Dagbok ME03

En fältartistgrupp under ledning av fältregissör Mats Hermansson tjänstgör just nu hos Marinens förband ME03 i Adenviken.
Medlemmarna i gruppen är:

Mats Hermansson - fältregissör, klaviatur
Fredrik Willstrand - sång
Nina Söderquist - sång
Nicklas Thelin - gitarr, sång
Joel Fridorff - gitarr, klaviatur, sång
Jappe Petersson - bas
Andreas Eriksson - trummor
Tomas Boström - ljudteknik

ME03 Iron Aden

Iron Aden

Följ gärna insatsen i Adenviken på Operation Atalantabloggen: http://blogg.forsvarsmakten.se/operationatalanta/


 

Brandövning 1 Skriva papper
Nicklas lyckas med konsten att släcka bränder Mycket papper skall det fyllas i innan man kan få åka ut på mission

 

Livgardet Måndag 8 april

Ohoj seglarvänner!

Då har de tappra musikanterna i ME03 ”ryckt in” på Kongliga Lifgardet i Kungsängen.
Efter en mjukstart med lunch och förrådsbesök fick en modig 1:e Sergeant vid namn Sova, den tvivelaktigt tacksamma uppgiften att styra upp ensemblen i något reglementsliknade uppförande.
Stå rakt, gå i takt, knäppa knappen och snöra skon är svårare än ett Fmaj7.
 

Tisdag 9 april

Efter en stadig frukost vår andra dag vankades lägesinformation och fram på dagen lite docksläckning medelst filt.
En av de heta gossarna blev så eld och lågor att Lt Söderquist drog något gammalt över honom, då falnade glöden något.
Framåt aftonen fick vi en förträfflig genomgång av Försvarsmaktens genderarbete.
När kvällen var ett faktum visade sig mässen vara öppen.

 

Onsdag 10 april

När dag tre grytt och fältartisterna fått sig lite gröt, ägg och kaffe, traskade vi på snörräta led mot sjukstugan.
Då vi alla visade oss vara snarstuckna, gick vaccinationerna mot stelkramp, gula febern, mjäll och fläcktyfus i en rasande fart.
Eftermiddagen ägnades åt sjukvårdsutbildning och kompletterande förrådsbesök.
Vid tresnåret kände vi oss färdigutbildade och gjorde höger vänster om.

Tack alla på Livgardet för tre roliga och innehållsrika dagar.

Lt Fridorff

 


 

Måndag den 29 april & tisdagen den 30 april


Efter en hel dags otålig väntan kommer äntligen taxin och så bär det av till Arlanda. Som jag har väntat på denna dan!
Vi ska åka till Afrika, helt sjukt spännande!!

Detta är min 4e mission och 2a turen till Afrika. Det ska bli väldigt spännande att se och jämföra Djibouti mot Liberia som jag besökte några år tidigare. Att vi dessutom ska få tjänstgöra hos Marinen på HMS Carlskrona gör det hela extra trevligt.

Vi var ett peppat gäng som möts upp på Arlanda och checkar in.

Efter det vanliga på Arlanda så kliver vi på kärran mot Addis Abab. Mellanlandning i Cairo "by night" som förresten starkt kan rekommenderas då det var en riktigt vacker syn...även om det störde nattsömnen då en hel hög passagerare klev på planet...

Efter en natt på flyget kliver vi tacksamt av i Addis Abab för att sträcka på benen inför nästa flyg mot Djibouti. Vår slutdestination.
Vi möts av en otroligt behaglig värme som lovade gott trots den tidiga timmen.

Väl framme i Djibouti hämtas vi upp av NSC teamet som hjälpte oss igenom passkontrollen relativt smidigt... "i Afrika mått mätt" (ler).
Sedan får vi nästan lösa ut stackars Andreas som låtit en kille i ankomsthallen bära hans väska ut till bilen och förväntade sej betalt för denna tjänst, han vägrade att släppa väskan om han inte fick betalt... 
Kulturkrock som vi snabbt lär oss av.

Väldigt olikt någon annan mission jag varit på så bor vi på ett 5 stjärnigt lyxhotell... lite skillnad mot de vanliga baracker/tält vi normalt är vana vid på mission.

Vi käkade lunch å sedan briefing med folket från NSE:t som går igenom veckans schema, hotbild, praktiska saker mm. 
Vi har 3 stora gig att göra. Ska bli otroligt roligt!!!

Dagen fortsätter vid poolen väl insmorda i solskyddsfaktor 50. 
Den fuktiga hettan gör att jag känner mej som en smörklick i en stekpanna. Tack å lov svalkar poolen gott. 
Maten äter vi på hotellet och det är buffé på både sallad, varmrätt o dessert... 3 ggr/dag... aj aj hur ska detta sluta. 
Efter middagen så sammanfattar vi dagen i hotellets foajé. Vi är ett trött men mycket förväntansfullt gäng.
Vi har en mycket spännande vecka framför oss här i Djibouti. 
Men nu är det sovdags... klockan är 21.00, over and out.


/ Ltn Söderquist


 

Onsdag 1 maj

Tidig morgon, frukost kl 07.30 och sen avfärd kl 08.00 till Base Navel, den Franska basen där containrarna med vår utrustning var stationerade. Vi fick skjuts av Lars Sundvall som är vår POC (point of contact) här nere i Djibouti. Han är dessutom från Bjursås i dalarna så för en dalmas som mig känns detta som att komma hem. Jag hade väl inte förväntat mig att den första personen vi stötte på skulle prata dalmål! Väl framme började vi tömma containrarna, då öppnade sig himlen och regnet fullkomligt vräkte ner. Bara att avbryta, på med presenning och sen ta en paus. Dock förstod vi snabbt att det inte skulle sluta regna så det vara bara att gå ut och rodda i regnet för att göra klart för transport till vår första spelplats helikopterdäcket på svenska örlogsfartyget HMS Carlskrona. Efter att vi kört några vändor med bil och släp lyckades vi till slut få ner allt till fartyget och med en del besvär lyckades vi få ombord allt med hjälp av alla underbara svenskar som är stationerade här nere och på fartyget. Sen bar det av till hotellet för en stilla middag och samkväm. En bra andra dag på vår mission ME03.

Lt Andreas Eriksson

i container

Våra nya fina containers..

bära

Det är inte ofta det regnar här

Nätlyft

Tidskrävande men smidigt med kran

på båten

Nu är allt ombord, nu skall det sjösurras

 


 

Carlskrona

Soundcheck med härlig backdrop

Torsdag 2 maj

Tidig purrning, färdiga för avfärd 06:50.

Idag kastade vi ut med Carlskrona för att rigga ute till havs medan fartyget bunkrade bränsle. Innan vi kastade loss blev vi informerade om fartygets säkerhetsrutiner. När båten lämnade hamn höll vi oss undan från däck och gick istället en rundvandring. Besöket i maskin var nog det som väckte flest frågor då teknikintresset är högt i gruppen.

Då värmen och solen var ganska tuff mot oss, fick vi dela upp riggningen i halvtimmespass. Trots det makliga tempot så stod till sist allt på plats och vi satte igång på utsatt tid.

Den fantastiska besättningen bjöd verkligen på sig själva och gjorde vår insats lyckad.

Me031

Andreas kämpar i värmen

ME03

Tomas spänner fast högtalarna inför sjögång

Me033

Snart färdigt för soundcheck

Glada innan roddande

Man blir lite galen av värmen

 


 

Lördag 3 maj

Gooood Morning Djibouti!

Efter den sedvanliga milen på stranden, en timme på gymmet, lite grus och taggtråd till frukost, så begav vi oss mot Camp Arianne eller rättare sagt Base Naval, den franska flygbasen. Lastning, lossning, humpning, dumpning, riggning, koppling och lite ”tidelipompom”, allt i futtiga trehundra och sjuttiosju grader i skuggan (37). Därefter lunchbreak och siesta på hotellet.

 Mot aftonen var det så ”gig-time” för basens nyfikna soldater, flygare, sjömän, fruar, makar, barn och en och annan Djiboutisk terrier. They never knew what hit them!

Efter ett fantastiskt gig tillbringades någon timme eller två med våra nya vänner ur publiken.

Efter packning och lastning, som vanligt med benäget bistånd från vår underbara svenska stab, rullade åtta urlakade och lyckliga fältartister mot hotellet. Debriefing och ”vätskepåfylling” sedan välbehövlig skönhetssömn.

hälsningar// Lt Fridorff

 

Spelning Torsdag

Spelning Fredag

Spelning på helikoprerdäck ombord på HMS Carlskrona Den delen av besättningen som hade vakt när vi spelade ombord på Ckr fick sitt gig på hotellet Sheraton Djibouti dagen efter.

Spelning Lördag 1

Spelning Lördag 2

Nina sjunger så svetten lackar på Franska flygbasen i Djibouti Tomas Boström i en roll som vi inte är vana att se honom i. Bassist som levererar "The Trooper"

 

 

Iron Aden gruppbild

Ett svettigt "Iron Aden" efter avslutat gig. Klockan är 23.00 och det är fortfarande 30 grader varmt. Därav färgen på våra T-shirts.


 

Måndag 6 maj- Hemresedagen.

Jag vill bara säga att jag har åkt på mission med världens finaste killar!
Tack och åter tack, vilket grymt gäng ni är - så underbara. 
Världens goaste kapten Mats: du har ett hjärta av guld. Rolig som en tok och du tänker på alla. Tack för att jag fick den här chansen att besöka Afrika igen. Andreas: jag älskar att giga med dej då du rockar fett å styr giget med järnhand o ditt skratt är ibland det härligaste jag Vet. Å utan dej skulle Kamelspindeln inte ha något läte.
Niklas:…ja vad ska man säga, MUMS! med den "norrländska" tungan kommer du gå långt..! å detta är definitivt INTE sista gången vi gigar ihop. "The Lin" you rock!
Jappe: du fina goa bamse-björn. Du har förgyllt denna mission med din bas och så många härliga historier som fått mej rodnande skratta ända ner till tårna. Fredrik: du superkille, så jädra begåvad å ingen är lika snygg i en basker som du. Detta gör vi om-snart.
Joel: härliga kille, otroligt musikalisk å som kan spela det mesta och det du inte vet om saker DET är inte värt att veta! 
Tomas: tack för att du fått mej att låta så jädra bra och du är så otroligt härlig att hänga med. En riktig 10-poängare i alla katergorier! Att vi sedan skrattar åt kapten Zatans "torsk block o Somaliska lårbenshalsar" gör inte saken sämre!;)
Ni har tagit så otroligt väl hand om mej, vi har haft så jädra kul ihop och spelat rocken roll så klockorna stannat;) one's in a lifetime! TACK!

Tillbaka till dagboken.
Imorse överträffade "mina killar" sej själva så enormt så jag fortfarande är rörd. 
Det är min födelsedag ( …nej, man frågar inte efter en kvinnas ålder..!) och efter en välförtjänt sovmorgon så väcks jag med champagne frukost. Där står mina fantastiska kollegor, småleende som skolpojkar, å sjunger "ja må hon leva" i 7 olika tonarter, men jag har aldrig hört nåt vackrare;)
Jag bröt ju ihop såklart å grät som Lille-skutt.Sedan var det dags att åka till basen för avrustning. Våra härliga flygvapen killar Marcus o Lasse skjutsade oss som vanligt. Tack ni fina för all hjälp o support!!! Allt ifrån Sightseeing i Bal Balla, massa skratt vid poolen, all hjälp på gigen och kvälls-sudd i 134:an. (Sista kvällens"Klapp klapp",,Andreas: elefant, Marcus: mmmmmm,,,)Vi tog oss en sista shopping tur vid basaaren på hemvägen till hotellet å Fredrik brände upp sina sista pengar så det stod härliga till. Niklas gjorde sitt bästa oxå men kom nog av sej av de OTROLIGT påflugna försäljare (special price for you my friend..).
-jag är inte din kompis, -det är INTE unikt! (..Internt ME03 skämt)

Lunchbuffe på hotellet (kommer inte äta kyckling på ett bra tag framöver) och naturligtvis avslutades lunchen med dessert buffé,,,HELT normalt på mission..;)Sen var det "fri spring å lek " vid poolen hela eftermiddagen o vi jobbade hårt på sista brännan… aj aj. 
Jag ger i nu "gyllen-röd" ett nytt ansikte…Vi packade väskorna, duschade å checkade ut. Kram kalas på flygplatsen och det var med en stor tår i ögat som vi sa "hej då" till våra fina kollegor i Djibouti. Tack ni alla för ALLT!!!
Ingen nämnd- ingen glömd. 
Detta har varit ett minne för livet som vi sent kommer glömma.

 

Tisdag 7 maj


Mellan landning i Addis Ababa för att ta nästa flight via Cairo hem till Stockholm. Lite snabb shopping för de sista dollarsedlarna. Vätskepaus å så iväg till gaten. 
Äventyret är snart över å det är med sorg i hjärtat jag lämnar Afrika och allt som berört mej så otroligt denna mission ME03.

Resan till Arlanda gick bra, även om man sitter som en sardin i burk sovandes i den mest onaturligaste ställning Gud har uppfunnit. 
Landade och hämtade ut väskorna. 
Kramkalas igen å sedan åkte var å en hem till sitt. Klockan var 08.00 och det var en skön känsla att slippa den senaste veckans svettningar då jag gick ut mot den väntade taxin på Arlanda. Det är ju dock som man säger: borta bra, men hemma bäst.

I skrivande stund ligger jag hemma på soffan på Kungsholmen och kan knappt fatta vad som hänt. Allt har gått så otroligt fort och det skulle gott ha kunnat vara några dagar till;)
Men, vem vet,,vi kanske ses snart igen,,,nån gång därute,,,

/Lt Nina Söderquist

 


 

 

Sidan publicerad/ändrad 2013-06-13 kl. 09:07 av Tomas Boström.