Högvakt 2013

Har du alltid drömt om de beundrande blickarna från damerna, de avundsjuka blickarna från herrarna och de storögda blickarna från turisterna? Nu har du möjlighet att låta drömmen gå i uppfyllelse. Medlemmar i Lunds Försvarsutbildningsförening som gärna vill gå högvakten har nu chansen.

Högvakten vid Stockholms slott och Drottningholms slott kommer under tiden 1 januari 2013 och sedan över tid framåt att delvis bemannas av frivilliga. Innebörden är att en kompetenspool med högvaktssoldater ska etableras. Ur kompetenspoolen ska sedan dels enskilda soldater kunna avropas till stöd för vilket förband som helst som ska genomföra Högvakt och dels ett helt förband kunna sättas upp för högvaktstjänst främst under sommarperioden. Utbildningen sker i Uppsala, resor till och från övningarna betals av kronan, dagpenning utgår under övningstiden samt under genomförandet. Ett utryckningsbidrag kommer förmodligen också att utgå för viss tjänstgöring.

Om du är intresserad, fyll i blanketten som du hämtar här: Svarsblankett - Högvakt

och skicka den till tord.wallin@fvrf.se. Mer information kan du få av Tord, dels via hans mail Och dels på hans mobiltelefon 076-135 7631.

 

 

Utbildning

 

Utbildningen genomförs av Luftstridsskolan (LSS) i Uppsala.

 

Utbildningen har följande mål: att efter genomförd utbildning ska vederbörande –

  • Vara utbildad på Ak5C och kunna hantera vapnet vid vakttjänst och som skyddsvakt

  • Vara förordnad skyddsvakt.

  • Kunna hantera kommunikationssystem RAKEL.

  • Kunna exercis så som anges för soldater som ska genomföra Högvakt.

 

 

 

Sidan publicerad/ändrad 2012-10-06 kl. 16:10 av Ulf Möller.