Referat från Instruktörskurs

031128-30
”När man skall stoppa en yttre blödning är det viktigt att snabbt få tryck på såret och få den skadade kroppsdelen i högläge.” Det var pedagogik och förmågan till att lära ut som stod på programmet när Skaraborgs FBU genomförde en kurs i trupputbildning under helgen den 28-30 november.

Skaraborgs FBU-förbund genomförde en Trupputbildningsövning där eleverna fick grundläggande utbildning i att hålla lektioner. Tolv stycken elever från Skaraborg samt angränsade förbund var representerade varav 6 st var ungdomar ur Ledarskapskursen (LK).

Under en helg genomfördes övningen på Skaraborgs Regemente med två officerare från P4 som lärare. Under fredag kväll ryckte eleverna in och kursen började med utbildning hur man lägger upp en övning, därefter fick eleverna skriva egna övningsplaner till lektioner som de sedan genomförde under lördagen.
Instruktör på hemorten
Joel.jpg Målet med kursen är att deltagarna skall kunna vara instruktörer på de lokala FBU- föreningarna.

Deltagarna får chansen att få relevant utbildning och en känsla för metodiken runt hur det går till att utbilda.

Joel Svensson från Mariestad är ungdom och skall snart påbörja sin värnpliktsutbildning:

"Helgen har varit mycket givande och det är intressant och lärorikt med lärare som jobbar med det här dagligen".
De två lärarna, löjtnant Niklas Blomqvist och fänrik Marcus Isaksson, ser mycket positivt på utbildningen och är nöjda med vad deltagarna har presterat.

"Kursen bygger på att deltagarna utnyttjar tidigare militära och civila erfarenheter och kräver ett stort personligt engagemang", säger Niklas. Han säger även att det inte räcker med en kort kurs för att bli en färdig instruktör men kunskaperna skall ge en grund att utvecklas från.

 
Text och bild: Magnus Johansson

Sidan publicerad/ändrad 2013-01-29 kl. 20:14 av Jörgen Öberg.