Dagbok Ånn 2011

Under ledning av Mikael Jonsson, Leif Eriksson och Johnny Olofsson från I19 / Fältjägargruppen och våra egna instruktörer Stefan Flink,Tomas Boström, Mats Hermansson, Jesper Tengroth samt Jonas Stålhandske-Palovaara genomförs Grundkurs och Ledarskap/ Instruktörrskurs för Fältartister i Ånn vecka 2 2011.

Länk till bilder från kursen

 

Lördag 15 januari 2011

Jag vill bara tacka samtliga inblandade för en mycket givande och rolig vecka.
Det är inte utan att man får en tår i ögat när man tänker på vilket privilegium det är att få träffa så många nya och gamla vänner som det blir under en fältartistkurs.

Jag måste passa på att välkomna er alla till nästa kursvecka som blir i Höllviken vecka 32.

Kursinstruktör
Tomas Boström
 


 

Fredag 14 januari 2011

Idag sov vi lite extra länge innan frukosten.
Vi har ju "rustat av" våra grönkläder och de civila kläderna hoppar man snabbt i.
Efter frukosten ställde vi upp som vanligt med avlämnning och flagghissning.
Idag var det Anna-Sara som skulle hissa, och det gick bra ända tills den var nästan helt uppe.
Då slet sig linan, och flaggan for ner fort som bara den. Lite fniss. Gör om gör rätt.
Flaggan i topp till sist.

Så delade vi på oss, och vi som gick ledarskapskursen gick till klassrummet för vår sista lektion och utvärdering av vår utbildning. Grundkursen började med att packa ljudanläggningen i transportburarna, och sedan var det dags för deras lilla teoriprov på det som lärts ut under veckan.
Vi avslutade dagen med en skriftlig utvärdering av veckan.

Nej förresten, vi avslutade dagen med köttbullar och stuvade makaroner.

Man vill verkligen inte skiljas åt när man kommit varandra så nära men nu är det dags.

Snyft.

/Johansson, Metall och Appelquist
 


 

Torsdag 13 januari 2011

Efter sedvanlig uppställning och flaghissning drog dagen i gång. Grundkursen startade med sjukvårdsundervisning där tjänstvillig ljudtekniker agerade skademarkör. Entusiatiska elever fick b.la. öva sig på att stoppa blödning och lindra chock. Resten av dagen spenderade grundkursen på skjutbanan.
Ledarskapskursen fortsatte att behandla ämnet grupp processer. Det mesta av dagen ängnades åt ”aktiv lyssning”, vilket var ett nytt begrepp för många av oss. Det samlade omdömet var att detta var en mycket intressant och lärorik dag. Kvällen ägnades åt sedvanlig pubunderhållning med tillhörande jam föregånget av en utsökt avslutningsmiddag där Tälgstensbiff stod på menyn.

/Magnus Josephsson & Fredrik Landh
 


 

Onsdag 12 januari 2011

Det Jämtländska morgonmörkret låg tungt över nejden denna onsdagsmorgon när vi efter en närande frukost ställde upp vid kursgårdens flaggstång.
Vi beordrades en stunds excersis varpå vi skulle utgå till respektive grupps kursmoment.

Grundkursen skulle ha sjukvårdstjänst och vapentjänst.
Ledarskapskursen skulle denna dag ägna sig åt just ledarskap.
Två UGL (Utveckling Grupp Ledarskap) instruktörer hade anlänt till kursgården och skulle hålla i denna utbildning.
Lektionerna pågick fram till kl 15:30 då det kommenderades tidig middag varpå vi skulle göra uppsittning i den buss som skulle ta oss till Duveds kyrka för kvällens stundande spelning.

Vi skulle uppföra en timmes konsert för den lokala befolkningen. Konserten arragerades av Christer Alvarsson, en meriterad fältpräst som tjänstgjort i ett flertal missionsområden, Afghanistan och Adenviken bland andra.
Spelningen inleddes med en kort presentation av fältartisterna som ordföranden Kristoffer Appelquist ombesörjde.
Därefter radades ett pärlband av vacker musik i ett flertal genrer upp inför en uppskattande skara åskådare och avslutades passande med låten ”What a wonderful world”.

När ljudanläggning en var packad och klar bjöds det på vickning i prästgården. Ostbuffé och samkväm fram till hemresa kring 22:30.

En lyckad dag på alla plan. Tack alla inblandade!

/Backman & Östergren
 


 

Tisdag 11 januari 2011

Krispig fjällmorgon och vi började med ett exercispass innan första lektionen för dagen. Efter två väldigt intressanta och utvecklande lektioner i presstjänst och folkrätt med Jesper Tengroth och Jonas Stålhandske Palovaara tog vi på oss värmekläderna och hoppade in i bandvagnarna. Färden tog oss upp på fjället och vi fick historien bakom Karolinernas marsch från Duveds skans mot Trondheim. Vi kände historiens vingslag och var glada att vi hade mer kläder än knästrumpor, linnekläder och trekantshatt som de stackars Karolinerna hade.
Efter historieredovisningen fick vi en mycket god lunch på fjället innnan vi åkte tillbaka för ytterligare två lektioner med praktisk tillämpning av förmiddagens ämnen.
Kvällen ägnades åt repetioner och det bjöds på fantastisk kvällsshow i vanlig ordning.


Over and out, Kotschy och Jönsson
 


 

Måndag 10 januari 2011

Måndagen på Ånns kursgård började med exercis i sann "fältartist-anda"
och vi finslipade marscherna under ledning av löjtnant Mikael Jonsson.
Sedan väntade klassrummet för alla och vi fick en genomgång av dagsläget och vad fältartisternas roll innebär i samband med försvarsmaktens nya struktur både nationellt och internationellt.
Utbildningssäkerhet genomfördes reglementsenligt och lunchen avlöpte odramatiskt.

På eftermiddagen blev vi i ledarskapskursen utbildade i hur en fältregissör arbetar med förberedelser och genomförandet av ett uppdrag medan grundkursarna gick igenom värdegrund samt fältartist- historia.

Kvällens show blev fantastiskt lyckad med både grundkursarna och ledarskapskursens samlade musikaliska styrka. Alla var otroligt talangfulla och hungriga på att visa sig från sin bästa sida, vilket lyckades utmärkt. Allt från visor till hårdrock klingade i puben "Ånn The Rocks".

Vi tackar för en bra start på veckan!

Solsken,

Ellinor Asp & Sophie Conte
 


 

Söndag 9 januari 2011 

Efter en lång lördag och söndagmorgon av förberedelser så är det äntligen dags för eleverna att droppa in för att tillbringa en kursvecka i härlig vintermiljö. Med morgontåget trillade det in två färska grundkursare som var laddade, under eftermiddagen kom anslutningsbussen från flygplatsen med resten av kursdeltagarna.

Efter pårustning var det dags att sparka igång med upprop och genomgångar för veckan. När det var överstökat så började veckans första jam med några utvalda elever från ledarskapskursen, därefter var det köbildning framför scenen i puben för att få lira av sig.

Efter 3 timmar och klockan slog elva så var det svårt att få stopp på dom spelhungriga fältartisterna när det var dags att hoppa i säng för att orka med morgondagen.

Underbart nu är vi i gång!

Vi håller er underrättade efter hand.

Kursinstruktör Tomas Boström

 

 

 

 

 

 

 

Sidan publicerad/ändrad 2011-01-16 kl. 10:21 av Tomas Boström.