Sommarkurserna i Höllviken 2014

Under årets fältartistvecka i Höllviken kommer jag- Ingela Olson delge er lite av vad som händer på och omkring kurserna i ord och bild. Känns spännande att dra igång årets kurser. 

 

Söndag 3 augusti 2014

Framåt eftermiddagen började det ramla in en samling glada och förväntansfulla Fältartister till Falsterbo kursgård. Vi hämtade ut vår utrustning i ett föredömligt tempo (tack Bosse!), våra instruktörer gav oss information om hur veckan kommer att se ut, den traditionsenliga korvgrillningen gjorde oss (ännu mer) mätta och efter det begav vi oss till puben där vi fick fin underhållning med tillhörande jam. Fint att se och höra så många kollegor som bara kör. Musik och sammanhållning i fokus och känslan i kroppen är bra!
Fältartistkurserna 2014 i Höllviken är igång!

Söndag 1 Söndag 2
Full rulle på jammet Nästan alla var uppe någon gång under kvällen

 


 

Måndag 4 augusti 2014

Min bror -som är ambulanssjukvårdare- brukar säga: "I min ambulans är alla lika".
Tänkte på det under dagens lektion om värdegrunder och jag är stolt över att tillhöra en organisation som jobbar så hårt med dessa frågor.

Träffade några som går grundkursen strax efter deras sjukvårdsutbildning och de var lyriska. Att få lära sig hur man kan hjälpa någon får oss att må bra.

Efter en dag fylld av sådan matnyttig info och bra diskussioner tänker man kanske att det inte kan bli bättre. Men se det kan det. Kvällens show var sprängfylld av talang och spelglädje och jag längtar efter att få höra mer av mina fantastiska kollegor.
Kommer somna med ett leende ikväll.

Utbildningssäkerhet Patricia
Utbildningssäkerhet med Murre Jag är också Fältartist

 


 

Tisdag 5 augusti 2014

Repetitions- och Fördjupningskursen  har idag fått vara med om en kombinerad övning i samarbete med Hemvärnet. Det var både kul och intressant och för egen del drog det igång en massa tankar. Vi fick dock tid till reflektion vilket var skönt.

En grej som blev tydlig var vad man kommer ihåg och inte kommer ihåg från tidigare utbildning. Allt från "kabelen över bygelen" till sjukvård och hantering av utrustning. Summan verkar vara att repetition är all kunskaps moder.

Grundkursen fick fördjupa sig i allt från att anpassa stridsutrustning till att få lära sig vad en Fältartists uppgifter är och fler talade om hur berörda de var efter just lektionspasset: "Vad är en Fältartist?".
Slutligen så fick vi åter uppleva en fantastisk kväll med total leverans av musikalitet och glädje. Dessutom fick vi spela för hela gruppen från Hemvärnet på vår konsert vilket verkligen förgyllde vår kväll! Såväl före, under och efter giget.

Om ni som läser anar att jag trivs här så har ni uppfattat det helt rätt!

Tisdag 1 Tisdag 2
Fältartister med utsikt Nöjd Fältartist som fick åka "öppen lucka"
Tisdag 3  
Marina ställer skåp  

 

Åtta elever ur repetitionskursen fick även åka in till Malmö och underhålla besättningarna på korvetterna HMS Nyköping och Karlstad. Det var öppet hus på fartygen och eleverna underhöll även besökarna som väntade att få komma ombord.

Läs mer här:  http://www.expressen.se/kvallsposten/nina-42-underhaller-inom-forsvarsmakten/

                      http://www.forsvarsmakten.se/sv/aktuellt/2014/08/fartyg-och-faltartister/

Malmö 3
Fältartistgruppen på kajen utanför HMS Nyköping redo att underhålla besökarna

 

Malmö 2 Malmö 1
Premiär för fältartister på HMS Nyköpings däck Publikkontakt av 3:e (sjöstrids)graden

 


 

Onsdag 6 augusti 2014

Jag kan ju inte svara för alla men för egen del måste jag säga att ljudet av väckarklockan var högst oönskat i morse. Det ljudet är i och för sig alltid oönskat och det är ju inte varje dag jag har förmånen att få tillbringa dagen med ett gäng underbara Fältartister, så det jag väljer att kalla vakenchock la sig så fort jag klev in i matsalen och fick syn på alla fina kollegor.
Grundkursen var taggade för att få göra vapentjänst och var minst sagt nöjda efter dagen på Revingehed. En eloge till våra instruktörer!

Fördjupning- och Repetitionskursen fick stanna inomhus och pressas av Jesper i informationstjänst och Görgen i Folkrätt. För den som inte vet vad det är så kan jag meddela att det är roligare än det låter. Det kan i och för sig ha att göra med att våra instruktörer är toppen.
Vi fick också möjligheten att utbyta erfarenheter kring utlandsmissioner på ett eftermiddagspass. Mycket uppskattat!

Kvällen bestod återigen av musik och glädje.
Dessa människor hänger jag gärna med såväl på som utanför scenen.

Onsdag 1 Onsdag 2
Kurschef Karlehav Lite, lite peppad
Onsdag 3 Onsdag 4
Micke instruerar Episk joik på jammet
Onsdag 5  
Manskör  

 


 

Torsdag 7 augusti 2014

Wow.
Egentligen sammanfattar det ordet den här dagen men förmodligen bör jag som dagboksansvarig vara lite mer detaljerad. Förmiddagen bestod (för de flesta) av olika lektionspass med bl a sjukvård där man fick tillämpa det man lärt sig i praktiska övningar. Jag och Mikael "Sailor" Lundstedt hade uppdraget att hålla i kvällens show tillika slutövning för oss Fältartister. Logistik på många plan men med fin hjälp av instruktör Linda Grenholm fick vi ihop ett bra program. Scenchef Christoffer gjorde ett toppenjobb med soundcheckschema och tekniskt ansvar.
Soundcheck, dusch och sen var det dags att samla ihop oss och göra vad som blev en fantastisk konsert. Leverans efter leverans från scenen, bakom scenen och Reine briljerade bakom mixerbordet. Som någon sa; det är inte 19 låtar som ska spelas, det är 19 band som ska spela och de gjorde de med den äran!
Den här gruppen är homogen, hjälps åt och tar hand om varandra. Bara en sån sak som att rivning av backline, ljus, PA och stolar tog 35 minuter.
Wow.
Jag tog natten med ett hjärta fyllt av kärlek och stolthet.

Torsdag 1 Torsdag 2
Sjukvårdsövning Sven spelar chockat bilolycksoffer med full inlevelse
Torsdag 3  
Soundcheck  

 


 

Fredag 8 augusti 2014

Redan på morgonen började separationsångesten krypa sig på. Konserten/slutövningen kändes som starten på att skiljas åt. Tack och lov hade vi ju mer än en dag kvar och den startade med exercis, "backspegel" och efter det fick vi göra en övning i avlastningssamtal. Personligen är jag oerhört förtjust i allt som har med kommunikation att göra så jag var helnöjd, och av de jag pratade med så var de också det.
Efter att ha lämnat in uniformen och repeterat inför kvällen så var det dags för avslutningsmiddag. Snapsvisor och en fantastiskt välljudande manskör med Johan Dereborn i spetsen satte guldkant på tillvaron.
Så var det dags för detta års sista show i puben. Många av oss var så trötta att ögonen gick i kors men vad gör väl det när vi får umgås och musicera ihop. Dessutom är nivån på dessa Fältartisters talang så hög att tröttheten inte vinner över kvalitén.
Ett jam senare (med gästspel av kära Murre) var det dags för rivning. Under ledning av Reine, Christoffer och Patricia gick det som på räls. Inga sura miner och ett fint samarbete. Fältartistandan peakade.

Hann knappt lägga huvudet på kudden innan jag somnade. Somnade dock även denna kväll med ett leende på läpparna.

Fredag 1 Fredag 2
Grund och Fördjupningskurs inväntar flagghissningen Birgitta och Tony. En FK:are och en nykläckt Fältartist
Fredag 3  
Stämsång det är fina grejer det.  

 


 

Lördag 9 augusti 2014

Så hade vi då nått vår sista dag på Fältartistkursen 2014.
Många av oss var ganska trötta och mjuka denna morgon när vi sågs vid frukosten. Idag skulle vi skiljas åt efter en vecka med så många intryck och känslor. Så mycket musik och glädje. Så mycket lärdom och funderingar. Så mycket kärlek.

Kl 9.00 var det dags för Korum vilket kändes väldigt skönt. Att få vara i ett lugn och lyssna på viktiga och tänkvärda tankar, musik med texter om att ta hand om varandra.

Jag vill avsluta årets dagbok genom att sända med er utdrag ur vad Fältartist Magnus Malmström hade skrivit och pratade om på Korumet.

Var rädda om er och ta hand om varandra.
Kärlek till er alla.

 

Utdrag från Korumet, Höllviken 9/8 2014

Snart bryter vi upp härifrån, efter en vecka fylld av intensiva händelser. Vi återgår till en vardag igen, en vanlig vardag för de flesta, men även för vissa av oss en oviss vardag. Jag tänker på dem som bor nära katastrofområdet och jag hoppas innerligt att det löser sig till det bästa. Jag tror att de flesta av er kommer att sova ordentligt skönt i kväll, att det blir en skön sovmorgon och att det kommer att vara lite tomt under morgondagen. Men ta den stunden att minnas tillbaka, slut ögonen så är ni tillbaka till någon trevlig händelse här nere igen.

Vår uppgift är personalvård. Titta bara på denna vecka hur mycket av det ni har gett varandra av den varan. Ni är unika var och en, ni är fantastiska tillsammans, ni är lika olika som ni är olika lika.

Lördag 1 Lördag 2
Magnus Malmström talar i årets Korum Skönsång av Birgitta, Lisa och Hanna

 

Sidan publicerad/ändrad 2014-08-12 kl. 08:49 av Tomas Boström.