Försvarsutbildarna i Stockholms läns 100-årsjubiléum

100–årsjubileet firades 5 och 12 april.
Jubileumstävlingen hölls på Kungsängenfältet och började i repövningslägret i Sundby. Ett femtiotal deltagare samlades under morgonen och tävlade sedan på tio stationer med mycket varierande skjutning och uppgifter: Skjutning med Ak, pistol Glock, simulatorskjutning med pansarskott, fältskytte med gevär 22 long och handgranatkastning.

De tre högsta placeringarna togs av Robin Pettersson (Guldplakett), Christer Hedlund (Silverplakett) och Tomas Gilså (Bronsplakett). Plaketterna delades ut på Artillerigården den 12 april.

Lördagen den 12 april började med förevisningar på Armémuseums gård, Artillerigården, Fyra Föreningar deltog hela dagen: Träng med utspisning från kokkärra och marketenteri, Pansar med förevisning av den stridsvagn 103 som står på gården och information om modernt pansar, Sankt Erik med förevisning av äldre uniformer & utrustning, och Musikkåren Karlberg med underhållande marschmusik och fanfarer.

En fanvakt med förbundets fana och föreningsfanor bildade bakgrund till arrangemangen, och även till Högvaktens och Högvaktsmusikens in- och utmarsch. Förbundets ordförande Lars Olof Nilsson hälsade välkommen. Armémuseums Thomas Roth gav en historisk återblick till frivilligrörelsens start år 1908. Förbundets medaljer och förtjänsttecken, som vanliga år delas ut vid Årsstämman överlämnades nu högtidligen på Artillerigården.

Den lika högtidliga som glada Jubileumsbanketten hölls på lördagskvällen i Bååtska Palatset på Blasieholmen. Trehundra medlemmar och inbjudna gäster deltog klädda i militär eller civil högtidsdräkt – en imponerande syn. En utmärkt trerätters måltid med lika utmärkta viner serverades och middagen avslutas med musik och dans.

Den helt nyutkomna Jubileumsskriften 1908 – 2008 delades ut till deltagarna vid utgången. Skriften finns också för avhämtning på Kansliet, Kavallerikasern.

Banketten 9284.jpg
Vy över bankettsalen. Foto: Peter Overödder.
Bengt Gustafsson 9329.jpg
Tidigare ÖB Bengt Gustafsson talade vid banketten. Foto: Peter Overödder.
Finska gäster  9191.jpg
Finska gäster överräcker gåva till förbundsordförande Lars-Olof Nilsson. Foto: Peter Overödder.
Lars Olof Nilsson 8829.jpg
Förbundsordförande Lars-Olof Nilsson talar på Artillerigården. Foto: Peter Overödder.
Medaljutdelning 8915.jpg
Medaljutdelning på Artillerigården. Foto: Peter Overödder.
Musikkåren Karnberg  9031.jpg
Musikkåren Karnberg musiserar. Foto: Peter Overödder.
Sankt Erik 8845.jpg
S:t Eriksföreningen genomförde historisk uppvisning. Foto: Peter Overödder.
Thomas Roth 8831.jpg
Thomas Roth talar på Artillerigården. Foto: Peter Overödder.
Uniformsgenerationer 8784.jpg
Uniformskavalkad på Artillerigården. Foto: Peter Overödder.
Sidan publicerad/ändrad 2009-09-19 kl. 20:45 av System user.