Fältartistkurserna Ånn-2014

Här är en liten dagbok från Fältartistkurserna i Ånn 5-11 januari 2014. Eleverna delas in i grupper som skall få skriva lite om vad som händer under veckan.
Vi kommer att försöka uppdatera sidan dagligen.

 


 

Lördag 11 januari 2014

Så här på kursens sista dag känns separationsångesten i luften.
Vi har levt på varandra dag som natt i nästan en vecka och nu skall vi skiljas åt.
Det enda som är kvar är att utrustningen skall packas i sina burar som sen skall köras tillbaka till Uppsala för vidaretransport till Afghanistan och FS 26, det gick som en dans.
Sedan uppsittning i bussen för hemresa.

Jag vill passa på att säga att det är en ynnest att få delta på en Fältartistkurs som kursledning/ instruktör och träffa så mycket professionella varma och kärleksfulla människor.

Hoppas på återseende snart.
/Tomas Boström
 


 

Fredag 10 januari 2014

Denna dag kom snöovädret till oss i Ånn, hårt och skoningslöst. Men Fältartister gillar läget och gör sitt jobb ändå!

På schemat idag hade vi Avlastningssamtal, försvarsupplysning och fysisk träning.

Micke Jonsson höll i Försvarsupplysningen på ett intressant och informativt sätt, hurra för honom!

Fyspasset denna dag var tudelat, dels promenad i snödrivorna dels skidåkning. Fredrik Sommar lyckades med 8(!) varv på banan, lill-Gunde från Skattungbyn! Wassbergsskäggen stod som spön i backen.

Wassberg
Vi trotsade ovädret med pulsande i snö och skidåkning.  Resultat, Wassbergskägg.

 

Vi avslutade kursens sista heldag med den traditionsenliga täljstensmiddagen och en fantastisk sista show!

Avslutningsgig
Fältartisterna gav allt sista kvällen.

 

/Kotschy och Josephson

 


 

Torsdag 9 januari 2014

Med bandvagn upp till Vallrun. Så vackert! På hemvägen var det många som ville provköra. Det fick vi!

Bandvagn
Bandvagnsåkning

 

På fjället blev det gulasch och stories om Karl denXII

Fjället
Lunch på fjället

 

Dagens fokus låg förstås på kvällens konsert i Duveds Kyrka.

Kyrkan
Snart dags för konsert

 

Den genomfördes med grym timing, fett ös, skön humor och inför en riktigt stor och glad publik. Sen bjöd kantorn på kvällsbuffé och lättöl i prästgården.

Konsert
Konsert

 


 

Onsdag 8 januari 2014 – Grundkursen, Fördjupningskursen och Repetitionskursen.


En fantastisk dag…igen! Vi i grundkursen började med genomgången ”Vad är en fältartist?” Maria Johansson, Tomas Boström, Stefan Flink och Mats Hermansson gav oss en bild av fältartistarbetet innebär och delade med sig av sina erfarenheter från tidigare insatser. Mycket givande och inspirerande! På eftermiddagen hade vi sjukvårdsgenomgång nummer två tillsammans med Torbjörn Groth. Vi gick bl a igenom HLR och hur man hanterar en hjärtstartare.

Vackert Bårmontering
Vacker uppställning Bårmontering

 

Vi övriga som går fördjupnings- samt repetitionskurs samlades imorse iklädda snökläder. Idag skulle vi öva hur vi som fältartister agerar när vi transporteras exempelvis mellan två camper. Med oss hade vi ett skönt gäng från Hemvärnet i Jämtland. De agerade skyddsgrupp åt oss i fördjupningskursen när vi transporterades i bandvagn och blev överfallna av våra vänner i repetitionskursen. Det var bra och realistiska övningar som är mycket nyttiga för oss när vi är ute på mission.

På eftermiddagen samlades vi alla igen för att repetera inför kvällens konsert som dagen till ära besöktes av hemvärnet från dagens övning. Dessutom dök styrelsemedlemmarna David Jönsson Tronner och Johannes Kotschy från styrelsen upp under konserten. Det var ett kärt återseende!

Grundkursen
Grundkursen

 

Allt som allt var det en mycket trevlig och lyckad dag. Nu går vi och lägger oss och laddar inför torsdagens konsert i Duveds Kyrka.

Erik Jansson, Birgitta Henriksson och Lars Olsson

 


 

Tisdag 7 januari 2014

Vid morgonens uppställning och exercis kändes det som att det vi tränat börjar sitta mer och mer. Lt Nordenborg förde Repetitionskursen med bravur och vi fick putsa på våra vändningar och marscher.

Första backspegelpasset kändes mycket bra, skönt att bekanta sig lite närmre med varandra. Stor del av gruppen var densamma som jag spelade med på showen måndag kväll, så det kändes lite extra roligt. För mig är backspegelpassen en ny erfarenhet, och en klart positiv sådan!

På informationstjänstpasset med Fk Mattias Burling fick vi jobba med exempel på hur kontakt med media kan se ut när vi åker till insatsområden. Det gav många roliga och bra diskussioner om vilka budskap vi vill och bör föra fram om Fältartisternas verksamhet. Fk Burling visade sig vars en mycket god vikarie/ersättare för Jesper Tengroth som är den som hållit i mycket av Fältartisternas informationstjänst de senaste åren.

Efter en god och välbehövd lunch var det dags för lektion i Folkrätt och ROE med Mj Anders Sundin. Nyttigt med fler och nya perspektiv på ett område som de flesta av oss redan smakat på. Även under detta pass fick vi möjlighet att diskutera en del knepiga och stora frågor. Efter lektionen med Mj Sundin fick vi chansen att dela med oss av egna erfarenheter och frågor kring internationella insatser.

Fokuserade
Fokuserade åhörare på föreläsning med Majoren Anders Sundin

 

Under eftermiddagen åkte grundkursens elever ut med bandvagn på övning. Tjusigt klädda i snödräkt mot vind och kyla och laddade för nya utmaningar. På årets kurs i Ånn har vi med oss åtta stycken nya grundkursare som får sina första erfarenheter av Fältartisterna, och alla har kommit in väldigt bra i "gänget".

Anders

Karin och Moa i Grundkursen glada efter en eftermiddag med snödräkt och hjälm

 

Kvällens show kändes också helgjuten, med ett flertal riktigt storslagna låtar och riktig träffsäkra nummer från våra komiker. Kvällen förärades även ett besök från vårt västra grannland som var på plats för att studera de svenska Fältartisterna och vår verksamhet.

 


 

Måndag 6 januari 2014

Kursdeltagarna chockstartade och gick upp vid klockan 6 för att inta frukost. Efter det så var det uppställning på gården för exercisövningars ädla konst. I bitande kyla och vind (8 sekundmeter) fick framför allt Grundkursarna smaka på militär disciplin. Fanan hissades under hård kamp mot vinden. Grundkursen klarade uppgifterna med bravur.

Under lektionspassen fick vi lära oss mer om säkerhet, informationstjänst och framför allt värdegrund där deltagarna hamnade i fördjupande diskussion med varandra. Alla fick ställa sig fråga …  kan jag stå bakom försvarsmaktens värdegrunder och hur kan jag bidra?
 

Utbildningssäkerhet Framstupa sidoläge
Utbildningssäkerhet Framstupa sidoläge

 

På eftermiddagen genomfördes Sjukvårdsutbildning i LABCD.
Deltagarna delades in i grupper som skall uppträda i puben på kvällen.
Grundkursarna har integrerats i gruppkänslan på väldigt kort tid. Mycket på grund av att de nya deltagarna har bjudit mycket på sig själva.

Förbandsövning Sjukvård
Förbandsövning Stolt fältartist

 


 

Söndag 5 januari 2014

Idag söndag drar fältartistveckan igång på kursgården i Ånn, nytt år ny kurs!

Instruktörerna har färdigställt kursgården för att ta emot 28 glada fältartister.

Kursutbudet denna gång består av Grundkurs, Fördjupningskurs samt Repetitionskurs.

Flink Tomas och Maria
Flinka fingrar fixar fina fotostatkopior Tomas & Maria uppdaterar hemsidan

 

Nästan hela kursgänget samlades på Arlanda för att gemensamt inta flygplanet med diverse gitarrer, basar och andra instrument.

Söndag = Klädbytardag! 

Arlanda Flygplatsen
Fältartistkurs!!! Arlanda gate 43 NU KÖR VI! Vi har landat- Ånn here we com!

 

Alla på plats och första lektionspasset och kursen är igång. Efter dom sedvanliga informationspassen om vad som väntar i veckan så är det dags att dra igång veckans första jam. Delar av fältartistbandet som skall underhålla i Afghanistan under våren startar upp kvällen för att musicerandet skall komma igång... Fortsättning följer!

Uppsittning i Taigan Uppstart i puben2
Kursstart - Uppsittning i lektionssalen Taigan Uppstart i puben... jam!

 

Sidan publicerad/ändrad 2014-01-12 kl. 11:46 av Tomas Boström.