Referat från Nijmegen 2016, av Jörgen Öberg

Den 17 Juli 2016

Anlände till Camp Heumensoord strax före 9 och är nu incheckad. Strax blir det flaggceremoni...

Entre

Nja, det blev nog inget omnämnande i White Guide för den här syltan, men förhoppningsvis näringsfyllt och stärkande inför tisdagens start.

Mat

 

Den 18 Juli 2016

Genomgång inför marschen. Hemvärnsmusikkåren Eslöv spelar - inte bara militärmarscher. Bra musik blir bra i de flesta arr.

Underhållning

Uppladdning

Dagens utflykt: Nijmegen med omgivningar samt befrielsemuseet. De är noga med att betona att detta inte är ett krigsmuseum. Det handlar om att visa mekanismerna som ligger bakom när ett folk förlorar sin frihet, hur det går till att återvinna den, samt vad priset för det är. En komponent i detta är att beskriva striderna under operation Marketgarden. En annan är Minneshallen där samtliga namn på dem som offrade livet under Marketgarden finns, inklusive frivilliga och motståndsrörelsen.
Guiden var barn vid krigsslutet och frågade senare sin mor vad som varit hennes lyckligaste tid. Förvånat fick hon svaret "vintern och våren 1945." De saknade mycket materiellt men hade haft turen att ha familjen samlad, ingen skadad eller omkommer i kriget. Och de hade återfått sin frihet. Tänkvärda ord än idag då så många människor har det svårt i krigshärjade områden eller tvingats fly från sin hembygd.

museum Terrängmodell Docka Minnesmonument Minnesmonument1

 

Den 19 Juli 2016

Vår marschgrupp ledde den svenska utmatschen från campen. Första dagen går mycket i bebyggelse, genom Nijmegen två gånger och flera samhällen främst Elst som namnger första dagens sträcka. Överallt sitter folk och hejar och i byarna bygger de upp uteserveringar och har orkestrar eller discjockeys.

Första dagen 1 Första dagen 2

Är på dagens andra rastplats. Mår bra, men en i gruppen får tillsyn. Ca en tredjedel av första dagen återstår.

Första dagen 3

 

Den 20 Juli 2016

Är på rastplats 1 efter 14km. 23km kvar av dagens etapp. Gruppen går på bra, några har lite blåsor, men ön har det inte sinkat oss. Min kropp håller bra så långt.

Andra rastplatsen avklarad. Jag och gruppen mår bra. 12km kvar. Det är varmt idag också men vi har gott om tid på oss

Pilsnerrast på bowlinghallen! Tradition! Pilsner

Dag 2 - 37,2km - och den svenska kontingenten startade ca 05:15. Tack vare det kunde de flesta grupperna nyttja de tidiga timmarna innan det blev riktigt varmt framåt förmiddagen. Det var idag drygt 30 grader och inte särskilt mycket skugga längs vägen. Första tredjedelen gick idag i ganska lantliga omgivningar. Därefter gick vi en ganska lång sträcka i Wijchen som namnger dagens etapp. Efter ytterligare en sväng på landsbygd avslutades marschen genom centrala Nijmegen. Även ute på landet är man otroliga på att ställa upp med jubel, musik och gratis godis eller fruktbart för att underlätta för alla gångare.

När jag väl tog av strumpor och tejp visade det sig att det blivit några värmeblåsor på fötternas ovansida, men det kommer inte att ge mig några problem imorgon. Lite compeed och ny tejp så kör vi igen!

Andra dagen

Det var spått att det kunde bli lite värmeåskväder vid 18:00. Det blev lite tidigare och inkluderade hagel... Men det kylde ner luften skönt!

 

Den 21 Juli 2016

Rastplats 1 efter 12,8 km. Blev gruppchef i morse då ordinarie åkte på en inflammation i en häl. Tredje dagen 1

Anlänt rastplats 2, drygt halva etappen kvar. En ungdom har det lite tungt, men biter ihop.

På dagens tredje rastplats. 11 km till målgång och gruppen håller ihop bra med vissa skavanker.

Gruppen framgångsrikt förd in i mål!
Tror det har blivit någon blåsa till, men ingenting som kommer att äventyra en framgångsrik morgondag!

Tredje dagen av Nijmegenmarschen startade svenska delegationen återigen ca 05:20 för en etapp på ganska exakt 40km. Marschen gick i ganska kuperad terräng, varför den brukar kallas de sju kullarnas dag, men officiellt är detta dagen genom Groesbeek. Förutom stigningarna så är den här dagen speciell pga att rutten passerar den kanadensiska krigskyrkogården vilket ger tillfälle till en stund kontemplation och åminnelse. I trakterna kring Nijmegen fördes hårda strider inte bara under Operation Marketgarden utan även de kommande månaderna då området förblev ett fronavsnitt. Denna kyrkogård är därför tyvärr inte den enda i trakten.

Tredje dagen 2 Tredje dagen 3 Tredje dagen 4 Tredje dagen 5

 

Den 22 Juli 2016

Svensk start idag var tidig: 03:50. Vi är nu på rastplats 1 efter knappt 12km.

Det blir dåligt med bilder idag... Vädret har varit mycket skiftande. En längre skur gav enligt uppgift 25mm... Vi är nu på rastplats 3 med 9km kvar till medaljeringrast inför den avslutande defileringen utan packning på drygt 5km längs sk Via Gladiola med tusentals jublande och festande åskådare. Nu kör vi in i kaklet!

"Nobody quit on my watch!"
Med tår i ögat och darr på stämman av stolthet kan jag meddela att gruppen är inscannade på Charlemagne och har därmed slutfört den officiella delen av Nijmegenmarschen! Bara defileringen utan packning återstår! Medalj

Nu buss på väg till campen. Så mycket glädje och kärlek från befolkningen!

Dag 4 av Nijmegenmarschen.
Det är inte enkelt att summera när många känslor virvlar runt i kroppen. Men Sverige startade idag sist i block 1 och var iväg strax före 04:00. Marschen gick omväxlande på landsbygd och genom samhällen. Grave, Beers och Cuijk passerades innan marschen avslutades i centrala Nijmegen. Vädret startade bra med utsikter om lätt duggregn. När vi närmade oss Grave hördes åskan på avstånd och snart blixtrade det fullt mellan molnen. Duggregnet ökade efterhand och några i patrullen valde att använda regnställsjackor. Till slut fick vi söka skydd för en riktig skur och på andra rastplatsen regnade det fortfarande så delar av gruppen fick skyl mellan två presenningar.
Farten sänktes något och några raster förlängdes jämfört med plan. Vi missade därför den gemensamma avslutningsmarschen efter musikkår men hade en underbar upplevelse längs Via Gladiola.

Dagen benämns efter Cuijk och det finns två militärhistoriskt intressanta passager: dels en vägprojekt som tyskarna missade att skydda vid op Marketgarden och som därför kunde erövras intakt av en grupp ur 82. luftburna. Dels en pontonbro som byggs upp för marschen varje år som minne av de flodövergångar som gjordes.

Man upphörs inte att förvånas av den entusiasm som åskådarna visar. Det hurras, bjuds på sötsaker eller annat som uppmuntrar för gångarna, görs high-fives eller kramas...

Oavsett hur kroppen mår i övrigt så har nästan alla ont under fotsulorna sista dagen, men fram till militära etappmålet Charlemagne och den avslutande paraden på drygt 5km känns inga skavanker alls för en stund.Siata dagen

Sidan publicerad/ändrad 2016-07-22 kl. 22:49 av Leif Wetterlid.