Besök på Femörefortet, 2008-05-24

Den 24 maj for 38 Trängare med inhyrd kronbuss från Livgardet och Lars-Inge Hägle som säker busschaufför. Bussen återlämnades utan en skråma trots terrängkörning ute vid fortet.
På bussen lämnade Bertil Kristensson matnyttig information från kustartilleriets stordagar då det fanns 7 brigader från Luleå till Lysekil. Nu finns det en rest om knappt en brigad, nämligen Amf 1 i Berga.

Vi var på väg till Femörefortet i Oxelösund där det funnits en spärrbataljon med tre 7.5 cmpjäser och på andra sidan Bråviken, ett spärrkompani på Arkö. Dessutom fanns stabsplatsen till cykelskyttebataljonen ”Bråviken” i bergrummet Duvan under kyrkan i Oxelösund samt att man kunde få hjälp från rörliga KA-förband med 15-cm pjäser om det skulle smälla för mycket runt knutarna. Därutöver fanns mineringar och robotar.

Varje värn hade en ammunitionsdurk med 600 granater per pjäs som bestod av sjömåls- och spränggranater och som åkte hiss upp till pjäserna ovanför. De halvautomatiska kanonerna m/57 hade en eldhastighet på 25 skott per minut, det vill säga ett skott varannan sekund. Det var fart på ammunitionsbärare och hissarna.

Våra guider, Örjan Ek och Per Rödseth informerade och lotsade oss runt ovan och under jord och gav oss en fantastisk upplevelse om hur de 70 befäl och soldater levde och verkade nere i berget. Där fanns logement, arbetsplatser, fullt utrustat kök och allt annat som behövdes för att klara en månads isolering 20 meter under jord.

Gångarna till de tre kanonerna har en sammanlagd längd av 450 meter och därtill kommer sidogångar. Fortet uppfördes 1962-64 och den sista skjutningen skedde 1990 och efter några år upphörde verksamheten. Nu drivs anläggningen av Föreningen Femörefortet, gå gärna in på hemsidan, www.femorefortet.se, där det finns massor av information, bilder (även från vårt besök) med mera. Föreningen behöver allt stöd och det bästa är att besöka dem för att bland annat bidraga till den årliga elräkningen på 250.000 kronor!

Efter denna upplevelse väntade kallrökt lax i hamnen, visning av Skärgårdsmuséet och kaffe med hembakade tårtor i en gammal 1700-talsbyggnad. Ett stort tack till Olle Lundbergh för en
välarrangerad dag!

Stig Cedervall


Sidan publicerad/ändrad 2009-09-19 kl. 20:41 av System user.