier som krävs för att tillgodogöra sig kunskaperna, då många inte klarade att skriva godkänt på provet. Eleverna bedömdes ändå klara skarpskjutningen och efter förflyttning till Attackbanan på skjutfältet sköts först 20 mm övningsvapen 5 och därefter slövnprj (barlastad ”fullbumpa”). Även en rökgr sköts som förevisning.

Kravskjutningen, 3 skott med barlastad 8,4 cm spårljusövningsprojektil inom 20 sekunder med samtliga träff i stridsfordonssiluett, blev majoriteten av eleverna godkända på.

Av betygen i elevernas kursutvärderingar att döm så blev kursen lyckad. Det totala betyget blev 3,6 av 4 möjliga, med endast någon planeringsmiss och instruktörer som prövade sina vingar för första gången som drog ner på betyget.

Per Nordlund
Kursadjutant

Sidan publicerad/ändrad 2009-09-19 kl. 20:42 av System user.