Halmstads Försvarsutbildningsförening hedras med en fana från H.M Konungen

2013-07-15

Den 6 juni gick jag över Sollidenscenen på skansen och tog emot en fana från H.M Konungen, det känns så overkligt att jag inte fattat det än!
Halmstads Försvarsutbildningsförening firar i år 100år och för att fira jubileum ansökte föreningen om en fana och till föreningens stora glädje fick vi en fana!

En mängd förberedelser påbörjades och tre personer utvaldes för att hämta fanan ,det var ordförande Anders Björk, ungdomsledare Markus Gullin och jag Ulrika Johannesson som ungdom. Jag blev utvald att mottaga fanan för att visa att ungdomsverksamheten är väldigt viktig.

Tre minibussar ordnades av Lennart Bengtsson och antalet medverkande begränsades därför till 24 personer varav 18 ungdomar, övriga i föreningen som åkte med upp marscherade i feståget från Kungsträdgården till Skansen med tre fanor i täten alla burna av ungdomar.

Nationaldagen började i alla fall med att vakna upp på logementet på amfibieregementet.  Efter frukosten i matsalen åkte vi på lite sightseeing på regementet och kollade på massa häftiga stridsbåtar. Sedan övade vi på fanbärning och gjorde oss fina för dagen, de andra ungdomarna i uniform och jag i beigea byxor, skjorta och blazer.

Sen åkte vi in till Stockholm och tog tunnelbanan in till Kungsträdgården. Jag och de två andra som skulle gå fram till Kungen gick till Skansen för att öva lite, kolla på genrepet och sen göra ingenting i flera timmar. Riktigt segt men kul att se lite behind the scenes.

Först kom feståget med våra kamrater snyggt marscherande och dom ställde upp sig med Stockholm som en vacker bakgrund.

18.30 började nationaldagsfirandet på Skansen, och då kom hela kungafamiljen åkandes i häst och vagn, jag satt längst fram till vänster nära scenen så vagnarna stannade bredvid mig och hela kungafamiljen gick ca 2 meter från mig. Känns overkligt att vara så nära dem men riktigt häftigt. Programmet fortsatte med musik och olika tal men tillslut var det vår tur. Vi var flera föreningar som skulle få fanor så vi leddes backstage och fick sen gå upp till scenen via en trappa. Jag hade varit lugn hela dagen men nu blev jag sjukt nervös! Känns som en dröm när jag går fram över scenen med de andra två bakom mig och stannar framför Kungen. Han räcker över fanan  och jag tackar "Försvarsutbildarna tackar ers majestät!", sen niger jag och de andra bugar och vi marscherar ut från scenen och nerför en trappa. Jag var sjukt rädd för att snubbla i trappan med klackskor och en fana, två meter ifrån kungafamiljen men det gick bra och jag fick ett leende från Prins Daniel.

Alla föreningar med sina fanor fick sen ställa upp till vänster om scenen och där får jag sen stå i givakt med en svensk fana jag fått av Kungen och sjunga Sveriges nationalsång i huvudstaden på nationaldagen, har aldrig känt mig så svensk!

Text: Ulrika Johannesson
Ungdom i Halmstads Försvarsutbildnings förening.


 

Sidan publicerad/ändrad 2014-12-26 kl. 14:10 av Jonas Ericsson.