Aktuellt

På denna sida kommer vi löpande informera om nyheter, träffar och olika aktiviteter.

Fullsatt på Beredskapsmuseet

Försvarsutbildarna Skåne bjöd in föreningar den 5 september till ett föredrag Beredskapsmuseet i Djuramossasom som handlade om Krisen i UkrainaFöredragshållaren Michael Nilsson kom hem under våren 2016  efter att ha tjänstgjort i Ukraina som observatör för OSSE sedan sommaren 2015. OSSE, Organisationen för säkerhet och samarbete i Europa, har till uppgift att övervaka och verka för en fredlig lösning av konflikten mellan Ukraina och de ryska utbrytarrepublikerna som understöds av Ryssland.

Michael Nilsson Michael har en bakgrund som yrkesofficer på NB 21 i Sollefteå och har tidigare deltagit i  Försvarsmaktens utlandsstyrka i Bosnien, Kosovo samt Georgien. Han har även arbetat under en längre tid i Ryssland.

Michaels föredrag fångade åhörarnas uppmärksamhet i den knökfulla hallen. Med hans djupa kunskap om utvecklingen i Ukraina och Ryssland under 100-tals år levererade han ett föredrag som bokstavligen trollband publiken.

Valet mellan en nära relation med EU/väst eller med Ryssland skapade krisen i Ukraina. En kris som eskalerar trots flera fredsavtal. 2015 trappades konflikten upp, allvarligt. Våldet har också fortsatt under 2016. Omkring 10 000 har dödats i konflikten sedan den började och kriget har också lett till att runt 1 miljon människor blivit interna flyktingar i landet.

Michael Nilsson föredrag-7

Foto: Lars Dalhbom


Rekryteringsdagar maj 2016

Helgen den 21 - 22 maj gjorde vi en rekryteringsinsats på Beredskapsmusset i samband med att SVERIGES MILITÄRHISTORISKA HELG genomfördes. Vädret var på sin bästa sida och likaså besökarna som bokstavligen välde in för att ta del av ett  fullspäckat program. Temat var en tidsmässigt mycket långt. 1000 år av militärhistoria - från vikingatiden till nästan moderna 7. Motorbrigaden. Andra världskrigets soldater, så kallade reenactors, deltog med tidsenlig utrustning från Sverige och Europa. Nytt på den fronten var ryska soldater.

Utöver rekrytering som gav oss lön för mödan passade vi på med att presentera FÖR DIN SÄKERHET som är ett stort uppdrag för Försvarsutbildarna och som syftar till att höja medborgarnas förmåga att klara sig vid större kriser i samhället. Vårt exempel på KRISLÅDAN väckte stort intresse

Djuramossa 2016_bild1

Djuramossa 2016_bild8

Fler bilder klicka här!


Nationaldagen 2015

Nationaldagen 2015

Nationaldagsfirandet på Fredriksdal i Helsingborg lockade en stor skara åskådare. Med ett digert och omväxlande program, i ett stålande försommarväde, tycktes de närvarande uppskatta de olika programpunkterna.

Enligt traditionen delade Helsingborgs stad ut svenska flaggor till privatpersoner och föreningar. Vår förening fick motta svensk fana med stång vilket inte är så vanligt förekommande. Stolta mottagare var sergeanterna Petter Berglund och Martin Svensson.


Mullrande salvor och välklingande musik

Djuramossa 2015

Militärhistoriska dagar genomfördes 16 – 17 maj 2015 på Beredskapsmuseet med stridsförevisningar av reenactmentgrupper iförda autentiska uniformer, vapen, fordon från Sverige och utomlands. I år var det ett större antal reecentmengrupper som deltog bl.a. Italienska Gruppo Nord, Skånes Caroliner & Bohus Elfsborgs Caroliner. Försvarsmakten deltog med en spaningsstyrka från NBG tillhörande 71. kompaniet P7.

Programmet inleddes med två rungande salvor från pvkanonen m/43 som symboliserade svenskt lösen. Därefter var det fullt ös på övningsfältet. En tät dimma låg stundtals över ”slagfältet” efter intensiv eldgivning från musköter, stridsvagnar, kanoner, tunga kulsprutor och eldhandvapen. Temat för dessa dagar var slutet på WWW II och slutstriden mellan tyskarna och de allierade blev grand final. Historien upprepade sig och tyskarnar led ett stort nederlag.

För oss, Försvarsutbildarna Helsingborg, var det en stor framgång. Vårt mål för rekryteringen uppnåddes och vi planerar redan för att "vässa" oss inför kommande evenemang.

Djuramossa 2015
Fler bilder klicka här!


Rock`n roll då 100-åring firades

Skåne Försvarsutbildningsförbund firade 100 års jubilum den 28 mars 2015. Innan festligheterna började avverkades förbundstämman som blev något längre än vanligt. Att det var högtidligt gick inte att missta sig på då stämman inleddes med en välklingande fanfar.  Hälsningsanförande hölls av styrelseordförande Thomas Quist som också gjorde en tillbakablick av det gångna året. Sammantaget har det varit ett händelserikt år för förbundet som nu är bättre rustade än någonsin för att möte framtiden.

När ordförande betat av punkterna på föredragningslistan var det tid för utdelning av utmärkelser. Vår förening fick fyra medaljörer och att de var glada och stolta gick inte att ta misste på. Från vänster:
Michael Bengtsson, Klas Florin, Leif Gunnarsson och Martin Svensson.

Medaljörer2015

Efter välkomstdrink och mingel avnjöts en välsmakande middag, några icke samövade snapsvisor sjöngs och flera tal hölls och så brakde det loss på allvar. In på scenen kom Fältartisterna under ledning av Mia Löfgren. Fullt ös och rock´n roll för hela slanten. Kanonbra och en trevlig avslutning på en helt förträfflig jubileumsfest.

Fältartister 2015


Gör din stämma hörd!

Årsöte 2015_v7


Kickoff för Militärhistoriska dagar maj 2015

Många svarade upp på kallelsen från Beredskapsmuseet till den första genomgången av nästa års upplaga av Militärhistoriska dagar på Djuramossa. Museichefen Johan Andrée hälsade alla hjärtligt välkomna till en informations- och planeringsträff. Ett väl sammansatt underlag gicks igenom punkt för punkt och några frågetecken rätades ut. Det är många pusselbitar som skall falla på plats för att detta omfattande evenemang skall gå i lås.

De närvarande var positiva till det preliminära programmet som innehöll fler trevliga nyheter. Fortsättning följer!

MHH info1


Föredrag tisdag 18 november kl.19.00

Tomas Malm_v4  Vår ordförande Tomas Malm håller ett föredrag om sin tid
  som FN-observatör under 1 år i Kashmir.
 

  För mer informartion, plats och anmälan, klicka här

 

 

 

 

 

 


Pangdagar på Djuramossa!

Djuramossa 2014

Militärhistoriska dagar genomfördes 24 – 25 maj med stridsförevisningar av reenactmentgrupper
iförda autentiska uniformer, vapen, fordon från Sverige och utomlands. Stundtals låg krutröken som
en tät dimma över ”slagfältet” efter intensiv eldgining från stridsvagnar, kanoner, tunga kulsprutor
och eldhandvapen.

Läs mer här..... 

Sidan publicerad/ändrad 2016-11-13 kl. 16:31 av Håkan Näslund.