Nijmegen 2014

Den 98:e Nijmegen marschen avverkades i juli. Drygt 20 deltagare i den svenska kontingenten kom från Skaraborg. Marschledare för di svenske var kapten Sven Lindberg, som finns på Skaraborgsgruppen dagligdags.

Han kunde konstatera efter fredagens avslutningsetapp att årets marsch blev en rekordens marsch, av 296 startande på tisdagen kom 285 i mål under fredagen. Något av rekord med bara 11 brutna eller 4 % av de startande. En som var mycket nöjd över deltagarnas prestationer var generalsekreteraren Bengt Sandström, som även han var en av marschdeltagarna.

Vid målgången på fredagen var Rikshvchefen  Roland Ekengren närvarande och prydde stolta ”marschare” med sina medaljer.

Vädret under årets bjöd på mycket värme under de två avslutande etapperna, så varmt att under den sista dagen blev det fri packning, alltså man behövde ej bära omkring de 10 kilo sand eller vad det kan bli i ryggsäcken. De som är över 50 år har alltid fri packning. På vissa platser under fredagens marsch kunde man se att temperaturen var 36 grader, och då är det varmt! Men det finns möjligheter att få vätska av olika slag under hela tiden.

När reveljen gick på fredagsmorgonen 02.30 möttes vi av beskedet att ett flygplan med holländska medborgare störtat i Ukraina, troligen nedskjutet. Många döda, informationen var naturligtvis knapphändig så där mitt i natten. Ordern innan start var att inga flaggor på våra packningar fick förekomma. Dessutom tilläts ej heller sånger under dagen. Ej heller spelades det någon musik av musikkårer under marschvägen. Om det skulle bli någon inmarsch till centrum av Nijmegen skulle beslutas under dagen. Allmän sorgedag proklamerades. Senare meddelades att inmarschen skulle bli av, men utan musikkårens musik i täten. Trots detta marscherade hemvärnsmusikkåren från Borlänge med oss in de sista 5 kilometrarna utan musikinstrument i täten. Inmarschen blev lite annorlunda men tyst var det inte och det var nästan lika mycket åskådare som hejade och sjöng som vanligt. Men tanken på vad som hänt där borta i Ukraina fanns med under dagen och nu vet vi ju lite mer.

Nu är det dags att se fram mot nr 99 0ch sedan nr 100. Förberedelserna är redan igång för planeringen av det stora jubileet 2016. Vill du vara med så är det nog ett måste att delta redan i marschen 2015. Är du intresserad hör av dig till Sven Lindberg eller Bengt Andersson Försvarsutbildarna Skaraborg.

Vi som var med tackar alla duktiga funktionärer i staben, sjukvårdare som finns till hands nästan dygnet runt , alla som fixar och donar ute på våra fina rastplatser och alla pigga cykelordannser som letar sig fram bland allt folk runt omkring! Utan er hade det inte fungerat!

Nestorn bland våra marschdeltagare var Gullmar Svensson, Skara. Efter hemkomsten fortsatte han med veteranmarschen, 29.7-9.8, med start i Hindås och målgång i Örebro. 11 etapper, 3-4 mil per dag och det blev 34 mil. Sedan avslutade han  augusti med att delta i Sagamarschen. En marsch både i Norge och Sverige med två etapper på 2.5 mil. Bra kämpat.

Gå gärna in på nätet och läs om dessa två marscher.

Bengt Andersson

Sidan publicerad/ändrad 2014-12-29 kl. 13:37 av Leif Wetterlid.