Tidigare genomförda kurser inom Miljö och Hälsa

Genomförda kurser

2013
 "Instruktörskurs – miljö och hälsoskydd"

Falsterboveckan med en doft av Fårö, men nu med fokus på hemvärnet

Vi var fjorton kursare från Försvarsutbildarna Miljö och hälsa som under juliveckan 2013 fick en rejäl duvning i miljö & hälsa i fält. Utöver det fanns chansen att uppleva vita sandstränder och vilda vindsurfare i sundet mot Danmark i trevligt sällskap. Kursledarna Lena Orbelius och Erika Johansson från Försvarsutbildarna bjöd på bilder ur verkligheten. Hur kan det bli på en krigsförbandsövning när hundratals civilister ska träna krig i några dagar? Hur viktigt är det då att tvätta händerna eller ta hänsyn till miljön? Målet för instruktörskursen är hur vi miljö- och hälsoskyddare på ett pedagogiskt sätt kan uppmuntra hemvärnet och ledningen att bli bäst på hygien och hälsa. Clas-Åke Henriksson, aktiv inom Hemvärnet och Försvarsutbildarna, berättade engagerat utifrån vad som hänt sen värnplikten försvann och hur hemvärnets roll blivit mer och mer betydelsefull. Inte bara för ett skarpt läge utan också för fredstida insatser som eftersök, skogsbränder och vid översvämningar. Röda korset har nyligen lämnat över uppdraget att sörja för kompetensen inom sjukvård till Försvarsutbildarna så finns det nu stora förväntningar på oss från Försvarsmakten.

För att vi på kursen skulle få känna på verklighetens villkor ägnades en dag åt en praktisk övning då vi fick besöka ett av hemvärnets förråd ute på den skånska landsbygden. Skolans adjutant ledde oss in i förrådet där allt från tält, storkök, handfat och duschar finns. Vi fick se hur det är att etablera ett läger och skapa bra möjligheter att tvätta sig, ordna toalett, lagra kemikalier, sköta bränslen till kok och fordon med mera. Det var inte lätt då det ibland saknas viktiga delar. Då gäller det att improvisera. Jörgen Nilsson från Marinens Intendenturskola i Karlskrona berättade om hur han under lång tid arbetat med livsmedelsfrågor i fält både i Sverige och utomlands. Hur rent är det på skärbrädan eller i fältflaskan som hänger med? Inte så värst visade det sig när testinstrumentet togs fram. Detta var en lyckad instruktörsvecka för Försvarsutbildarna Miljö och hälsa. Nu väntar en spännande tid då dessa frågor ska fasas in och bli en viktig kompetensbas för hemvärnet. Håll utkik efter annonsen om en lika härlig kursvecka snart.

Jan Tarras-Wahlberg, Skellefteå
Se bilder från kursen på förbundets Facebooksida
 

2012
Instruktörskurs Miljö och hälsoskydd, 2012-10-05--07 Tylebäck, Halmstad

Se bilder från kursen på förbundets Facebooksida.


Förbundsstämma med kurs, 2012-03-17--18, Karlberg, Stockholm
Se bilder samt länk till föreläsarens powerpointbilder på förbundets Facebooksida

Utbildning i livsmedelshygien för Skaraborgsgruppen 2012-05-11, Skövde
Klicka här för att läsa mer om utbildningen. Se bilder från utbildningen på förbundets Facebooksida.

Vid Skaraborgsgruppens KFÖ ingick det en utbildning i livsmedelshygien. Det var Försvarsutbildarna Miljö- och hälsa som hade fått uppdraget att utbilda personal ur kokgrupp samt sjukvårdsgrupp, totalt 19 personer. Utbildare var Johan Hallman, som civilt jobbar som livsmedelsinspektör i Ulricehamns kommun. Utbildningen genomfördes som en föreläsning med power-point bildspel blandat med berättelser och erfarenheter ur verkliga livet berättat av både föreläsare och kursdeltagare. Tryckplattor, ATP-mätare mm förevisades också, och ett enkelt rengöringstest gjordes med ATP-mätaren, otvättade händer jämfördes med tvättade händer, givetvis var de tvättade händerna renast.

Efter en förmiddag med teori grupperades koket och de fick ut de livsmedel som skulle tillredas. Efter upprättandet tillagades och serverades varm korv med bröd som kvällsmål. Nästa dag jobbade kokgruppen för fullt och till lunch serverades 175 portioner dillstuvad potatis och isterband.

Skaraborgsgruppen var mycket nöjda med den utbildning som genomfördes.

2011
Instruktörskurs, Tylebäck 2011-10-07--09

Fäthygien och hälsoskydd, Luleå 2011-09-10

Utbildning i Hälsoskydd och fälthygien, Göteborg maj 2011,
läs artikel från tidningen Försvarsutbildaren nr 3 2011, klicka här!

 

 

Sidan publicerad/ändrad 2017-06-18 kl. 15:16 av Mathilde Gustafsson.