Förbrödring i Danmark, 2008-09-19--21

Försvarsutbildarna Stockholm fick en inbjudan av Försvarsutbildarna Skåne att delta i ett vänskapsutbyte med danska Hemvärnet på Jylland. Detta var det 59:e året som utbytet skedde, men för Stockholm var det första gången. Ett lag sattes samman med mycket motiverade deltagare.
För Stockholms del började helgen redan på fredag morgon den 19 september. Deltagarna hämtades upp längs vägen och natten tillbringades sedan i 112. Hemvärnsbataljonens lokaler i Eslöv. Laget blev mycket varmt mottaget och bjöds på en god middag i kompaniets enorma, underjordiska bunker.

Från Stockholm deltog Johan Dahlbeck, Hv, Jens Nordin, S:t Erik, Johan Nyström, KavJ, Kenneth Strömberg, P/Ungd och Daniel Wagenius U Väsbys Ungdom. Åldersskillnaden i laget var lika stor som de fysiska förutsättningarna. Spannet sträckte sig från 32 till 49 år.

Ledningen bestod av förbundssekreterare Thomas Eckered och Per Johansson, även han från styrelsen.

Mot Danmark

Mycket tidigt på lördag morgon, 20 september, ilastade lagen en buss för avfärd till det södra broderlandet. Det var totalt sex lag från Sverige där 112 Hemvärnsbataljonen ställde upp med två lag. Försvarsutbildarna i Kristianstad, Helsingborg och Stockholm med var sitt lag och den Dansk-Svenska Föreningen med ett.

Danskarna, Politikompani Fredriksund, satsar hårt på utbytet med Sverige och hade hyrt ett helt SAS-hotell för inkvartering och bankett på kvällen. Danskarna deltog även de med sex lag.

Tävlingen

Stockholmslaget hade en lite annan bild av den tävling som skulle genomföras än vad verkligheten sedan visade. Temat var förbrödring och att det viktigaste var att deltaga, inte att vinna. Tävlingen visade sig vara en riktig tävling. För Stockholmslaget började det med Nordisk Kombination. Den något kryptiska förklaringen innebar precisionskastning med handgranat, avståndsbedömning och en mystisk form av persedelkurragömma.

Efter den något lugna inledningen var det dags för orientering. Då kommenderades ”gasmask” på (i Danmark heter det gasmask). Så bar det av. Vid första kontrollen fick dock maskerna tas av och deltagarna kunde börja andas igen. Tempot var inte lika högt som lagandan men orienteringen gick riktigt bra.

Efter orienteringen slussades laget in i en folkabuss och transporterades till en skjutbana för att skjuta med gevær/95, den Danska versionen av m16. Ett av momenten innebar ”gasmask” på, springa och sedan skjuta.

Nästa moment var sjukvård. Laget anlände till en trafikolycka där en bil hade kör på en cyklist. Det sprutade blod, ett par chockade människor irrade omkring och en stackars dam i uniform hade blivit påkörd och fått ett benbrott.

Sista momentet för dagen var hinderbana. Den gick ut på att medföra en träbår, ett par tunga ammunitionslådor och ett långt rep längs en terränghinderbana. Delar av banan genomfördes i ”gasmask”.

En av danskarna fick problem med hjärtat på hinderbanan och lämnade momentet i ambulans. Lyckligtvis gick det bra för honom och han kunde skrivas ut senare under eftermiddagen.

Banketten

Själva förbrödringen skedde på kvällen under och efter banketten. Vid borden satt varannan svensk och varannan dansk. Det hölls en del tal, delades ut några utmärkelser och stämningen var på topp.

Fotbollslandskamp

På söndagen återstod bara en sak. Fotbollslandskamp. Nationerna ställde upp och marscherade under sina fanor mot fotbollsplanen. Den danske kompanichefen hade toppat laget och visade med all önskvärd tydlighet att det viktigaste inte bara var att deltaga.

Det svenska laget kämpade tappert men föll med fanan i topp. Johan Dalbäck, Stockholms raske forward, klippte till och nätade ett av matchens snyggaste mål.

Efter landskampen serverades en helt fantastisk lunch innan deltagarna flyttade sina sargade kroppar in i bussen för att ta sig hem till moder Sveas trygga famn.

Summering

Hela tillställningen var mycket välorganiserad och exemplariskt genomförd. Det var en fantastisk stämning hela tiden och även om deltagarna inte alltid förstod varandra så spelade det ingen roll. Alla hade trevligt och det är ju vad förbrödring handlar om.

Nästa år firas det 60:e förbrödningsmötet, denna gång i Skåne. Försvarsutbildarna i Stockholms län är redan inbjudna att vara med.

Jens Nordin


Sidan publicerad/ändrad 2009-09-19 kl. 20:42 av System user.